matmateusz 14.09.2012 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 Witam! Temat pewnie wałkowany już miliony razy, nie mniej chciałbym na nowo wywołać dyskusję. Zastanawiam się nad wyborem ocieplenia. Dom jest zbudowany z Robena 24. Chciałbym docieplić go zwykłym styropianem (białym), z tym że w miejscu występowania tzw mostków term. (np. stropy) dać identyczny (chodzi mi o grubość) styropian szary. Teraz pozostaje kwestia grubości. W projekcie mam 15cm. Tak początkowo chciałem zrobić, jednak po przeliczeniu okazało się że gdybym zamienił na 20cm to różnica byłaby ok 500zł (przy 220 m2). Pytanie czy warto? Drugie pytanie: jJakie są konsekwencję zastosowania grubszego styropianu? (mniej wpadającego światła przez okna itp)... Z góry dzięki za wszystkie rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 14.09.2012 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 "zazdraszczam" ci dojścia do styropianu - 45zł za m3. Nieźle.A konsekwencje? Zwiększasz wymiary domu o 10cm(długość i szerokość) a to jakby niezgodne z projektem i PnB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matmateusz 14.09.2012 19:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 "zazdraszczam" ci dojścia do styropianu - 45zł za m3. Nieźle. tego jeszcze nie zweryfikowałem do końca tak wynika z cennika pewnej firmy http://www.mega1000.pl/systemy-docieplen/na-styropianie.html czekam na mailowe potwierdzenie ceny... Ale różnica wydaje się być faktycznie znikoma... // mam nadzieję że można tu podawać takie adresy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pancio11 28.05.2013 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 Witam,proszę o pomoc w decyzji doboru materiałów - ocieplenie fundamentu. Chcę mieć dom energooszczędny, będę miał styropian grafitowy Termoorganika na ścianach 20cm, rekuperator, pompę powietrza, ogrzewanie podłogowe. w standardzie oferty fundamentu mam:wykonanie wylewek na parterze, w części mieszkalnej wraz z izolacją termiczną ze styropianu EPS 100 o grubości 10cm oraz warstwą dociskową, zbrojoną grubości 5cmW podobnym domu ale energooszczędnym jest: wykonanie kompletnych izolacji termicznych, tj.: wykonanie izolacji pionowej styropianem TERMO-ORGANIKA SILVER FASADA gr. 12 cm, wykonanie izolacji poziomej styropianem TERMO-ORGANIKA SILVER FUNDAMENT gr. 10 cm oraz izolacji obwodowej płyty styropianem TERMO-ORGANIKA SILVER FUNDAMENT gr. 10 cm,Czy też tak zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts