szastox 15.09.2012 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2012 WitamW niedługim czasie stanę przed podjęciem decyzji dot. zakupu kotła do CO i CWU. Co prawda mam projekt i jest w nim zapisana sugestia projektanta co do kotła, ale że kwota jest dość duża to mimo wszystko wolę spytać o opinie/pomoc. Kocioł ma służyć do ogrzewania mieszkania i podgrzewania wody użytkowej. Mieszkanie w całości zlokalizowane jest na poddaszu ocieplonego bloku z lat 50. i ma powierzchnię ~93 m2 powierzchni użytkowej (~135 m2 po podłodze). Nad częścią mieszkania będzie znajdować się antresola (7m2/26m2). W mieszkaniu 1 łazienka i 1 kuchnia (kocioł w łazience).Całość "poziomu 0" będzie ogrzewana ogrzewaniem podłogowym. Projektant do takich warunków zaproponował kocioł kondensacyjny dwufunkcyjny firmy BROTJE model Ecotherm Kompakt WBC 22/24 E (link) o maksymalnej mocy 22 kWh dla potrzeb CO i 24 kWh na potrzeby przygotowania CWU. Czy w w/w mieszkaniu faktycznie potrzebny jest kocioł o takiej mocy (22/24)? Cena (~8,5 tyś. zł) trochę mnie zmartwiła. Czy ten kocioł jest jej wart? Jestem zdania, że lepiej zapłacić więcej i cieszyć się z bezawaryjnego sprzętu - ale z drugiej strony nie chciałbym przepłacać... Czy inni producenci w tym (lub niższym) zakresie cenowym mają do zaoferowania równie dobre produkty? Na które powinienem zwrócić uwagę? PSMarzy mi się sterowanie temperaturą w każdym pomieszczeniu osobno (z panelu na ścianie). Czy w takim przypadku pogodowy system regulacji temperatury w ogóle ma rację bytu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 16.09.2012 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2012 Witam W niedługim czasie stanę przed podjęciem decyzji dot. zakupu kotła do CO i CWU. Co prawda mam projekt i jest w nim zapisana sugestia projektanta co do kotła, ale że kwota jest dość duża to mimo wszystko wolę spytać o opinie/pomoc. Kocioł ma służyć do ogrzewania mieszkania i podgrzewania wody użytkowej. Mieszkanie w całości zlokalizowane jest na poddaszu ocieplonego bloku z lat 50. i ma powierzchnię ~93 m2 powierzchni użytkowej (~135 m2 po podłodze). Nad częścią mieszkania będzie znajdować się antresola (7m2/26m2). W mieszkaniu 1 łazienka i 1 kuchnia (kocioł w łazience). Całość "poziomu 0" będzie ogrzewana ogrzewaniem podłogowym. Projektant do takich warunków zaproponował kocioł kondensacyjny dwufunkcyjny firmy BROTJE model Ecotherm Kompakt WBC 22/24 E (link) o maksymalnej mocy 22 kWh dla potrzeb CO i 24 kWh na potrzeby przygotowania CWU. Czy w w/w mieszkaniu faktycznie potrzebny jest kocioł o takiej mocy (22/24)? Cena (~8,5 tyś. zł) trochę mnie zmartwiła. Czy ten kocioł jest jej wart? Jestem zdania, że lepiej zapłacić więcej i cieszyć się z bezawaryjnego sprzętu - ale z drugiej strony nie chciałbym przepłacać... Czy inni producenci w tym (lub niższym) zakresie cenowym mają do zaoferowania równie dobre produkty? Na które powinienem zwrócić uwagę? PS Marzy mi się sterowanie temperaturą w każdym pomieszczeniu osobno (z panelu na ścianie). Czy w takim przypadku pogodowy system regulacji temperatury w ogóle ma rację bytu? Na cele ogrzewania moc kotła za mała nie będzie, kocioł ma dobry zakres modulacji, 5 lat gwarancji. Katalogowo kosztuje 1700 euro netto + armatura przyłączająca c.o. gaz c.w.u. 136,6 euro netto. Są kotły tańsze i droższe, ten ma dobry stosunek jakości do ceny. W razie czego mogę pomóc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts