Istotka 17.09.2012 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2012 Witajcie,kupiliśmy działkę i jesteśmy w trakcie projektowania domu.Dom ok 120 m2, z poddaszem użytkowym.No i oczywiście na dobry początek od razu pojawił się problem: jakie ogrzewanie??Gaz odpada, bo w okolicy gazu brak i w najbliższej przyszłości nie będzie....Kocioł na węgiel czy ekogroszek raczej też odpada, bo nie mamy w planach piwnicy, a kotłowania będzie nie za duża.... Mamy bardzooooo mało czasu na podjęcie decyzji.....Dlatego proszę Was o wsparcie! Jakie proponujecie rozwiązania i proszę napiszcie dlaczego takie. Pozdrawiam i czekam z niecierpliwością na rady! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 17.09.2012 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2012 A masz dużo pieniędzy do wydania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Istotka 17.09.2012 15:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2012 Niestety... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 17.09.2012 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2012 to ocieplać na maksa i kłaść kable, albo nie ocieplać nadmiernie i ogrzewać groszkiem lub pelletami. A przechowywać mozna worki pod wiatą.Jedno wygodne i droższe w eksploatacji, drugie tanie i upierdliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Istotka 17.09.2012 15:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2012 Hymmm tylko kable też wychodzą drogo, bo prąd do tanich nie należy.....A co sądzisz o kominku z płaszczem wodnym + np podłogówka + drugie źródło prąd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 17.09.2012 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2012 kominek z płaszczem też tani nie jest. Dochodzi jeszcze komin, bufor kilkuset litrowy, pompka, zasilanie powietrzne poprzez rurę pod domem etc. etc.Upierdliwy jeszcze bardziej niż piec z podajnikiem. Instalacja najtańsza w kablach. Najdroższa w eksploatacji.Wszystkie inne systemy tańsze w eksploatacji, ale dużo,dużo droższe w instalacji. Jeżeli na kredyt jest budowa to najlepiej sprawdzić o ile droższa będzie rata kredytu przy danym systemie i zadecydować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Istotka 17.09.2012 15:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2012 Budowa jest na kredyt, dlatego im mniej wydamy tym lepiej. ale jesteśmy w stanie wydać więcej na instalację, żeby taniej było później przy eksploatacji. POMOCY!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marchew 17.09.2012 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2012 firewall CI wszystko wyłożył.nikt za CIebie nie poczyta o 1. liczeniu zapotrzebowania na ciepło domu (ile kwh trzeba będzie na ciepło i wodę)2. koszcie 1 kwh w różnych systemach grzewczych3. koszcie instalacji różnych systemów grzewczych4. koszcie docieplani domui nie zestawi tego wszystkiego razem z Twoimi możliwościami finansowymi obecnymi i przyszłymi.pewne rozeznanie wstępne może dać Ci kalkulator kbab'a https://docs.google.com/spreadsheet/...Pfu-_8B#gid=35(w jego stopce) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 17.09.2012 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2012 (edytowane) Skoro zostałem wywołany:Już prawie 10 lat eksploatuję swój dom, koszty podaję w temacie (tam też podaję krótką instrukcję do moich arkuszy ze stopki) są już w necie spory czas i niewiele osób podważa zasady liczenia tych arkuszy - zatem warto skorzystać - polecam. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172206-prąd-gaz-olej-węgiel-inne&p=4974907&viewfull=1#post4974907osobiście jestem zwolennikiem systemu grzewczego opartego na kilku źródłach ciepła - różne nośniki energii, z ostatnich opisanych tu doświadczeń przy tak małym domu zwróciłbym uwagę na tani klimatyzator z funkcją grzania - może być tanim i niezłym dodatkiem do innego nośnika np; kable lub podłogówka wodna (pozwoli na zasilanie innymi nośnikami energii). W tym sezonie również będę testował swoje klimatyzatory - efekty oczywiście opiszę - najprawdopodobniej dzięki klimatyzatorom mam szansę jesienią przejść do tar W1.1 z W2.1.Jak w stopce - mam gaz, solary, kominek z pw, klimatyzację, ostatnio testuję panel fotowoltaniczny, którego nie polecam przy obecnych cenach jak również paneli solarnych. Kominek z pw jest obecnie najtańszym źródłem ciepła, uzupełniony o małą pc pw albo klimatyzator lub mały kocioł elektryczny - taki system byłby optymalny i tani w eksploatacji. Nie sugerowałbym się podpowiedziami, że przy takim kominku musi być bufor - u mnie rolę bufora z powodzeniem spełnia 300l zbiornik cwu. Edytowane 17 Września 2012 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 17.09.2012 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2012 Dokładnie...kol kbab stworzył tabele... i teraz poł forum z tego korzysta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Istotka 17.09.2012 20:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2012 Kurcze u nas jest właśni ten problem, że gazu brak.... Ale się ciągle chodzi mi po głowie wyjście: ekogorszek + kominek z dgp?? Czy to dobre rozwiązanie dla ciepła w domu i portfela? Czy lepszy np kominek z pw podpieta do tego podłogówka i drugie źródło ciepła grzejniki na prąd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pshemko84 17.09.2012 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2012 Witam.Wg mnie jeśli chodzi o samą instalację to na pewno zrobił bym podłogówkę wodną. Dlaczego? dla tego że możesz podpiąć pod nią, jako źródło ciepła, praktycznie wszystko. Czy to kocioł na eko-groch, czy kominek z płaszczem, czy kocioł elektryczny czy nawet PC.Co do samego źródła ciepła to też nie jesteś tak całkowicie ograniczony. Jeśli chodzi o kominek to ja osobiście uważam że ma to być coś co cieszy i ewentualnie "dogrzewa" w okresach przejściowych a nie kotłownia w salonie. Eko-groch to wiadomo - kocioł w miarę tani i opał również, ale musisz mieć miejsce na ten właśnie opał i nie jest to kocioł bezobsługowy...Można zastanowić się nad kotłem na pelety - trochę czyściej niż groch i składować łatwiej czyste worki z peletem a nie umorusane z "wunglym", tyle że nieznacznie drożej niż groch...A jeśli masz trochę kasy na inwestycję to PC z poziomym lub pionowym DZ, ewentualnie aspekt ekonomiczny to powietrzna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 18.09.2012 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2012 Algorytm wybierania optymalnego źródła ciepła. 1. Obliczyć projektowe obciążenie cieplne budynku.2. Wysłać zapytania do instalatorów o źródła ciepła dostosowane do tej mocy.3. Obliczyć sezonowe zapotrzebowanie na ciepło budynku.4. Zestawić to zapotrzebowanie z taryfami energetycznymi lub aktualnymi cenami paliw.5. Zsumować wielkości z punktów 2 i 4. Porównać dla różnych źródeł ciepła i nośników energii.6. Jeśli wyjdzie zbyt dużo, dodać styropianu na ścianie i wrócić do punktu 1. Osobiście bym pewnie zrobił ogrzewanie podłogowe pędzone kominkiem z buforem i kotłem elektrycznym, a do tego ewentualnie dołożył ze dwa klimatyzatory z funkcją grzania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 18.09.2012 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2012 Punkt 6 rozszerzyłbym o inne działania termoizolacyjne nie tylko o samo ocieplenie ścian zewnetrznych (podłogi, skosy, stropy, okna itd.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 18.09.2012 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2012 Witam. Wg mnie jeśli chodzi o samą instalację to na pewno zrobił bym podłogówkę wodną. Dlaczego? dla tego że możesz podpiąć pod nią, jako źródło ciepła, praktycznie wszystko. Czy to kocioł na eko-groch, czy kominek z płaszczem, czy kocioł elektryczny czy nawet PC. Co do samego źródła ciepła to też nie jesteś tak całkowicie ograniczony. Jeśli chodzi o kominek to ja osobiście uważam że ma to być coś co cieszy i ewentualnie "dogrzewa" w okresach przejściowych a nie kotłownia w salonie. Eko-groch to wiadomo - kocioł w miarę tani i opał również, ale musisz mieć miejsce na ten właśnie opał i nie jest to kocioł bezobsługowy... Można zastanowić się nad kotłem na pelety - trochę czyściej niż groch i składować łatwiej czyste worki z peletem a nie umorusane z "wunglym", tyle że nieznacznie drożej niż groch... A jeśli masz trochę kasy na inwestycję to PC z poziomym lub pionowym DZ, ewentualnie aspekt ekonomiczny to powietrzna... jak się kupi ,,markową " chińską PC i zrobi się samemu DZ to można zmieścić się 10000-12000 pln - czyli wcale niedrogo w stosunku do pozostałych wymienianych rozwiązań- trzeba tylko wyzbyć się chińskiej fobi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 18.09.2012 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2012 jak się kupi ,,markową " chińską PC i zrobi się samemu DZ to można zmieścić się 10000-12000 pln - czyli wcale niedrogo w stosunku do pozostałych wymienianych rozwiązań- trzeba tylko wyzbyć się chińskiej fobi Miałem ofertę na chinola gruntowego 8kW z odwiertami 2x70mb za 20tys.zł a mimo to wybrałem powietrzną,renomowaną europejską za 16tys.zl z gwarancją 5lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 18.09.2012 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2012 jesteśmy w trakcie projektowania domu....Mamy bardzooooo mało czasu na podjęcie decyzji Skoro dopiero projektujecie dom, to macie dużo czasu. Po pierwsze spróbujcie zapoznać się z tym, na czym polega dom pasywny i projektować nowy dom jak najbardziej zbliżony do pasywnego. Nie słuchajcie rad sąsiadów, budowlańców, czy innych obiegowych opinii, tylko przyjmijcie, że dom budujecie nie na teraz, tylko na za 10, 15, 20 lat i nie może być on ocieplony zgodnie z dzisiejszymi popularnymi standardami (styro 10 na ścianę i 20cm wełny między krokwie), tylko dużo, dużo lepiej. Najważniejsze sprawy, które wcale aż tak dużo nie kosztują w skali całej budowy to: - izolacja stopu/poddasza, czy czegokolwiek co będziecie mieć nad głowami (min 30, a lepiej 50cm wełny lub jej granulatu), ścian (min 20cm styro), podłóg (min 15 styro), fundamentów (10cm styro) - szczelność domu: pozaklejane wszystkie łączenia drzwi-ściana, okno-ściana, folia paraizolacyjna-ściana itd, żadnych dziur w folii paraizolacyjnej, np.na krokwie czy lampki - wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła - bardzo fajna wygodna rzecz - prosty projekt domu, bez zbędnych lukarn, balkonów (jeśli już balkon to ocieplony od góry, dołu i boku lub drewniany), czy innych trudnych do poprawnego wykonania elementów Z oknami, ciepłymi murami, ciepłymi zaprawami, fugami itp. nie trzeba szaleć i płacić 3x tyle za 1% lepszych parametrów. Jeśli to dobrze zaprojektujecie, to jakie źródło ciepła wybierzecie, będzie w miarę dobrze. Oszacujcie sami lub z architektem zapotrzebowanie na ciepło !!! Żeby można było podłączyć dowolne źródło ciepła (bo jeszcze nie wiecie co) wstępnie zaprojektujcie ogrzewanie wodne, a najlepiej podłogówkę, bo do niej można podłączyć zarówno kocioł na "wągiel" (choć to kłopotliwe), kocioł elektryczny, jak i pompę ciepła (bardzo łatwe podłączenie). Jeśli działka jest większa niż przysłowiowe 6 arów, to zacznijcie się zastanawiać nad gruntową pompą ciepła z kolektorem poziomym - jak dobrze pomyślicie, nie wyjdzie to wcale kosmicznie drogo, a za to eksploatacja będzie śmiesznie tania. Jeśli działka jest mała, to trzeba będzie pomyśleć nad innym rozwiązaniem, może pompa powietrze-woda, ale na decyzje macie jeszcze sporo czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 18.09.2012 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2012 jasne.... zawsze można bunkier zrobić i ogrzewac świeczką.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 18.09.2012 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2012 jasne.... zawsze można bunkier zrobić i ogrzewac świeczką.... Zazdrościsz czy nie masz pojęcia o czym piszesz ? Dom pasywny tudzież wysoce energooszczędny ma tyle wspólnego z bunkrem co ja z grzaniem ekogroszkiem Jedynie ze świeczką Ci wyszło,kilka świeczek da radę ogrzać pasywniaka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 18.09.2012 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2012 Zazdrościsz czy nie masz pojęcia o czym piszesz ? Dom pasywny tudzież wysoce energooszczędny ma tyle wspólnego z bunkrem co ja z grzaniem ekogroszkiem Jedynie ze świeczką Ci wyszło,kilka świeczek da radę ogrzać pasywniaka... Sorry Arturo ale Twój domek urodą nie grzeszy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts