Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Audytor OZC nie uwzględnia podłogi na gruncie

madzielak

Recommended Posts

Liczę zapotrzebowanie cieplne swojego (przyszłego) domku przy pomocy OCZ 5.0 i zauważyłem, że nie bierze on pod uwagę podłogi na gruncie.

To znaczy przy z liczeniu zapotrzebowania cieplnego pomieszczenia jest ona uwzględniana, natomiast sezonowy współczynnik zapotrzebowania na ciepło pozostaje bez zmian, nie zależnie czy dam 50 cm styropianu pod podłogą czy nie dam nic.

Czy też tak mieliście ? Jest jakiś trik żeby to obejść ?

Liczę zapotrzebowanie cieplne swojego (przyszłego) domku przy pomocy OCZ 5.0 i zauważyłem, że nie bierze on pod uwagę podłogi na gruncie.

To znaczy przy z liczeniu zapotrzebowania cieplnego pomieszczenia jest ona uwzględniana, natomiast sezonowy współczynnik zapotrzebowania na ciepło pozostaje bez zmian, nie zależnie czy dam 50 cm styropianu pod podłogą czy nie dam nic.

Czy też tak mieliście ? Jest jakiś trik żeby to obejść ?

Tak, jest. Trzeba prawidłowo zdefiniować wszystkie przegrody. Audytor w wersji 5,0 jak i wcześniejsze wersje wylicza prawidłowo zapotrzebowanie na ciepło i projektowe

obciążenie cieplne budynku.

Zgodnie z instrukcją nie ma zdefiniowanej kolejności podawania stropów. Wydaje mi się, że przegrody (już) są dobrze zdefiniowane.

A jeśli tak to jak to zachowanie interpretować ?

To ze wydaje Ci się ze masz dobrze zdefiniowane przegrody nie oznacza ze tak jest w rzeczywistosci. Audytor w tej kwestii na pewno nie ma błędów, na pewno masz je Ty.