Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie domu - grubość styropianu

Recommended Posts

Witam!

Temat pewnie wałkowany już miliony razy, nie mniej chciałbym na nowo wywołać dyskusję. Zastanawiam się nad wyborem ocieplenia. Dom jest zbudowany z Robena 24. Chciałbym docieplić go zwykłym styropianem (białym), z tym że w miejscu występowania tzw mostków term. (np. stropy) dać identyczny (chodzi mi o grubość) styropian szary. Teraz pozostaje kwestia grubości. W projekcie mam 15cm. Tak początkowo chciałem zrobić, jednak po przeliczeniu okazało się że gdybym zamienił na 20cm to różnica byłaby ok 500zł (przy 220 m2). Pytanie czy warto? Drugie pytanie: jJakie są konsekwencję zastosowania grubszego styropianu? (mniej wpadającego światła przez okna itp)...

Z góry dzięki za wszystkie rady. :)

"zazdraszczam" ci dojścia do styropianu - 45zł za m3. Nieźle.

tego jeszcze nie zweryfikowałem do końca ;) tak wynika z cennika pewnej firmy http://www.mega1000.pl/systemy-docieplen/na-styropianie.html czekam na mailowe potwierdzenie ceny... Ale różnica wydaje się być faktycznie znikoma...

// mam nadzieję że można tu podawać takie adresy...

• 8 months później...

Witam,

proszę o pomoc w decyzji doboru materiałów - ocieplenie fundamentu. Chcę mieć dom energooszczędny, będę miał styropian grafitowy Termoorganika na ścianach 20cm, rekuperator, pompę powietrza, ogrzewanie podłogowe. w standardzie oferty fundamentu mam:

wykonanie wylewek na parterze, w części mieszkalnej wraz z izolacją termiczną ze styropianu EPS

100 o grubości 10cm oraz warstwą dociskową, zbrojoną grubości 5cm

W podobnym domu ale energooszczędnym jest:

 wykonanie kompletnych izolacji termicznych, tj.: wykonanie izolacji pionowej styropianem

TERMO-ORGANIKA SILVER FASADA gr. 12 cm, wykonanie izolacji poziomej styropianem

TERMO-ORGANIKA SILVER FUNDAMENT gr. 10 cm oraz izolacji obwodowej płyty

styropianem TERMO-ORGANIKA SILVER FUNDAMENT gr. 10 cm,

Czy też tak zrobić?