titan 14.09.2012 23:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 (edytowane) Witam. Mam takie pytanie dotyczące stropu Teriva: - czy belki Teriva mogą być oparte na drewnianej belce stropowej (20 cm), która jest na ściance działowej (17cm) dzielącej pomieszczenia na parterze na dwie nierówne części? Tutaj będą się łączyły dwie różnej długości belki prowadzone od ścian nośnych (zewnętrznych). - czy słupy podtrzymujące więźbę mogą być postawione na stropie Teriva? Czy on to wytrzyma? Więźba w stylu tej z załącznika, ale nie posiadająca podwaliny. Słupy stoją teraz bezpośrednio na drewnianych belkach stropowych które chcę wymienić na Terivę. Pozdrawiam Edytowane 14 Września 2012 przez titan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 15.09.2012 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2012 Witam. Mam takie pytanie dotyczące stropu Teriva: - czy belki Teriva mogą być oparte na drewnianej belce stropowej (20 cm), która jest na ściance działowej (17cm) dzielącej pomieszczenia na parterze na dwie nierówne części? Tutaj będą się łączyły dwie różnej długości belki prowadzone od ścian nośnych (zewnętrznych). - czy słupy podtrzymujące więźbę mogą być postawione na stropie Teriva? Czy on to wytrzyma? Więźba w stylu tej z załącznika, ale nie posiadająca podwaliny. Słupy stoją teraz bezpośrednio na drewnianych belkach stropowych które chcę wymienić na Terivę. Pozdrawiam Belki stropowe muszą być oparte na murach nośnych , nadprożach lub podciągach. Nie ma możliwości by oprzeć je na belce drewnianej czy ściance działowej. Słupy stropowe mogą obciążać strop, ale trzeba to uwzględnić w jego obliczeniach. Czasem wystarczą dwie - trzy belki teriva koło siebie, czasem trzeba w stropie ukryć podciąg (belkę żelbetową). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
titan 15.09.2012 16:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2012 Belki są oparte na ścianach nośnych (zewnętrznych), ale w mniej więcej w środku są oparte na grubej belce (podciąg). Natomiast belki teriva będą jedną stroną oparte na ścianie nośnej a drugą na tym podciągu. W tej chwili słupki z więźby stoją na jedne belce, a chcę w jej miejsce dać dwie belki teriva, aby stanowiły dla nich oparcie. Tylko sie zastanawiam, czy takie rozwiązanie wystarczy. Belka drewniana jak do tej pory dawała radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KONBET 25.09.2012 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2012 Witam! To czy możemy obciążyć belkę ( lub inną podporę ) daną belką ( w tym przypadku Teriva ), może sprawidzić autor projektu knstrukcji dla danego obiektu. Należy wykonać obliczenia statyczne i sprawdzić, czy belka drewniana o tych wymiarach ( jakie założył projektant ) jest w stanie przenieść takie obciążenia, które na nią przekazuje strop Teriva. Dodam, że nasz strop Teriva projektowany jest tak, by mógł przenieść obciążenie 4,0 kN/m2 ( 7,5 w przypadku stropu Strong 34/45 ). Wszytkie niezbędne dane do obliczeń projektant może u nas uzyskać. Może zalogować się w naszej strefie projektanta i mieć dostęp do wszystkich danych technicznych tego typu. Jeśli chodzi o opieranie słupków więźby na stropie Teriva, to również projektant konstrukcji musi udzielić odpowiedzi i poprzeć ją stosownymi obliczeniami. Technicznie nie mamy zastrzeżeń, można na naszym stropie opierać więźby pod warunkiem że więźba nie obciąży stropu bardziej niż 4 kN/m2. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cmarian 18.01.2013 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 Witam ,piszę w tym wątku ale jestem nowy i nie wiem jak zacząć nowy?Mam pytanie do stropu TERIVA . Planuje wyburzyć ściankę działową pomiędzy dwoma pokojami . Szerokość pokoi to 430 cm i tak s położone belki stropowe Teriva , a długość pokoju po wyburzeniu ścianki to 780 cm . W związku z tym mam pytanie czy strop się nie ugnie /wytrzyma/ ??Bardzo prosze o rade.Pozdrawiam Marian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek-jg 20.01.2013 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 Witam , piszę w tym wątku ale jestem nowy i nie wiem jak zacząć nowy? Mam pytanie do stropu TERIVA . Planuje wyburzyć ściankę działową pomiędzy dwoma pokojami . Szerokość pokoi to 430 cm i tak s położone belki stropowe Teriva , a długość pokoju po wyburzeniu ścianki to 780 cm . W związku z tym mam pytanie czy strop się nie ugnie /wytrzyma/ ?? Bardzo prosze o rade. Pozdrawiam Marian 430 +430+12>872-a maksymalna rozpiętość stropu teriva to 7,2m więc myślę , że twoja ścianka działowa ma 24 cm i jest ścianą nośną .Lepiej tego nie ruszaj bez konsultacji z kimś kto się zna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cmarian 01.02.2013 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 (edytowane) 430 +430+12>872-a maksymalna rozpiętość stropu teriva to 7,2m więc myślę , że twoja ścianka działowa ma 24 cm i jest ścianą nośną .Lepiej tego nie ruszaj bez konsultacji z kimś kto się zna. Witam, 430 cm to szerokość pokoju i tak leżą belki stropowe . Po likwidacji ścianki cały pokój będzie miał 780 cm długości i 430 cm szerokości jak już pisałem belki leżą na szerokości 430 cm. I w tym jest problem czy będzie wszystko OK . Pozdrawiam Marian Edytowane 5 Lutego 2013 przez cmarian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KONBET 18.02.2013 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 Panie Marianie, Jeżeli jest to ścianka działowa (do 12cm) w układzie belek który Pan opisuje można usunąć w/w ściankę działową bez przeszkód. Nie będzie to miało negatywnych skutków na strop. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cmarian 19.02.2013 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Bardzo dziękuje za informacje . Tak jest to ścianka działowa . Martwiłem się tylko długością pokoju . Pozdrawiam Marian Panie Marianie, Jeżeli jest to ścianka działowa (do 12cm) w układzie belek który Pan opisuje można usunąć w/w ściankę działową bez przeszkód. Nie będzie to miało negatywnych skutków na strop. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts