Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie przedścianki

lukcyb

Recommended Posts

Witam, w moim domu będę miał przedścianke odsuniętą od ściany kolankowej o jakieś minimum 90cm a w nie których miejscach nawet o 3,5 m. Ściana nośna i ściana kolankowa ocieplona będzie styropianem, powierzchnia dachowa w części użytkowej wełną, a czy w części nieużytkowej strop i tą przedścianke (murowana) mogę ocieplić też styropianem ? Oczywiście izolacja łączyłaby się z tą w dachu części użytkowej. Jeśli tak to czy:

- na stropie części nieużytkowej po ułożeniu styropianu muszę robić wylewkę i kłaść folie?

- co z folią na przedściance? tam chyba jest nie potrzebna, bo tak to styropian by się nie trzymał.

w załąćzniku pokazałem to obrazowo:)

przekrój B forum.jpg

Na ściance pionowej folia paroizolacyjna zbyteczna gdyż styropian jest barierą dla pary wodnej. Masz krokwie wysokości 16 cm aby zamontować w nich wełne grubości 15 cm musisz je nadbić od spodu łata grubości 2,5 cm. Pozdrawiam.

Krokwie mam 8x18cm miedzy je wchodzi 15cm waty i potem w poprzek 5 cm., Czyli mam rozumieć, że na te przedścianki jak przykleję styropian 15cm to będzie ok? Oczywiście będzie się łączył z tym na podłodze, w pomieszczeniach użytkowym ma być 6cm, a w tej części nie użytkowej dam na podłogę z 15cm styropianu, a pod niego folie i na to podleje wylewkę tak żebym mógł tam wejść jak by co i jakoś się poruszać. Czy może ta wylewka jest zbędna?

Czy może powinienem zrobić to inaczej?

Z góry dziękuej za pomoc i pozdrawiam

Mam podobny problem.Wylewkę za przedścianką będę robił normalnie,na to trzeba polozyc 30cm jakiegos ocieplenia(30cm bede mial tez w dachu).

Pytanie tylko ,czy zjechac (od kalenicy patrzac) welna w dol i ocieplic cala polac dachu az do scianki kolankowej ,czy tak jak na Twoim rysunku ,skrecic wczesniej i pojechac po przedsciance ,a polaci dachu miedzy przedscianka w sciana kolankowa nie ocielac

U mnie jest jeszcze tak,ze moze bedzie wentylacja mechaniczna z reku i wtedy pojechalbym po calym dachu z ociepleniem ,zeby za przedscianka byla ocieplona przestrzen i mozna bylo ulozyc kanaly od wentylacji mechanicznej

Prosimy wiec o porady

Sorrz za piswonie ,ale znowu mi wywalilo polskie znaki i pozamienialo litery

Wylewki zbyteczne. Można ocieplać tak i tak. Ocieplenie po dachu to mniej materiału izolacyjnego ale za to trzeba ogrzewać przestrzeń za ścianką. Ocieplenie po ściance i stropie to trochę więcej materiału izolacyjnego ale tej przestrzeni już nie ogrzewamy. Pozdrawiam.

No właśnie, chyba tak zrobię, że ścianki nie będe obrzucał klejem i nie będe robił wylewki. Co prawda będe miał jakieś małe dzrzwiczki, żeby jak coś dostać się do tej przestrzeni, ale to tylko w razie jakiejś awarii to po styropoianie delikatnie sobie przejde. A ocieplam tak bo szkoda grzewać tamtą przestrzeń, w twoim przypadku Tomek131 jest inaczej, też bym ocieplił połać dachową. JEszcze pare pytań do eksperta:

- czy styropian na podłoge też klejić?

- czy mogę zrobić tak, że dojde styropianek od zewnątrz do dachu, a od wewnątrz wejde nim na ścianke kolankową i z jednej i drugiej strony wyprowadzę ponad murłate i z góry połącze. Czy w ten sposób ocieplona murłata będzie ok? Czy może się tam zbierać wilgoć?

przekrój A.jpg

• 2 months później...

Pytanie do "Andrzeja Wilhelmi" albo innego specjalisty :-)

Wracając do mojego przypadku, mam parę pytań:

1) jak się łączy folie paroizolacyjna, która będzie za płytą K-G ze styropianem na ściance przedkolankowej? Czy przykleja się ją do tego styropianu, jeśli tak to na co i id której strony? między mur a styropian, czy od zewnętrznej strony?

2) Mam rozumieć, że jak bym dawał styropian na przedścianki to foli nie muszę stosować? Bo nawet było by cięzko go przymocować żeby się trzymał. Ale na podłogę dawać tą folie pod styropian?

3) I jeszcze jedno, a co jak bym chciał wszystko zrobić z wełny? Czy jest taka możliwość? Czy miało by to wyglądać w następujący sposób? Folia paroizolacyjna za płyt K-G przechodziła by po przedściance potem schodziła by na podłogę ( strop) i potem z powrotem wchodziła by na ściankę kolankową i łączyła się z izolacją murłaty ( dał bym ją pod tą izolacje na jakąś taśmę czy klej). tylko jak teraz przymocować wełnę do tej przedścianki (90cm wysokości) i ścianki kolankowej (40cm wysokości), bo na podłogę to bym porostu położył i potem na ściankę kolankową i po murłacie aż by dotknęła styropianu fasadowego. W tym przypadku murłata by lepiej oddychała niż jak by miała być przykryta styropianem jak w termosie.

Jest jedna zasada, którą należy bezwzględnie przestrzegać to zachowanie ciągłości (czyli braku przerwy) każdej izolacji. W Twoim przypadku projekt powinien pokazywać rozwiązania techniczne tych przejść. Żaden konstrukcyjny element drewniany nie może być "szczelnie" osłonięty paroizolacją. Murłata z wierzchu powinna być przykryta wełną. W budownictwie nie ma jednak możliwości idealnego wykonania paroizolacji. Pozostaje zatem konieczność wykonania skutecznej wentylacji przegród. Pozdrawiam.

A jaka to oszczędność jak jej nie dasz? Teoretycznie powinno być tak, że ścianka stoi na folii. Praktycznie należy wywinąć folię na ściankę 10~15 cm a styropian kleić do ścianki i wyprowadzić na folię. Pozdrawiam.

Pytanie do "Andrzeja Wilhelmi" albo innego specjalisty :-)

Wracając do mojego przypadku, mam parę pytań:

1) jak się łączy folie paroizolacyjna, która będzie za płytą K-G ze styropianem na ściance przedkolankowej? Czy przykleja się ją do tego styropianu, jeśli tak to na co i id której strony? między mur a styropian, czy od zewnętrznej strony?

2) Mam rozumieć, że jak bym dawał styropian na przedścianki to foli nie muszę stosować? Bo nawet było by cięzko go przymocować żeby się trzymał. Ale na podłogę dawać tą folie pod styropian?

3) I jeszcze jedno, a co jak bym chciał wszystko zrobić z wełny? Czy jest taka możliwość? Czy miało by to wyglądać w następujący sposób? Folia paroizolacyjna za płyt K-G przechodziła by po przedściance potem schodziła by na podłogę ( strop) i potem z powrotem wchodziła by na ściankę kolankową i łączyła się z izolacją murłaty ( dał bym ją pod tą izolacje na jakąś taśmę czy klej). tylko jak teraz przymocować wełnę do tej przedścianki (90cm wysokości) i ścianki kolankowej (40cm wysokości), bo na podłogę to bym porostu położył i potem na ściankę kolankową i po murłacie aż by dotknęła styropianu fasadowego. W tym przypadku murłata by lepiej oddychała niż jak by miała być przykryta styropianem jak w termosie.

Witam, moim zdaniem trochę za bardzo kombinujecie z tą izolacją przedścianki .Przecież lepiej jak ocieplenie pójdzie po krokwiach,co wyeliminuje kilka możliwości popełnienia błędów i dodatkowo zmniejszy powierzchnię którą ciepło będzie mogło uciekać.

Właśnie mylisz kształt z kubaturą. Podnosząc warstwę izolacji cieplnej zwiększasz kubaturę, która będzie ogrzewana. Pozdrawiam.

Witam,raczej nieistotna jest kubatura ogrzewana a powierzchnia przegród zewnętrznych(Współczynnik przenikalności cieplnej, oznaczany literą U, to parametr cechujący przegrody budynku czy materiały izolacyjne określający ile ciepła przenika przez daną przegrodę. Wartość parametru podaje się w Watach na metr kwadratowy razy Kelwin. Parametr U o wartości 1 W/(m2*K) oznacza, że przez każdy metr kwadratowy przegrody w ciągu sekundy przedostaje się 1 Wat energii jeżeli różnica między temperaturą z jednej i drugiej strony wynosi 1 stopień Kelwina)-czyli im większa powierzchnia przegrody tym większe straty ciepła.Ta przestrzeń za ścianką miałaby znaczenie jedynie dla bezwładności cieplnej pomieszczeń,ale skoro jest tam tylko powietrze to jest to pomijalne.

...Ta przestrzeń za ścianką miałaby znaczenie jedynie dla bezwładności cieplnej pomieszczeń,ale skoro jest tam tylko powietrze to jest to pomijalne.

Jak widzę jesteś zwolennikiem dyskusji akademickiej więc idźmy dalej tym tropem. Skoro jest tam tylko powietrze no bo co innego mogłoby tam być to jak przyjmiemy, że jest ono w bezruchu to staje się dodatkowym izolatorem. Tak więc takie rozwiązanie jest korzystniejsze! Ogrzewanie domu to pokonywanie strat. Im większy komfort tym większe straty. Likwidacja okien spowodowałaby spore oszczędności no ale kto by się na to zgodził? Coś za coś. Pozdrawiam.