tristan 15.09.2012 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2012 Witam,chciałbym rozbudować swój dom i nie wiem czy będzie to możliwe. Po rozbudowie ściana bez okien znajdzie się 2m od działki sąsiedniej. Na tej działce dom stoi dość daleko (ok. 20-30m). Czy będzie możliwa taka rozbudowa? Oczywiście mam zgodę sąsiada na takie usytuowanie dobudówki. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 15.09.2012 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2012 (edytowane) Tylko, jeśli działka ma poniżej 16m szerokości. Albo odstępstwo od warunków technicznych. Edytowane 15 Września 2012 przez robert skitek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProMyst 16.09.2012 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2012 Zgoda sąsiada obecnie nic nie znaczy. Najlepiej skonsultuj rozbudowę w biurze projektowym które ewentualnie Ci ją zaprojektuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 16.09.2012 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2012 2m to chyba nie. Jeżeli już to 1,5m lub w granicy. Ale tylko przy szerokości działki mniej niż 16m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 16.09.2012 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2012 (edytowane) W odległości nie mniejszej niż 1,5m, a 2m spełnia ten warunek.I niekoniecznie tylko przy działce do 16m, bo może to również wynikać z MPZP lub WZiZT. Edytowane 16 Września 2012 przez sSiwy12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pwe1719510381 16.09.2012 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2012 Witam, sam fakt, że dom sąsiada stoi daleko i że sąsiad wyraził zgodę sprawy nie załatwi niestety. Odległość domu sąsiada ma znaczenie tylko w kontekście przepisów pożarowych. Dla ściany bez okien odległość może wynieść mniej niż 3 m jeśli, tak jak powiedział Robert, mamy wąską działkę (mniej niż 16m), albo plan miejscowy lub decyzja o warunkach zabudowy to dopuszcza. Czy obecnie dom stoi w wymaganej odległości od granic działki? Poniżej link do pdf'a wyjaśniającego te zagadnienia (mojego autorstwa)http://snipurl.com/pebe_pdfDalsza droga to odstępstwo, na które zgodę musi wyrazić ministerstwo. A może możliwa jest rozbudowa nie naruszająca przepisów?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tristan 17.09.2012 07:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2012 Niestety potwierdza się scenariusz jaki podejrzewałem. Dom stoi obecnie 6m od granicy z sąsiadem. Chciałem dostawić 4m dobudówkę ale 3m najprawdopodobniej będą musiały wystarczyć. W MPZP nic nie ma o odległościach, a na zgody ministra chyba nie na moje nerwy. Miałem nadzieję, że może istnieje jakieś obejście tego przepisu. Dziękuje wszystkim za odpowiedzi. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts