Gość Arturo72 24.09.2012 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2012 Uzasadnienie kominka?! Jest bardzo proste - jak chyba każda kobieta, chce mieć kominek w domu. Tyle. Nie chodziło mi o kominek,jako facet także nie wyobrażam sobie domu bez kominka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 25.09.2012 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2012 Skoro zostałem wywołany: Już prawie 10 lat eksploatuję swój dom, koszty podaję w temacie (tam też podaję krótką instrukcję do moich arkuszy ze stopki) są już w necie spory czas i niewiele osób podważa zasady liczenia tych arkuszy - zatem warto skorzystać - polecam. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172206-prąd-gaz-olej-węgiel-inne&p=4974907&viewfull=1#post4974907 osobiście jestem zwolennikiem systemu grzewczego opartego na kilku źródłach ciepła - różne nośniki energii, z ostatnich opisanych tu doświadczeń przy tak małym domu zwróciłbym uwagę na tani klimatyzator z funkcją grzania - może być tanim i niezłym dodatkiem do innego nośnika np; kable lub podłogówka wodna (pozwoli na zasilanie innymi nośnikami energii). W tym sezonie również będę testował swoje klimatyzatory - efekty oczywiście opiszę - najprawdopodobniej dzięki klimatyzatorom mam szansę jesienią przejść do tar W1.1 z W2.1. Jak w stopce - mam gaz, solary, kominek z pw, klimatyzację, ostatnio testuję panel fotowoltaniczny, którego nie polecam przy obecnych cenach jak również paneli solarnych. Kominek z pw jest obecnie najtańszym źródłem ciepła, uzupełniony o małą pc pw albo klimatyzator lub mały kocioł elektryczny - taki system byłby optymalny i tani w eksploatacji. Nie sugerowałbym się podpowiedziami, że przy takim kominku musi być bufor - u mnie rolę bufora z powodzeniem spełnia 300l zbiornik cwu. kbab możesz tak łopatologicznie napisac jak to działa kominek z pw i podlogowka ,jak to sie wszystko łączy i czy można używać kominek bez działania z podłogówką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 25.09.2012 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2012 kbab możesz tak łopatologicznie napisac jak to działa kominek z pw i podlogowka ,jak to sie wszystko łączy i czy można używać kominek bez działania z podłogówką Dzisiaj w necie można spotkać wiele dobrych rozwiązań, ja swój system instalowałem 10 lat temu, nie jest skomplikowany. Już kilka razy go opisywałem, głównym elementem mojego systemu jest 300l zbiornik cwu z 2 wężownicami, spełnia on również rolę bufora jak, do dolnej wężownicy jest podłączony kominek i solary, do górnej kocioł gazowy i podłogówka. Pw kominka podgrzewa zbiornik cwu dolną wężownicą, natomiast górna może to ciepło odebrać i zasilić podłogówkę, przy odpowiednim ustawieniu programatora można uzyskać odpowiedni komfort cieplny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 25.09.2012 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2012 a czy taki kominek może też działać na "sucho"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 25.09.2012 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2012 i co myślisz o takich kominkach?http://allegro.pl/piec-wolnostojacy-thorma-falun-plaszcz-wodny-12-kw-i2666879515.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 26.09.2012 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2012 a czy taki kominek może też działać na "sucho"? Pewnie może, ale jeśli system hydrauliczny jest z miedzi i lut miękki to na pewno się rozszczelni, temperatura rozpuści cynę. i co myślisz o takich kominkach? http://allegro.pl/piec-wolnostojacy-thorma-falun-plaszcz-wodny-12-kw-i2666879515.html może być niezły, ale lepiej spytać użytkowników takich pieców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts