buzzer 14.09.2012 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 Witam forumowiczów! Chcę pomalować podbitkę na kolor biały i okazuje się że nie jest to łatwe gdyż nie mogę znalźć na naszym rynku produktów które by mi to umożliwiły. Myslę, że najlepszym sposobem na zabezpieczenie podbitki byloby zaimpregnowanie jej a nastepnie pomalowanie lakierobejcą (jest wytrzymala na promienie UV wieć długo zachowuje swój kolor i wymaga odświerzania tylko co około 4-5 lat). Niestety oferowane lakierobejce poszczególnych producentów albo nie występują w kolorze białym, albo jak już są to ten kolor jest bardziej kremowy, niż biały (efekt końcowy przypomina pomalowanie lakierem bezbarwnym a nie białym). Mam w związku z tym pytanie. Jak zabezpieczyć podbitkę, by miała kolor biały i wymagała odświerzania nie częściej niż co około 4 lata. Czy jest to wogóle możliwe? Lakierów nie biorę pod uwage bo się złuszczaja po około 2 latach. Znalazłem produkt firmy drewnochron - bejca kryjąca. Widzałem na kolorniku efekt po pamalowaniu tą bejcą i wyglada nieźle. Kolor jest naprawdę biały. Czy ktoś używał tej bejcy? Czytałem, że sama bejca nie zabezpiecza i trzeba na nią nakładać lakier (co mi nie odpowiada). Wspomniana bejca koloryzująca, ma napisane na opakowaniu że chroni prawie przed wszystkim ale to reklama producenta. Wie może ktoś jaka jest trwałość tego prduktu? A moze nie warto go używać bo i tak pod wpływem UV z żółknie i lepiej odrazu pomalować lakierobejca na kolor biały kremowy? A może zna ktoś jakies lepsze rozwiązanie, albo produkt który faktycznie jest biały? Zaznaczam że interesuje mnie biała elewacja i nie chce malować podbitki na inny kolor, nawet kosztem częstego odświeżania, ale chciałbym tak zabezpieczyć drewno, by nie pracować nad nim częściej niż jest to konieczne. Będę wdzięczny za jakiekolwiek uwagi! Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DACxxxAZ 14.09.2012 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 farba olejna biała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrmeX 28.09.2012 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2012 (edytowane) Witam, podepnę się pod temat. Malowałem podbitkę drewnochronem, nie zauważyłem, że w jednym miejscu coś mi z pędzla poleciało na blachę. Po kilku dniach wygląda tak jakby ten drewnochron wpił się w blachę. Próbowałem benzyną estrakcyjną, zwykłym rozpuszczalnikiem ale nie daje za wygraną. Macie jakiś sposób na zmycie tego drewnochronu tak aby nie uszkodzić powłoki lakieru? Akurat to jest blacha matowa. Na zwykłej błyszczącej nie ma problemu ze zmyciem. A w jaki sposób można usunąć starą piankę montażową również blachy?Pozdrawiam Edytowane 29 Września 2012 przez mrmeX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts