Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja co, cwu, układ zamknięty z zaworem dbv

wenon

Recommended Posts

Witam chciałbym prosić o sprawdzenie poprawności schematu

układ bedzie zamknięty z zaworem dbv, wymiennik do cwu dwupłaszczowy 100l

piec 11kw z wentylatorem i sterownikiem

nie wiem tylko w sumie jak bedzie taki układ sprawował się z jedną pompa do co na powrocie pieca,

a druga na zasilaniu do cwu

czy nie lepiej dać obie pompy na zasilaniu?

dlaczego taki układ, ano dlatego że jest bardzo nisko strom i nie ma możliwości powieszenia naczynia wyrównawczego do układu otwarteg.

układ był otwarty przez wymiennik płytowy ale naczynko wyrównawcze wisiało jakieś 40cm nad piecem i cały czas było słychać w nim bulgotanie było to dokuczliwe.

wiec idzie przeróbka na zamknięty plus w tym roku dokładam wymiennik do cwu. w przyszłym roku bedę chciał dożucić bufor.

piec.jpg

wszelkie uwagi mile widziane

Pozdrawiam

właśnie tu też mam problem kocioł jest 2 bary.

2 barowych zaworów bezp. nie widziałem, czyli lepiej dać 1.5bara a cały układ ustawić żeby pracował na 1.3bara?

wodę z dbv bedę odprowadzał do 50l beczki stalowej, a jak woda wystygnie bede ja spuszczał do kanalizacji, bo raczej kanalizacja może nie wytrzymać takiej temp.

ok dołożymy naczynie wzbiorcze,

ale mam pytanie czy pompy nie bedą sie zakłucać jesli jedna od co jest na powrocie a od cwu na zasilaniu

chodzi mi czy nie bedzie sytuacji że pompa od co bedzie przepychała wodę przez pompę cwu i niepotrzebnie ładowała bojler.

oraz czy jesli tak pompy mogą zostać to czy lepiej powrót z cwu dać przed pompą co czy za pompą(bliżej pieca) czy to bez różnicy?