zorro_77 17.09.2012 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2012 Witam, Mam 2 problemy - pozornie proste... Regulator (a'la aurotron) załącza mi KOCIOŁ [ACV] - ale jak zrobić - żeby TAKŻE włączał i wyłączał POMPĘ CO (220V)? Z regulatora idą 2 bardzo cieniutkie kabelki (które styk zwierają i rozwierają) więc 220V nie podłącze. Czy wiecie - jaki inny regulator do zmiany temperatury wody CW działa z ACV Prestige? Nigdzie nie natrafiłem Szukałem i nie wiem - ale nie widzę takich rozwiązań. Wszystko jest ale na MEGA zaawansowanej automatyce. Jak to zrobić? Wie ktoś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 17.09.2012 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2012 Gdyby to był auraton to przez jego styki można by było puścić 220V, ale do pieca już nie. Wtedy 230V z auratona by musiało zasilić cewkę przekaźnika, najlepiej 2-kanałowego. Jednym kanałem zewrzeć bezpotencjałowe styki pieca, drugim fazę na pompę CO. Jest to raczej do zrobienia. Jak podasz konkretny model tego sterownika to postaram się ci narysować schemat o co chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zorro_77 18.09.2012 09:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2012 Yaiba83 - dzięki za info - prześlę Ci nazwę - ale z tego co kojarzę to mam dokładnie to samo co aurotron tylko inna nazwa nie wiem czy Termet czy jak ... sprawdzę w domu. Na tym regulatorze nie jestem w stanie dac 230V bo mam za cieniutkie kabelki do kotłowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zorro_77 18.09.2012 18:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2012 Nazwa to Euroster 2000. Chyba to zrobię tak: Przekaźnik1 - 24V / 220V 8A - gdzie 2 styki na 2 lub 3 styki [przyszłościowo na 2 programatory i 2x pompa + kocioł] Zasilacz 24V podłączę do Eurosteru / a 220V ma pompe1 i na kocioł Może znajdę 9V/220V - i poleciałoby na baterii 9V - zna ktoś taki model? Będzie tak? PS. Dla niektórych z Priva - nie mogę użyć czujnika pompy z termoparą z pewnych względów! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 19.09.2012 05:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 (edytowane) Z regulatora idą 2 bardzo cieniutkie kabelki (które styk zwierają i rozwierają) więc 220V nie podłącze. skąd pewność że tymi cienkimi kabelkami nie idzie 230V ?? bo na 99,99% to tam jest 230V x 3,5A a jeśli tam jest mniej to ja bym po prostu poszukał stycznika 230V który jest uruchamiany napięciem sterującym 3V z eurostara, bo jakoś nie chce mi się wierzyć że w twoim kotle wszystko idzie na niskim napięciu i nigdzie nie ma 230V Edytowane 19 Września 2012 przez mxxxx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 19.09.2012 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 (edytowane) Witam! Nawet na 100%.On ma listwę do bezpośredniego podpięcia urządzenia typu pompa też, do 1kW zdaje się. To, że wychodzą cienkie przewody, to znaczy, że ktoś takie założył (bo innych nie było trzeba). Można podpiąć spokojnie "półtorówki".Do pompy 40-60 W, to żaden prąd.Tu jest nawet schemat: http://www.into.pl/ogrzewanie/euroster.html , na dole pierwszy z lewej (przekaźniki sterowane zerem, jeżeli dobrze widzę). Oczywiście na styk przekaźnika włączającego kocioł, faza nie może być podpięta. Jak to ma sterować tylko przekaźnikami, to cienkie przewody mogą zostać. Pozdrawiam Edytowane 19 Września 2012 przez Wojtek_796 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 19.09.2012 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 do 1KW dla eurostara 2000 to można podłączyć bezpośrednio grzałki, a mówiąc precyzyjniej 230V*5A=1150W jeśli chodzi o pompy, czyli urządzenia indukcyjne to producent zaleca maksymalnie 230V*3A=690W jeśli potrzebujemy więcej to wystarczy jakikolwiek stycznik za 50zł i możemy sobie podłączać co się tylko podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 19.09.2012 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 Zgadza się oczywiście.Kolega potrzebuje tylko dwa przekaźniki lub jeden z dwiema parami styków (bezpieczniej dwie sztuki).Nie potrzebuje podłączać większej mocy, ale chce sterować dwoma urządzeniami - jedno potrzebuje tylko zwarcia styków, drugie podania napięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 19.09.2012 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 po co te przekaźniki ?? euroster pozwala na bezpośrednie podłączenie pompy CO 40W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 19.09.2012 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 (edytowane) Kolega wyjaśniał mi na PW, że ma dodatkową pompę, oprócz głównej, którą chce włączać wraz z kotłem, a nie ma możliwości, jak twierdzi, dostania się do zacisków pompy głównej. Stąd więc chce, aby euroster włączał dwie rzeczy, które nie mogą być po prostu zmostkowane. To sterowanie zerem raczej mnie zdziwiło, ale to nie mój schemat. Proponowałem też dołożenie do tej pompy dodatkowego najzwyklejszego sterownika z czujką założoną na wyjście wody z kotła - byłoby prościej i chyba taniej, ale Zorro wyjaśnił mi, że z pewnych przyczyn mu to nie pasuje. Edytowane 19 Września 2012 przez Wojtek_796 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zorro_77 19.09.2012 10:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 Koledzy - mam bardzo cieniutkie kabelki i nie mogę 220V podlaczyć pod ACV. Mpoplaw - dzięki! Tego szukałem tylko - JAKI MODEL SZUKAĆ tego przekaźnika na 3V? Doradzicie jaki? Gdzie kupić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 19.09.2012 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 (edytowane) Koledzy - mam bardzo cieniutkie kabelki i nie mogę 220V podlaczyć pod ACV. Mpoplaw - dzięki! Tego szukałem tylko - JAKI MODEL SZUKAĆ tego przekaźnika na 3V? Doradzicie jaki? Gdzie kupić ? Ale sam euroster nie podaje napięcia, ma same beznapięciowe styki - chyba, że się mylę. Trzeba mu je podać i mieć skąd je wziąć. Przy obniżonym potrzebny byłby jeszcze zasilacz. Stycznik z cewką na 230V byłby chyba wygodniejszy. Grubość przewodu jeszcze nie mówi wiele o napięciu jakie może przenieść, tu raczej chodzi o natężenie prądu, a to będzie minimalne. Chyba, że to rzeczywiście jakiś telefoniczny przewód (cienka izolacja). Przy obniżonym napięciu prąd będzie o wiele większy. Jeżeli już to 12-24V. Edytowane 19 Września 2012 przez Wojtek_796 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zorro_77 19.09.2012 12:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 (edytowane) tak bardzo cienutkie kabelki .... 220V nie pójdzie! Kabelki z pokoju schodzą do kotłowni. hmmm ... inaczej zapytam - czy znajdę stycznik/przekaźnik gdzie po jednej stronie beznapieciowe 'stykniecie' włączy mi styki po drugiej stronie podpięte 220V ? Wtedy załączy urządzenie typu pompa na 220V (chyba to musiałaby być jakaś cyfrowa bramka - 0,1 - gdzie po wykryciu 1 = Włącz 220v) tylko czy takie cudo jest ... ale pewnie za duża kombinacja ... Mam możliwość od strony kotłowni podać przecież napięcie jakie chcę. Słowem - jaki polecicie Stycznik do schematu Mpoplaw? Edytowane 19 Września 2012 przez zorro_77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 19.09.2012 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 (edytowane) tak bardzo cienutkie kabelki .... 220V nie pójdzie! Kabelki z pokoju schodzą do kotłowni. hmmm ... inaczej zapytam - czy znajdę stycznik/przekaźnik gdzie po jednej stronie beznapieciowe 'stykniecie' włączy mi styki po drugiej stronie podpięte 220V ? Wtedy załączy urządzenie typu pompa na 220V (chyba to musiałaby być jakaś cyfrowa bramka - 0,1 - gdzie po wykryciu 1 = Włącz 220v) tylko czy takie cudo jest ... ale pewnie za duża kombinacja ... Mam możliwość od strony kotłowni podać przecież napięcie jakie chcę. Słowem - jaki polecicie Stycznik do schematu Mpoplaw? Coś namieszałeś. Normalny stycznik z dwiema parami styków. Do jednej pary podłączasz przewody z kotła, do drugiej fazę i pompę. Cewkę stycznika uruchamia euroster. Takie z cewką na 230V znajdziesz bez problemu pod hasłem "stycznik" (np. pierwszy z brzegu: http://allegro.pl/stycznik-modulowy-xbs-1-faz-20a-230v-f-vat-i2624470512.html ). Gorzej z tymi z cewką zasilaną niższym napięciem. Trzeba pytać elektryków. Nie da się wymienić tego przewodu do eurostera? Jest na nim może jakiś nadruk? Albo określ jakoś średnicę tych przewodów. Edytowane 19 Września 2012 przez Wojtek_796 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zorro_77 19.09.2012 14:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 Cewkę stycznika uruchamia euroster. Z tego wynika, że: 1. kupię taki stycznik jak Ty polecasz. 