garfield1988gse 16.09.2012 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2012 Witam wszystkich serdecznie. Szukałem po forum lecz nie znalazłem odpowiedzi na mój problem - czy opalać niezamieszkały dom ?Jest to parterowy dom ze strychem, budynek jest ocieplony z 3 stron styropianem 5, dach strychu jest nie ocieplony. Od kilku lat nikt tam nie mieszka, a w przeciągu kilku najbliższych lat będę go rozbudowywał o poddasze przy okazji wymieniając wszystkie instalacje, etc. Do tej pory w zimę chodziłem do tego domu i popołudniami przepalałem w piecu podczas mrozów. Przez te kilka lat nie było problemów, ale w tym roku w czasie stycznia albo w lutego podczas sporych mrozów, pomimo przepalania pękł jeden z grzejników. Sprawę doraźnie załatwiłem demontując go i zabezpieczając rury w tym miejscu zaworami (czyli rura doprowadzająca i odprowadzająca jest zaślepiona) i przepalałem dalej aż do końca mrozów. Zbliża się sezon grzewczy i zastanawiam się czy w tym roku kupić najprostszy grzejnik aluminiowy i zamontować go zamiast tego pękniętego, na rury nałożyć ocieplenie i dalej przepalać podczas mrozów, czy może lepiej spuścić wodę z instalacji i nie robić nic (tzn. nie opalać domu w czasie mrozów). Teraz prosiłbym kogoś kto ma większe pojęcie ode mnie o wypowiedzenie się w tej sprawie. Czy mogą być jakieś duże kłopoty z tego powodu, że dom będzie nie opalany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sacha 19.09.2012 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 Nie ma chętnych na trudne tematy? Nie wiem czy mam większe pojęcie, ale aby odpowiedzieć na to pytanie trzeba obserwować jakie mamy warunki w tym domu. Jeśli dom jest suchy i usuniemy wodę z CO to nie ma sensu przepalanie. A przepalanie takie że pęka grzejnik - nawet jak jest wilgoć to też nic nie daje. Przepalanie ma sens jak wietrzymy pomieszczenie kiedy jest nagrzane i usuwamy wilgoć z ciepłym powietrzem. Jeśli się z tym zgadzasz to wiesz jaka odpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
garfield1988gse 22.09.2012 14:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2012 Dzięki za podpowiedź. Też mi się wydaje, że lepszą opcją będzie jednak wypuszczenie wody z instalacji, tym bardziej, że w domu stoi też działająca kuchnia w której można od biedy przepalać w razie potrzeby. A poza tym w każdy suchy i w miarę ciepły weekend dom od rana do wieczora jest otwierany na przestrzał celem umożliwienia przepływu powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts