Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Proszę pomóżcie przy wyborze systemu grzewczego

Istotka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 45
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość Arturo72
Sorry Arturo ale Twój domek urodą nie grzeszy....

No cóż,gargamele to raczej modne są...gdzie ? ;)

Mój do gargameli się nie zalicza :)

dobre-będziemy mądrzejsi na wiosne

Nie panikuj :)

U mnie luzik,wszak zamierzalem grzać bezpośrednio prądem z COP1,Ty zresztą także masz dom na COP1 :)

Gość Arturo72
podaj adres email to ci podesle.... dla zasady nie zamieszczam fotek priw na fm

Co mi chcesz posłać ? Gargamela ? Przejeżdżam często Polskę i dosyć się naoglądałem tarasów na poddaszu do wywieszania pościeli,ścianek kolankowych na wys.1m itp a przy tym ścian jednowarstwowych i dymów z komina :)

jasne.... zawsze można bunkier zrobić i ogrzewac świeczką....

Kto mówi o bunkrze ? Ja nie pisałem o zbrojonych, żelbetowych ścianach. Zamiast dobrze zbudowanego i taniego w eksploatacji domu można zbudować za te same pieniądze drogi w utrzymaniu durszlak, ale po co ? No, ale kto zabroni bogatemu...

Dziękuję wszystkim za pomoc. :)

ale żeby nie było łatwo, to kolejne pytania mnie męczą....

Chyba zdecydujemy się na ekogroszek + kominek dgp.

Zastanawiam się czy pod ekogroszek podłączyć podłogówkę czy zwykłe kaloryfery.....

Podobno podłogówka źle działa na stawy i przy małych dzieciach podobno też nie jest zalecana.....

Co myślicie o tym rozwiązaniu??

HELP PLEASE!!! :)))

Aaaa prawie bym zapomniała o jeszcze jednej sprawie. :)

Co sądzicie o wentylacji mechanicznej w sytuacji ekogroszek + kominek dgp??

A może grawitacyjna lepsza?

Pozdrawiam! :)

Edytowane przez Istotka

W pierwszym poście zarzekaliście się, że węgiel odpada ;-) Jeśli przy wyborze źródła ciepła korzystaliście z arkusza kbaba https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?authkey=CPfu-_8B&key=0AmIvzeh1jpYadFFBbXNqUk5pQjJQNjF1STgxNkVRd2c&authkey=CPfu-_8B#gid=10 to uzupełniłem go o ogrzewanie gruntową pompą ciepła w taniej taryfie, czego tam brakowało, a która chcąc nie chcąc wypada w eksploatacji najtaniej. Macie jeszcze sporo czasu na decyzje, więc i koncepcja może się 10x zmienić. Takie czy inne źródło ciepła, to tylko wstawienie skrzynki do kotłowni i tyle. Decyzja o rodzaju źródła ciepła może zapaść dopiero gdy dom będzie prawie gotowy. Natomiast widzę tu trochę inny problem. Planujecie dom 120m2 i jeśli go wykonacie dobrze i zgodnie z dzisiejszymi standardami (nie dajcie się namówić na ocieplenie ścian 10cm, czy dachu 20cm - styropian jest tani, dużo (kilka razy) więcej niż styropian kosztują kleje, siatki, tynki, robocizna), to będzie miał zapotrzebowanie na ciepło rzędu 6kW podczas mrozów, a w pozostałych okresach koło 4kW. Znajdźcie mi kocioł na eko, który ma moc nominalną 6-8kW ;-) będziecie grzać na 30% nominalnej mocy i to też będzie za dużo. Podłogówka pomoże zwiększyć bezwładność takiego ogrzewania, a więc wygładzić różnice pomiędzy grzaniem i nie grzaniem co pozytywnie wpłynie na komfort.

Jeśli zdecydujecie się na węgiel, to proponuję kotłownię szczelnie oddzielić od reszty domu - ze względów na wygodę, czystość, zapachy i bezpieczeństwo. W kotłowni zrobić wentylację grawitacyjną, a w domu niezależną mechaniczną. Jeśli za rok z węgla zrezygnujecie, to będzie tam jakieś inne pomieszczenie. Kominek + dgp, po co druga kotłownia w salonie skoro mamy już jedną i kocioł na paliwo stałe ? Ale jeśli macie wielką ochotę na kominek, to czemu nie.

Odnośnie podłogówki, to naczytałaś się plotek. Jeśli dom jest ocieplony, a wasz pewnie taki będzie, to grzejąca podłogówka nie jest ciepła, po prostu nie jest zimna. Poczytaj na forum, lub odwiedź kogoś kto ma podłogówkę zimą. Jaki to może mieć negatywny wpływ na stawy, krążenie, dzieci czy cokolwiek ? Latem też podłoga nie jest zimna i jakoś wszyscy żyją i nie chłodzą jej do 15 stopni. Podłogówka pozwoli Wam podłączyć w przyszłości cokolwiek, węgiel, gaz, prąd, pompę ciepła czy cokolwiek innego, co będziecie mieć w planach. Dodatkowo nie ma problemu z przeszkadzającymi grzejnikami. Fakt, że przy węglu instalacja jest nieco bardziej skomplikowana i wymaga bufora, ale ludzie mają węgiel z podłogówką i też sobie chwalą.

Odnośnie wentylacji, jakoś nie słyszałem, żeby ktoś kto ma wentylację mechaniczną był z niej niezadowolony, czy miał problemy z wilgocią, grzybem, zatęchłym powietrzem, czy czymś innym. Myślę, że nie dlatego, że zapłacił i nie chce się przyznać, tylko że tych problemów nie ma. Po co kupować szczelne okna i je dziurawić nawiewnikami, żeby zapewnić napływ świeżego powietrza ?

Edytowane przez rwxw

Miałem ofertę na chinola gruntowego 8kW z odwiertami 2x70mb za 20tys.zł a mimo to wybrałem powietrzną,renomowaną europejską za 16tys.zl z gwarancją 5lat ;)

No popatrz! A jeszcze pare miesiacy temu dal bys sie z te "kabelki" pokroic (albo przynajmniej dal zdrowego zeba wyrawac). Jak to sie zmenia... ;-)

Gość Arturo72
No popatrz! A jeszcze pare miesiacy temu dal bys sie z te "kabelki" pokroic (albo przynajmniej dal zdrowego zeba wyrawac). Jak to sie zmenia... ;-)

Słabo rozumujesz w takim razie moje posty ;)

Za kabelki nie dałbym się pokroić,wręcz przeciwnie,dla mnie to bardzo złe rozwiązanie,aczkolwiek uważam,że grzanie bezpośrednio prądem z wodną podłogówką jest tanie i jest jednym z najlepszych rozwiązań do dobrze ocieplonego domu.

Zdecydowałem się na powietrzną pompę tylko i wyłącznie ze względu na planowane zużycie cwu,które będzie wyższe niż zużycie na c.o

Pompa ciepła do cwu w połączeniu z piecem elektrycznym mijała się z celem i dlatego jest pompa do całości za 16tys.zł...

Dalej uważam,ze pompa ciepła gruntowa za koszmarną kasę jest bzdurą co w połączeniu ze ścianą jednowarstwową lub mikroskopijnym ociepleniem tworzy podwójną bzdurę :)

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
Do sciany tez sie przekonasz za pol roku ;)

Ale milo mi slyszec, ze jednak PCi nie jest "be". Za 2 sezony nawet gruntowa nie bedzie "be.

Do ściany się nie przekonam,poniżej 15cm styro lub wogóle uważam za błąd.

Nigdy nie uważałem,ze pompa ciepła za rozsądną kasę jest be ale zawsze uważałem,że pompa ciepła za kosmiczną kasę jest bzdurą i tak też ciągle uważam.

Dla mnie opłacalność pompy jest do max.25-30tys.zł dla dużego domu,powyżej jest bezsensem.

Ile Ty za swoją dałeś ?

Moja kasa za pompę oczywiście jest z montażem i zasobnikiem 300l :)

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72

Jakies uzasadnienie ?

Przeczytaj dokładnie post rwxw.

A szczególnie to:

Planujecie dom 120m2 i jeśli go wykonacie dobrze i zgodnie z dzisiejszymi standardami (nie dajcie się namówić na ocieplenie ścian 10cm, czy dachu 20cm - styropian jest tani, dużo (kilka razy) więcej niż styropian kosztują kleje, siatki, tynki, robocizna), to będzie miał zapotrzebowanie na ciepło rzędu 6kW podczas mrozów, a w pozostałych okresach koło 4kW. Znajdźcie mi kocioł na eko, który ma moc nominalną 6-8kW ;-) będziecie grzać na 30% nominalnej mocy i to też będzie za dużo.

Przewymiarowany o dużo kocioł jest złym rozwiązaniem bo albo będzie grzać ze słabą mocą i sprawnością co źle wpływa na komin albo z pełną mocą i większość ciepła czyli kasy za węgiel wyleci kominem.

Edytowane przez Arturo72