2. podłączę kabelki od Eurostera do A1i A2 (WAŻNE - tu się upewnie - zwierając A1i A2 -NIE IDZIE przypadkiem 220V na euroster?) a z drugiej strony Zero bezpośrenio na pompkę 3. na stykach po drugiej stronie przerywam przewód fazy lutuje do styku i następuje zwarcie i tam zamyka się obieg 220V Jeżeli na A1 i A2 trafia napięcie 220V - to wg. mnie szukam czegoś innego - czyli na cewkę muszę podać albo 3V albo 9v albo 24V = podam to nap. na styki z Eurostera = muszę znaleźć taki stycznik który inicjalizowany jest małym napieciem. Styki po drugiej stronie podłączam na 220V i jazda. Co do kabli na 220V - w razie W jestem w stanie przeciągnąć te kable... tylko po co .... jak i tak na Kocioł nie mogę podać 220V. (przynajmniej nie jestem pewien) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 19.09.2012 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 nic nie rozumiem zgubiłem się 1. ile jest tych pomp CO ?2. jakie napięcie idzie w tej chwili na eurosterze ? on jest w tej chwili podłączony wprost do kotła czy do stycznika a dopiero ten do kotła ?3. jakie napięcie jest na kotle ?4. jest jakiś schemat poglądowy tego układu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 19.09.2012 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 nic nie rozumiem zgubiłem się 1. ile jest tych pomp CO ? 2. jakie napięcie idzie w tej chwili na eurosterze ? on jest w tej chwili podłączony wprost do kotła czy do stycznika a dopiero ten do kotła ? 3. jakie napięcie jest na kotle ? 4. jest jakiś schemat poglądowy tego układu ? Ja może napiszę jak ja to zrozumiałem. 1. Dwie. Jedną Zorro ma w kotle i nie można się dostać do jej zacisków, drugą chce uruchamiać razem z pierwszą, czyli z kotłem. 2. Właściwie żadne (właściwiej to nie wiadomo jakie). Euroster pracuje teraz jako termostat pokojowy kotła i włącza kocioł uruchamiając pewnie jakiś stycznik w jego wnętrzu. Nie wiemy jakie ono jest i raczej próbnie tam fazy puścić nie możemy. Musi ten obwód pozostać jako niezależny. 3. Nie wiadomo/nie istotne. 4. Nie ma. Nikomu się nie chce narysować. A teraz do Zorra. Pytałem czy można wymienić przewód do eurostera z tą intencją, żeby można było puścić przez niego 230V, zasilić cewkę "normalnego" stycznika tym napięciem. Nadal się upieram, że bardzo możliwe, że można też tym co masz. Czyli: 1. Pod zacisk COM w eurosterze podłączasz fazę 230V (nowym przewodem) 2. Pod zacisk NO w erosterze podłączasz przewód prowadzący do styku A1 stycznika. 3. Zacisk A2 stycznika podłączasz do zera (przewodu neutralnego). 4. Pod zaciski 1 i 2 stycznika podłączasz przewody prowadzące do kotła. 5. Pod zacisk 3 podłączasz fazę 230V. 6. Od zacisku 4 prowadzisz przewód do zacisku L pompy. 7. Zacisk N pompy podłączasz do zera (przewodu neutralnego). Mam nadzieję, że się nie pomyliłem, a jestem po wodzie gazowanej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 20.09.2012 04:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2012 (edytowane) no to teraz już zamieszałeś koncertowo, chcesz powiedzieć że eurostar jest podpięty do stycznika bez-prądowego ?? co to konkretnie za ustrojstwo ?? na jakiej zasadzie to działa ?? bo na 99,99% to ta zwora sterująca w kotle to po prostu zwykły styk 230V, czyli jest napięcie kocioł działa, nie ma napięcia kocioł nie działa PS do Zorra, weź miernik elektryczny i sprawdź z laski swojej jakie napięcie dochodzi do eurostera, bo ja się założę że tam jest coś w okolicach 230Vx0,03A czyli 10W potrzebne do uruchomienia elektrozaworu na przewodzie gazowym + termistor służący jako zabezpieczenie od przegrzania Edytowane 20 Września 2012 przez mxxxx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 20.09.2012 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2012 Witam! Napisałem, że nie wiem jakie tak jest napięcie. W moim wpisie nie ma stwierdzenia, że żadne, koniec, kropka - coś tam jeszcze jest napisane.Nie wiem jaki tak jest układ i zaproponowałem rozwiązanie, które takiej wiedzy nie wymaga, szanując przy okazji twierdzenie kolegi, że na bank nie ma tam 230V.Powiem Ci, że u mnie też taki kabelek do podpięcia termostatu pokojowego wychodzi i na pewno nie ma tam sieciowego napięcia. To inny kocioł, ale to chyba nie ma znaczenia. Pomysł z miernikiem popieram - odpadłby problem z wymianą przewodu, gdyby jednak tam 230 było. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zorro_77 20.09.2012 13:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2012 (edytowane) Dzięki za info Wojtek zrozumiał dobrze. Czy rozumiem że na styku 1 i 2 nie ma napięcia = tylko styk? Napiecia na eurosterze nie ma = sam styk Załóżmy - na styku kotła kilka V. Nie mogę podpiąć na styki sterujące 220V bo spalę elektronikę kotła CO! chcę zostawić styki od eurostera = podłączyć tam niskie napiecie i niski A - powiedzmy 24V A jeżeli założymy, że jest 220V - to co - zmieniam kable łączę SZEREGOWO i po temacie? Edytowane 20 Września 2012 przez zorro_77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts