Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tynk z klejem

Recommended Posts

A mianowicie sytuacja wyglada tak:

zbilem tynk z osciezy i teraz mam do nalozenia czasami go ok 3cm (miejscami). Teraz mam gola cegle, oczywiscie calosc jest zagruntowana, ale podczas prac z jednym oknem mialem wrazenie, ze nie klei sie on bardzo dobrze do cegiel (jeszcze gozej jak bedzie grubiej)

Dlatego pomyslalem by najperw szpryca z klejem, aby miec pewnosc ze jak zlapie to bedzie trzymac. a nastepnie tynk wlasciwy.

I dlatego moje pytanie.

KrisuC: tynk powinien się spokojnie kleić do cegły - pytanie tylko o to czy to, co kupiłeś - bo podejrzewam, że tak było - jest dobrym tynkiem. Tak naprawdę powinieneś wiedzieć co to za klej i jakie ma właściwości by wiedzieć czy się nada. Skład zaprawy i możliwość "manewrowania" składnikami "na poczekaniu" powinna pozwolić na załatanie ubytków bez problemu.

Dokładniej kopiłem tynk atlasa (zaprawa tynkarska cementowo wapienna) moze zly wybór hmm

Ale dokładnie mialem taki problem iz nakaldajac tynk u gory okna lubila "wypasc" dziura (takie male wyrwanie materialu).

Pewnie za duzo chcialem nalozyc na raz ?

A tak poza tym czyms potraktowac juz wyschniety tynk by nie nasiakal podczas deszczu

Moze i tandetne pytania

Ale jestem bardzo wdzieczny za zainteresowanie oraz odpowiedzi.

Dziekuje i pozdrawiam

KrisuC: zaprawa tynkarska to szumne określenie tego co miesza się na miejscu na budowie na zasadzie ileś części cementu ileś części wapna i piasku... Mogło się okazać, że zaprawa była stara lub cement użyty nie bardzo. Sprawdź jej dane techniczne, to się dowiesz jaki jest udział poszczególnych ilości.