Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

aro73

Recommended Posts

Witam.

Jak zgodnie z prawem dostawić drewniane pomieszczenie gospodarcze o powierzchni 15 m2 przy nowym domku murowanym?

Niestety okazało się że sprzęt (narzędzia ogrodowe, kosiarka do trawnika, stół warsztatowy) zajmuje "trochę" więcej miejsca niż planowane było dla niego miejsca w garażu, i muszę pomyśleć o dobudowaniu do garażu małego warsztaciku. Myślałem o wykonaniu jego ścian z impregnowanych desek, żeby ładnie wkomponował się w wygląd domku. Niestety, wiem że czeka mnie przeprawa z pozwoleniem na budowę, ale nie jestem pewien czy muszę do narysowania tego o co mi chodzi zatrudniać projektanta, i jeżeli tak, na jakie koszty trzeba się w związku z tym przygotować.

Pozdrawiam.

W pełni legalnie i bez pozwolenia na budowę:

http://mieszkam.gratka.pl/artykul/244-1-co-zbudujemy-bez-pozwolenia.html

Pytanie jest o dobudowę pomieszczenia gospodarczego, a więc sugeruje rozbudowę istniejącego obiektu, a nie budowę wolno stojącego budynku gospodarczego, nawet jeśli gabaryty miały by nie przekroczyć tego, co mamy w art. 29 Prawa Budowlanego określone. Jeśli nowe pomieszczenie miało by w zasadzie stanowić samodzielny obiekt, oddylatowany od istniejącego budynku - wtedy można by się zastanawiać nad realizacją zamierzenia jedynie na zgłoszenie. Niestety definicja "wolno stojącego" obiektu nie jest nigdzie sprecyzowana. A rozumiane jest to różnie, również przez sądy. Można się spotkać z interpretacją, że wolno stojący, to taki, który stoi w "pewnej" odległości od innych budynków (np. budynek jednorodzinny to zgodnie z Prawem Budowlanym albo budynek wolno stojący, albo budynek w zabudowie bliźniaczej, szeregowej lub grupowej). W jakiej odległości? Nie wiadomo. Inna interpretacja mówi, że chodzi o niezależny konstrukcyjnie, czyli właśnie całkowicie oddylatowany od konstrukcji sąsiedniego budynku. Tak np. wynika z poniższego wyroku NSA:

II SA/Kr 1147/10 - Wyrok WSA w Krakowie z 2010-11-29

Bezpieczniejsza jest oczywiście droga z pozwoleniem na budowę, ale oczywiście architekty musi zrobić projekt budowlany. Zanim się go zatrudni warto się zorientować w możliwościach rozbudowy w kontekście rozporządzenia w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie - głównie § 12:

Usytuowanie budynku

Nie wiem czy nie można tak . żeby zgłoszeniem zrobić wiatę zadaszoną gospodarczą . Potem zgłoszeniem "zrobić" ściany i już masz bez pozwolenia. Ale trzeba sprawdzić jak dużą powierzchnię może mieć wiata gospodarcza na zgłoszenie.

Zgłoszeniem zrobić ścian się nie da. Proponuję, jeśli bardzo się nie śpieszy, faktycznie zgłosić zamiar budowy budynku gospodarczego o powierzchni do 25m2. Podkreślić w zgłoszeniu, że obiekt funkcjonalnie i konstrukcyjnie jest niezależny od istniejącego obiektu. Upewnić się, czy wszelkie inne przepisy, w tym pożarowe będą spełnione. Jeśli nie będzie sprzeciwu - można kanciapę stawiać. Jedyne ryzyko wynika właśnie z interpretacji "wolnego stania". Jak się nie uda - projekt budowlany zlecisz wykonanie projektu budowlanego - za coś takiego raczej nikt cię z torbami nie puści.