MaciekTyr. 15.09.2012 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2012 Projektując bramę postawiłem sobie założenia: 1. Cena - powinna mieć jeden najmniejszy z istniejących napęd (coś koło 300zł), czyli jednoskrzydłowa 2. Niezawodna Kolega budowlaniec przestrzegał mnie przed pomysłem jenoskrzydłówki, że będzie opadać a jak ma być sztywna, to znów będzie ciężka... Mnie z kolei irytowały typowe bramy i gimnastyka ze składaniem połówek, blokad itd Brama jednoskrzydłowa może być sztywna i lekka pod jednym warunkiem - konstrukcja nośna powinna opierać się na trójkącie a nie użebrowanym prostokącie. Brama wygląda tak: Wykorzystałem stare rury hydrauliczne, ocynk. Robiąc na nowych użyłbym aluminium (bez malowania). Zawiasy są na kulach i brama otwier się lekko jak drzwi do łazienki. Jeszcze bez napędy była wygodna, zamykana na kutką bez zbędnych rygli itp Od 5 lat nie wymagała naprawy i nic się z nią nie dzieje. Tani napęd wciąż pracuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 15.09.2012 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2012 ...nie spotkałem jeszcze takiego design Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blechert 15.09.2012 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2012 Puść na to cudo bluszcz - będzie wyglądało bardziej ludzko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaciekTyr. 16.09.2012 07:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2012 Buszcz nie sprawi, że będzie "normalniejsza", porośnięta raczej poszłaby w kierunku "śladów poprzedniej cywilizacji" Do klinkieru raczej nie podpasuje, ale ogrodzenie też sam wymyśłiłem (fotka pierwszego przęsła z fazy montażu): Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 16.09.2012 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2012 ...od wczoraj myślę co przypomina mi ta konstrukcja. Kojarzę Gwiezdne Wojny z pierwszej edycji Spielberga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaciekTyr. 16.09.2012 12:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2012 Blisko Prekursorem wzornictwa, które do dziś uznajemy za "kosmiczne" był serial Kosmos 1999. http://www.ketzer.com/eagle/eagle_hallway_door.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 16.09.2012 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2012 KOSMOS 1999 - pamiętam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blechert 17.09.2012 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2012 Ja bym jednak upierał się przy bluszczu zwłaszcza po obejrzeniu fotek na linku. Ja tam widzę ślady poprzedniej cywilizacji z lat 70-tych. Myślę, że takie konstrukcje obecnie leżą na tyłach Hollywood porośnięte nie tylko bluszczem ale i mchem:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaciekTyr. 17.09.2012 19:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2012 Gusta to rzecz różna. Moda to 10 lat, nie więcej. Natomiast gdy wzór nie ukazuje maniery a kwintesencję, może być nieśmiertelny. Np. ten 50-letni fotel , albo 80-letni dom ; wciąż są nowoczesne. A ta brama powstała jako konstrukcja optymalna - nie robi "zwiechy", "śmigła" i nie koroduje, jest sztywniejsza niż tradycyjne skrzydło, choć 2x szersza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 17.09.2012 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2012 ...osobiście uważam, że tego typu konstrukcja (jednoskrzydłówka) jest niefunkcjonalne w polskich realiach - małe działki budowlane. Dlatego wiodącymi konstrukcjami są bramy przesuwne, które de facto nie zabierają przestrzeni jaką jednoskrzydłówka wymaga do zadziałania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 17.09.2012 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2012 a moje pierwsze skojarzenie to blokhałs z seksmisji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 18.09.2012 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2012 Super brama, choć nie wszędzie by pasowała,bo do otwierania miejsca potrzeba sporo. No i skojarzenie z Kosmos 1999 nasuwa się samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaciekTyr. 18.09.2012 19:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2012 (edytowane) .(...) wiodącymi konstrukcjami są bramy przesuwne, które de facto nie zabierają przestrzeni jaką jednoskrzydłówka wymaga do zadziałania. Nie wiem jak obecnie, ale mnie te systemy przesuwne kojarzą się z kolosalną awaryjnością. Pewnie przy odpowiedniej cenie (większej niż mój siłownik za 300zł) potrafią być funkcjonalne. Edytowane 18 Września 2012 przez MaciekTyr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 19.09.2012 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 ...no cóż - z urządzeniami i maszynami jest tak jak ... z samochodami, komputerami, narzędziami itd.. Dacia Logan vs Mercedes GLK, komp z Tesco vs Mac, Castorama vs Protool itd.. P.S. perpetum mobile brak na dzień dzisiejszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
egomei 05.10.2012 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2012 polecam bramy z firmy Nice, dystrybutorem jest na przykład firma http://luxdom.info.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 23.10.2012 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2012 Najlepsze napędy to ma firma SOMMER a bramę to ślusarz robi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts