Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Brama prostsza, jednoskrzydłowa

Recommended Posts

Projektując bramę postawiłem sobie założenia:

1. Cena - powinna mieć jeden najmniejszy z istniejących napęd (coś koło 300zł), czyli jednoskrzydłowa

2. Niezawodna

Kolega budowlaniec przestrzegał mnie przed pomysłem jenoskrzydłówki, że będzie opadać a jak ma być sztywna, to znów będzie ciężka... Mnie z kolei irytowały typowe bramy i gimnastyka ze składaniem połówek, blokad itd

Brama jednoskrzydłowa może być sztywna i lekka pod jednym warunkiem - konstrukcja nośna powinna opierać się na trójkącie a nie użebrowanym prostokącie.

Brama wygląda tak:

DSCF1346.jpg

Wykorzystałem stare rury hydrauliczne, ocynk. Robiąc na nowych użyłbym aluminium (bez malowania). Zawiasy są na kulach i brama otwier się lekko jak drzwi do łazienki. Jeszcze bez napędy była wygodna, zamykana na kutką bez zbędnych rygli itp

Od 5 lat nie wymagała naprawy i nic się z nią nie dzieje. Tani napęd wciąż pracuje

Gusta to rzecz różna. Moda to 10 lat, nie więcej. Natomiast gdy wzór nie ukazuje maniery a kwintesencję, może być nieśmiertelny. Np. ten 50-letni fotel egg2.jpg, albo 80-letni dom 800px-villa_savoye.jpg; wciąż są nowoczesne.

A ta brama powstała jako konstrukcja optymalna - nie robi "zwiechy", "śmigła" i nie koroduje, jest sztywniejsza niż tradycyjne skrzydło, choć 2x szersza.

.(...) wiodącymi konstrukcjami są bramy przesuwne, które de facto nie zabierają przestrzeni jaką jednoskrzydłówka wymaga do zadziałania.

Nie wiem jak obecnie, ale mnie te systemy przesuwne kojarzą się z kolosalną awaryjnością. Pewnie przy odpowiedniej cenie (większej niż mój siłownik za 300zł) potrafią być funkcjonalne.

Edytowane przez MaciekTyr.

• 3 weeks później...
  • 3 weeks później...