Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłogówka,kondensacyjny ulrich i zasobnik ?!?!?

mviper

Recommended Posts

Mam pytanie o pomoc w wyborze konfiguracji kotła:

- kocioł ulrich kondensich kompressor 21kw (dwufunkcyjny)

- ustawiony jako jednofunkcyjny z zewnętrznym zaworem trójdrogowym, założona czujka temp. zew. i praca wg. krzywej grzewczej.

- zasobnik galmet podłączony do kotła przez zawór trójdrogowy

- ogrzewanie narazie tylko podłogowe (rozdzielacz na zdjęciu)

I teraz moje prośby:

1.

Proszę o podpowiedź czy ten rozdzielacz z mieszaniem przez pompę jest dobrze wykonany.

Jak poradzi sobie ze schłodzeniem (zmieszaniem) wody np. 80st. z kotła do temp. odpowiedniej dla pex-a.

Proszę o wyjaśnienie jak to będzie działać, bo nie mogę tego załapać :)), ta głowica na zasilaniu, pompa itd. ....

2.

Kocioł można ustawić wg. dwóch zakresów temperatur albo 40-80, albo 30-50.

I teraz czy dobrze rozumiem:

jak ustawię 1 zakres,czyli 40-80 to :

- szybko zagrzeje wodę w zasobniku, bo będzie np. 70 w wężownicy i do temp 50 st. szybko zagrzeje zasobnik.

- przy podaniu takiej temp. na podłogówkę musi działać pompa mieszająca i czy to co widać na zdjęciach ma sens i będzie działać.

- kocioł nie za często będzie pracował z kondensacją, czyli mało oszczędnie,chyba, że się mylę, ale znowu szybko zagrzeje wodę i podłogę i się wyłączy.

Jak ustawię zakres pracy 30-50 to:

- temp. 50 st. w zasobniku nie dostanę nigdy, mogę zmniejszyć ją na 47,48, ale i tak grzanie potrwa bardzo długo, bo jak kocioł da maks.50 na wężownicę to będzie grzał długo i maks 47-48 tak ?

- przy podłogówce można zrezygnować z mieszacza, zamknąć zawór na pompę,wyłączyć i będzie pracowało na pompie z kotła.

- kocioł cały czas w kondensacie ale dużo dłużej, szczególnie przy CWU.

I nie wiem co zrobić,:bash::bash::bash: jak to ustawić, a może zrezygnować z krzywej grzewczej i czujnika temp. zew. i przejść na automatykę kotła, ale to też nic nie da, chyba, że się mylę ?:eek::eek::eek:

Może zmienić podłączenie zasobnika i podłączyć go inaczej, np. uruchomić drugą funkcję w kotle (cwu) ???

Proszę o pomoc i poradę i dzięki z góry.:bash::bash::bash::bash:

rozdzielacz.jpg

• 4 months później...

Witam,

Może od początku..

1) rozdzielacz jest dobrze wykonany i system mieszający z tego co widzę to najprostrze rozwiązanie. Na termostacie ustawiamy temperaturę jaka powinna być podawana na podłogówkę a pompa ma za zadanie mieszanie zasilania z powrotem aby w razie czego nie doszło do przegrzewu. Pytanie czy masz jakiś sterownik odpowiedzialny za pracę tej pompy (z tego co widzę to jest jakiś)?

2)Nie źle rozumiesz. Ustaw niższy zakres. Praca na niższych parametrach pracy nie ma nic wspólnego z pracą na potrzeby c.w.u. (w tym kotle). Jeżeli masz zewnętrzny zawór 3-drożny to prawdopodobnie kocioł otrzymuje sygnał (czy to z termostatu podgrzewacza, automatyki solarnej itp.) że jest za mała temp. w górnej części podgrzewacza i włącza kocioł oraz przełącza zawór. Jeżeli do tego dochodzi a kocioł jest dobrze elektrycznie podłączony to zaczyna grzać na maxa (80C bodajże).

Pozdrawiam,

Edytowane przez S**us