Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dylemt PC PW czy może jednak dolne źródło

Empus

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zastanawiam się skąd macie takie ceny na PC, ja mam Dimplexa 11,7 kW 210 m odwiertów, 300 litrów zasobnik i zapłaciłem za całość 37 tyś

Kiedyś w jednym sklepie miałem PC PW i nikt mi nie powie że koszty są jakkolwiek porównywalne do PC gruntowej, no chyba że tym handluje jak Miki121 czy Arturo72

Zauważ że nikt kto ma PC PW nie wypowiada się o tym rozwiązaniu pozytywnie, pozytywnie piszą Ci którzy to sprzedają

Do rzeczy ,musisz wziąć pod uwage to jak masz zaizolowany dom, grzejniki które pogarszają COP i zwiększają zużycie prądu, przy PC PW nie masz co myśleć o tanim prądzie w 2giej taryfie

Co do wspomnianego 1000 zł więcej za PC gruntową - jakaś kpina chyba że miesięcznie (ale to też przesada)

Zobacz na wpisy użytkownika Magnolia18 nt zużycia prądu, rozjaśni Ci się jak to jest z PC PW

Szukaj dobrej i sprawdzonej firmy która zaoferuje Ci coś rozsądnego z cenie ok 30-35 tyś i nawet się nie zastanawiaj co lepsze

Kompletna bzdura, za przeproszeniem....

Pompa p-w bardzo dobrze sprawdza się w małych dobrze izolowanych domach o niskim obciążeniu cieplnym.

Sam mam dom 130m2 o obciążeniu 5,5kW obsługiwany przez pompę p-w 7kW. W sezonie nie przekroczę 4000kWh na c.o.+cwu+2 pompki+rozmrażanie+antylegionella. Do -16 chodzi bez grzałek,większych mrozów nie było w tym sezonie, więc nie wiem kiedy się włączą.

Rachunkach przy gruntowej mogły by spaść o 50% przy dwóch taryfach, czyli właśnie te około 1000zł sezonie.

Ogólnie jestem zadowolony. W następnym sezonie likwiduję bufor i jedną pompkę obiegową, co spowoduje zmniejszenie zuzycia energii elektrycznej.

Cena mojej pompy wynosiła tyle i gruntówki bez odwiertów. Kupując gruntówke z odwiertami dopłacił bym kilkanaście tysięcy, co w porównaniu do obecnego zużycia nie byłoby ekonomiczniei uzasadnione.

Gość Arturo72
Skąd masz pewność czy ten dom ma niskie takie zapotrzebowanie na energie

Przed budową liczy się teoretycznie jakie zużycie energii będzie miał dom stosując określone rozwiązania technologiczne,na etapie budowy trzeba monitorować czy wszystko robione jest zgodnie z wytycznymi lub jak ktoś jest "mocny" to dla pewności sam może wykonać strategiczne rzeczy typu ocieplenie,montaż parapetów itp i mamy dom z wcześniej określonym zapotrzebowaniem na ciepło :)

Dobry dom to podstawa i to on ma zapewniać niskie rachunki a pompa ciepła te rachunki może tylko obniżyć :)

Edytowane przez Arturo72

Witam,

Poszukuję chętnej osoby/osób do pomocy/doradztwa w przeanalizowaniu możliwości ułożenia dolnego źródła poziomego do pompy ciepła. Chętnych prosiłbym i kontakt na PW, gdzie dogadamy szczegóły. Oczywiście w grę wchodzą także porady odpłatne. Zaznaczam, że bardziej chodzi mi o kontakt zapaleńców, którzy sami robili swoje DZ niż firm, które są nastawione na zysk, wiedza nie zawsze jest nalepsza i mają jasno określone cele sprzedażowe :) Zależy mi także na możliwości kontaktu w plenerze.

Witam,

Poszukuję chętnej osoby/osób do pomocy/doradztwa w przeanalizowaniu możliwości ułożenia dolnego źródła poziomego do pompy ciepła. Chętnych prosiłbym i kontakt na PW, gdzie dogadamy szczegóły. Oczywiście w grę wchodzą także porady odpłatne. Zaznaczam, że bardziej chodzi mi o kontakt zapaleńców, którzy sami robili swoje DZ niż firm, które są nastawione na zysk, wiedza nie zawsze jest nalepsza i mają jasno określone cele sprzedażowe :) Zależy mi także na możliwości kontaktu w plenerze.

Najlepiej kogoś z "białoruśką" ;)

Czytalem. Myslalem, ze sie dowiem czegos nowego od czolgu102.

Choroby układu krążenia - ciężkie nogi

"...Należy także unikać zbyt obcisłej odzieży lub obuwia, które utrudniają krążenie krwi w kończynach dolnych, a także wysokiej temperatury otoczenia: gorących kąpieli, sauny, długotrwałego opalania, depilacji gorącym woskiem, ogrzewania podłogowego. Korzystnie natomiast wpływa zimna woda, która pobudza napięcie ścian naczyń żylnych i poprawia przepływ krwi. Wskazany jest także odpoczynek z nogami uniesionymi ku górze....."

tank tylko dla większości podłogówka się kojarzy z podłogą która ma temperaturę bliską temperatury ciała lub jeszcze wyższą i tak powstają mity że podłogówka jest niezdrowa, zbiera się na niej kurz czy jeszcze inne pierdoły. Tymczasem dobrze zrobiona ma temp. około 24 stopni, czyli odczucie jest takie że podłoga nie jest zimna i tyle.