Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

witajcie,

zdecydowałem się poprosić o poradę na łamach forum, szukam odpowiedzi na moje pytania, ale nie są jednoznaczne.

Buduję dom podpiwniczony, jestem blisko etapu wykonywania wylewek w piwnicy i tu mam dylemat czy dawać styropian pod wylewki czy nie...?

Piwnica ma mieć charakter graciarni, magazynu itp - jedno pomieszczenie jako kotłownia, zapobiegawczo na przyszłość podciągnąłem instalacje CO do każdego z pomieszczeń, w ziemi usytuowane są 3 ściany, a jedna dł.8m wystaje z ziemi 1,4m, ponieważ jest działka ze spadkiem...

Nie mam zamiaru jej ogrzewać (na dzień dzisiejszy), może w przyszłości okaże się, że będę chciał mieć 12`-15`, wiem, że podłoga na tej głębokości zawsze będzie miał około 8stopni i logicznie myśląc przy większej temp. wewnątrz będę ogrzewał grunt pod domem, ale z drugiej strony przy ociepleniu w zimę będę miał upośledzone korzystanie z temp. gruntu....

...co radzicie?

PS. w kotłowni pasuje mieć kratki odpływowe w podłodze, przy wykonaniu samej wylewki ciężko będzie mi je osadzić na odpowiedniej wysokości, żeby zachować spadek, żeby woda spływała...

https://forum.murator.pl/topic/171976-dawa%C4%87-izolacje-czy-nie-piwnica/