Mrokowianka 17.09.2012 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2012 Witam, Jak w temacie - chcę położyć tapetę na stare gładkie płytki a'la komuna. Nie chcę sie bawić w skuwanie płytek z braku czasu (domek weekendowy). Czy ktoś to robił? Jakich materiałów użyć, czy najpierw dać jakiś grunt, albo coś innego? Jaki rodzaj tapety kupić? A może łatwiej położyć jakąś masę dekoracyjna, tynk strukturalny? Ewentualnie inne pomysły na ścianę z płytkami w pokoju (dawna kuchnia) mile widziane pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sterowiec40 17.09.2012 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2012 Na takim gładkim będzie się trzymać tapeta samoprzylepna , a czy inne to najlepiej zrobić jakieś próby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mrokowianka 17.09.2012 12:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2012 Obawiam się, że dla samoprzylepnych musi być idealnie gładko (?) a tu są przecież fugi...Czy te samoprzylepne są dosyć grube i dadzą radę na fugach - nie będzie widać nierówności? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marysiaa 17.09.2012 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2012 Są farby którymi można płytki pomalować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mrokowianka 17.09.2012 12:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2012 A widziałaś gdzieś pokój z pomalowanymi płytkami? No własnie...Co innego łazienka, kuchnia, ale nie płytki w pokoju - je muszę zakryć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sterowiec40 17.09.2012 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2012 a boazeria nie wchodzi w grę? płytki są na całej ścianie?, wszystkich ścianach? tynk na gładkim raczej nie poleży może jakieś fotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mrokowianka 17.09.2012 13:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2012 o nieeee, tylko nie boazeria! poza tym chcę to wykonać w miarę szybko sama w jeden weekend, a nie zatrudniać stolarza )) płytki są na jednej ścianie (FOTEK BRAK) - skupmy się na tapecie albo tynku dekoracyjnym tylko jak to sie kładzie? HELP!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sterowiec40 17.09.2012 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2012 na całej ścianie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mrokowianka 17.09.2012 13:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2012 niemal na całej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sterowiec40 17.09.2012 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2012 Obawiam się, że dla samoprzylepnych musi być idealnie gładko (?) a tu są przecież fugi... Czy te samoprzylepne są dosyć grube i dadzą radę na fugach - nie będzie widać nierówności? Zlicować fugi z kaflami i wtedy przykleić tapetę samoprzylepna . Nigdy tak nie robiłem - więc powtarzam trzeba by zrobić jakieś próbki. Na płytkach raczej zwykły klej nie będzie trzymał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mrokowianka 17.09.2012 13:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2012 Tak też myslę, że zwykły klej do tapek nie utrzyma się płytek. Ale jak pomyślę o fugowaniu i równaniu to mi sie odechciewa Poczekam - może ktos błyśnie jakimś cudownym pomysłem, czym to pomazać aby klej do tapety chwycił? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sterowiec40 17.09.2012 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2012 a może te tapety "chwycą " się płytek?http://www.emebel.pl/poradnik/sposob-na-oryginalne-wnetrze---tapety-sigmascan.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 17.09.2012 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2012 1. ,,zasłonić" całość karton gipsem a potem malować lub tapetować 2. ścianka ze sklejki 3. ścianka z płyty pilśniowej - miękkiej lub twardej 4. zrobić stelaż z listewek i rozciągnąć na całości materiał, potraktowany jak tapeta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mrokowianka 17.09.2012 13:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2012 Gosiek, tak jak pisałam, nie mam czasu na zatrudnianie ludzi i nie chce się bawić w koszty, sama będę kłaść tapetę. Równie dobrze mogę zryć płytki i wyrównać ścianę a potem pomalować. DLATEGO CHCĘ POŁOŻYĆ TAPETĘ NA PŁYTKACH, albo tynk na płytkach - BEZ jakiś udziwnień w postaci dodatkowych ścianek! I założę się, że jest na to sposób! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 17.09.2012 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2012 wszystkie tapety wymagają raczej równego podłoża inaczej będzie widać kształty tego pod spodem, chyba, że zastosujesz papierową tapetę do malowania z ,,grubym" wzorem cykliny, tynku czy jeszcze czegoś innego http://decorations.pl/environment/cache/images/400_333_productGfx_460851418cbbf227d061130ad29a2d7f.jpg swoje tapety tymczasowe kupiłam jako resztówki po 5 zł za rolkę i zastosowałam je w łazience na części nieotynkowanej ściany czekającej na jakieś wykończenie. Poza tym, że na rogach się jednak odkleja nad wanną to reszta trzyma i nierówności nie widać jeszcze jest taka ewentualność ale poza opisem producenta nie mam o tym pojęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sterowiec40 17.09.2012 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2012 Tylko czy ta tapeta przyklei się do płytek?Jeśli chcesz tynk to proponuję taki "tynk"http://www.leroymerlin.pl/materialy-wykonczeniowe/elewacje/kamien-elewacyjny,a466.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mrokowianka 17.09.2012 13:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2012 Dziękuję za Wasze pomysły. Czy ktoś na tym forum kładł tapetę na płytki??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 17.09.2012 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2012 (edytowane) Jasne !!! Wszyscy kladli tapety na scianach z plytkami w swoich nowowybudowanych domach A nawet w remontowanych.... Moze jednak wez sie za kilof i "zryj" te plytki...., a nie taka tandete chcesz zrobic... Edytowane 17 Września 2012 przez Aleksandryta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mrokowianka 18.09.2012 07:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2012 Aleksandryta - tandetna to jest Twoja odpowiedź. Jak nie robiłaś tego i nie wiesz jak się do tego zabrać to nie zaśmiecaj wątku!!!!A decyzję o remoncie proszę pozostaw właścicielowi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G.N. 18.09.2012 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2012 Jeśli chcesz przykryć płytki tapetą i nie kłaść płyt KG, OSB ani nic podobnego to IMHO jedyne co ma szanse powodzenia to tapeta z włókna szklanego (taka do malowania) o możliwie grubej fakturze. Spokojnie nierówności typu fuga przykryje, bo między innymi do krycia nierówności została wymyślona. Mały problem może być z doborem kleju, nie wiem czy każdy będzie trzymał na płytkach. Np na Glastatex-e piszą tylko o tynku, betonie i płycie GK jako podłożu na Fibermax-e również o metalu i ceramice ale z zastrzeżeniem żeby zrobić próbę, i to wydaje się najrozsądniejsze. Zrób próbkę na jednej płytce. Będzie trzymać to dobrze. Nie będzie trzymać, to klej do tapet zużyj do zagruntowania tapety, a do płytek przyklej np. polimerowym. O szpachlowaniu fug i naklejaniu samoprzylepnej zapomnij. To nigdy nie będzie wyglądało dobrze. Tapeta samoprzylepna, podobnie jak folia samoprzylepna bardzo podkreśla wszelkie nierówności. Głupi włos jeśli dostanie się pod taką tapetę, wygląda jak górotwór. Praktycznie nie ma szans zaszpachlować fug tak żeby nie były pod tapetą samoprzylepną widoczne. O walce z pyłkami, włoskami i pęcherzykami powietrza to może innym razem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts