Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tapeta na płytki

Mrokowianka

Recommended Posts

Witam,

Jak w temacie - chcę położyć tapetę na stare gładkie płytki a'la komuna. Nie chcę sie bawić w skuwanie płytek z braku czasu (domek weekendowy). Czy ktoś to robił? Jakich materiałów użyć, czy najpierw dać jakiś grunt, albo coś innego? Jaki rodzaj tapety kupić?

A może łatwiej położyć jakąś masę dekoracyjna, tynk strukturalny?

Ewentualnie inne pomysły na ścianę z płytkami w pokoju (dawna kuchnia) mile widziane :)

pozdrawiam!

Obawiam się, że dla samoprzylepnych musi być idealnie gładko (?) a tu są przecież fugi...

Czy te samoprzylepne są dosyć grube i dadzą radę na fugach - nie będzie widać nierówności?

Zlicować fugi z kaflami i wtedy przykleić tapetę samoprzylepna .

Nigdy tak nie robiłem - więc powtarzam trzeba by zrobić jakieś próbki.

Na płytkach raczej zwykły klej nie będzie trzymał

Gosiek, tak jak pisałam, nie mam czasu na zatrudnianie ludzi i nie chce się bawić w koszty, sama będę kłaść tapetę. Równie dobrze mogę zryć płytki i wyrównać ścianę a potem pomalować.

DLATEGO CHCĘ POŁOŻYĆ TAPETĘ NA PŁYTKACH, albo tynk na płytkach - BEZ jakiś udziwnień w postaci dodatkowych ścianek! :eek:

I założę się, że jest na to sposób!

wszystkie tapety wymagają raczej równego podłoża inaczej będzie widać kształty tego pod spodem, chyba, że zastosujesz papierową tapetę do malowania z ,,grubym" wzorem cykliny, tynku czy jeszcze czegoś innego

http://decorations.pl/environment/cache/images/400_333_productGfx_460851418cbbf227d061130ad29a2d7f.jpg

swoje tapety tymczasowe kupiłam jako resztówki po 5 zł za rolkę i zastosowałam je w łazience na części nieotynkowanej ściany czekającej na jakieś wykończenie. Poza tym, że na rogach się jednak odkleja nad wanną to reszta trzyma i nierówności nie widać

jeszcze jest taka ewentualność ale poza opisem producenta nie mam o tym pojęcia

Jeśli chcesz przykryć płytki tapetą i nie kłaść płyt KG, OSB ani nic podobnego to IMHO jedyne co ma szanse powodzenia to tapeta z włókna szklanego (taka do malowania) o możliwie grubej fakturze. Spokojnie nierówności typu fuga przykryje, bo między innymi do krycia nierówności została wymyślona. Mały problem może być z doborem kleju, nie wiem czy każdy będzie trzymał na płytkach. Np na Glastatex-e piszą tylko o tynku, betonie i płycie GK jako podłożu na Fibermax-e również o metalu i ceramice ale z zastrzeżeniem żeby zrobić próbę, i to wydaje się najrozsądniejsze. Zrób próbkę na jednej płytce. Będzie trzymać to dobrze. Nie będzie trzymać, to klej do tapet zużyj do zagruntowania tapety, a do płytek przyklej np. polimerowym.

O szpachlowaniu fug i naklejaniu samoprzylepnej zapomnij. To nigdy nie będzie wyglądało dobrze. Tapeta samoprzylepna, podobnie jak folia samoprzylepna bardzo podkreśla wszelkie nierówności. Głupi włos jeśli dostanie się pod taką tapetę, wygląda jak górotwór. Praktycznie nie ma szans zaszpachlować fug tak żeby nie były pod tapetą samoprzylepną widoczne. O walce z pyłkami, włoskami i pęcherzykami powietrza to może innym razem