Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pozornie prosta rzecz,a nie wiem jak zrobić? Problem ze sterowaniem Pompą CO.

zorro_77

Recommended Posts

A jeżeli założymy, że jest 220V - to co - zmieniam kable łączę SZEREGOWO i po temacie?

Nie.

Po prostu przekonujesz się tylko, że przewód, który masz może przenieść napięcie sieciowe i możesz bez jego wymiany użyć go do zasilenia cewki przekaźnika.

Nie musisz wtedy szukać takiego z cewką na niższe napięcie (chociaż wg mnie nie musisz i teraz).

Regulator (a'la aurotron) załącza mi KOCIOŁ [ACV] - ale jak zrobić - żeby TAKŻE włączał i wyłączał POMPĘ CO (220V)?

Z regulatora idą 2 bardzo cieniutkie kabelki (które styk zwierają i rozwierają) więc 220V nie podłącze.

Daj coś z siebie, chociaż zmierz napięcie na jakim teraz pracuje regulator tj ile V jest na tych kabelkach, możliwe że kocioł ma dodatkowe łącza przy styczniku, które można wykorzystać do pompy, warto się przyjrzeć. U siebie wykorzystałem styki programatora solarów do sterowania kominkiem z pw. Zwykle kotły mają tam napięcie ok 12V, może wystarczyłby zwykły przekaźnik samochodowy? Niskim napięciem są zasilane przekaźniki w programatorach pralek automatycznych i to zarówno do zasilania silników jak i grzałek, wystarczy wylutować ze starej pralki lub zakupić nowy.

Edytowane przez kbab