amstrong89 16.09.2012 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2012 Zostało mi trochę cementu i kończy się jego termin ważności. Myślałem nad wylaniem kawałka podłogi. I tu mam pytanie: Czy można rozrobić w betoniarce np; 25l wody 50 kg cementu i dodać trochę żwiru? Czy będzie to B15-20? Czy rozrobienie samego cementu z wodą wchodzi w gre? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arkadly 16.09.2012 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2012 Nie wiem, jaki masz ten cement, ale oczywiście możesz sobie go pomieszać i do czegoś użyć. Nie radzę jednak stosować takiego betonu zamiast betonu z profesjonalnej wytwórni do elementów konstrukcyjnych. Jeśli to ma być chudziak na podłogę, to jasne, jesli docelowa wylewka to nie jestem pewien, czy Ci wyjdzie równo i czy dasz radę z zacieraniem itd. A oto przepis domowy na B15: 25 kg (19 l) cementu- 54 kg (34 l) piasku- 125 kg (74 l) żwiru- 15 l wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amstrong89 17.09.2012 07:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2012 Tak to ma być chudziak pod podłoge. Ze względu na to że będe na niej stawiał ściany działowe chce zrobić mocny beton. Mam 1 i 2 32,5R. Robiłem ostatnio właśnie B15 i B 20. Ten drugi wychodzi strasznie gęsty i ciężko go wymieszać w betoniarce ale dało rade. Chce spróbować zrobić coś mocniejszego. A sam cement z wodą? Może przy odpowiedniej proporcji wody z cementem uzyska się B-25. Wiem że klase betonu sprawdzi się tylko w labolatorium ale niektóre osoby po politechnice moze takie eksperymenty prowadziły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 18.09.2012 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2012 Sam cement pomieszany z wodą da Ci po prostu zbrylony cement, to w ogóle nie będzie beton. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts