Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

izolacja bloczków fundamentowych

Dami1

Recommended Posts

Ja daję ekstrudowany. Zwykły FS 20 po kilku latach może się posypać jak nasiąknie wodą. Ekstrudowany ma lepszą izolacyjność cieplną (podobno 5 cm można porównać z 8 cm FS20) i nie nasiąka wodą, zatem teoretycznie jest niezniszczalny. Na pierwszy rzut oka możesz go odróżnić od normalego po kolorze. Ekstrudowany przeważnie występuje w kolorach: żółty, niebieski, różowy.

• 1 year później...
Ja daję ekstrudowany. Zwykły FS 20 po kilku latach może się posypać jak nasiąknie wodą. Ekstrudowany ma lepszą izolacyjność cieplną (podobno 5 cm można porównać z 8 cm FS20) i nie nasiąka wodą, zatem teoretycznie jest niezniszczalny.

1) Czy takiego ekstrudowanego styropianu nie trzeba już obkładać folią po ociepleniu fundamentu, czy jednak mimo wszystko warto też zastosować na niego folię do izolacji pionowej i dopiero zasypać?

2) A gdyby obłożyć folią do izolacji pionowej FS20, zabezpieczając go w ten sposób przed nasiąknięciem wodą to wówczas spełni on swoje zadanie?

rafik

a mozesz powiedziec jaki jest cel tego ocieplenia?

chyba tylko taki, ze minimalnie (sladowo) zmniejszy straty ciepla przez posadzke

ale w zaden sposob nie wplywa na mostek termiczny sciany fundamentowej

ja jestem w szoku, ze takie cos sie faktycznie wykonuje

kto to wymyslil?

uzasadnijcie prosze bo zwatpiewam juz powoli

Prośba o wyjaśnienie czy powinienem poczekać z izoloacją bloczków fundamentowych ( izloacja pionowa i styropian FS20) po wymurowaniu ścian fundamentów żeby wyschły bloczki?

A może można od razu izolować?

Chciałbym pociągnąć temat, ale odwrócić trochę pytanie.

Ściany 2-warstwowe.

Czy ściana z bloczków może postać przez czas budowy stanu surowego (ok.3 miesiące na jesieni) nie izolowana tzn. nie zamalowana dysperbitem?

Wynikać ma to z tego, że w wykopie będzie dosyć miejsca, aby wymurować ścianę, ale za mało, ażeby ją pomalować. Dlatego na koniec budowy stanu surowego, można by rozkopać szerzej wykop i przy jednej okazji zaizolować ścianę dysperbitem oraz ocieplić ją styropianem. W ten sposób unikniemy jednocześnie zniszczenia styropianu podczas budowy.

Co myślicie o takiej kolejności prac?

Przy XPS folia nie wymagana, ale nie zaszkodzi.

Styropian FS 20 nie nadaje się do gruntu.

Uzasadnienia podane w licznych dyskusjach o ocieplaniu fundamentów.

Sp5es dziękuję za odpowiedź, chociaż co do tych odpowiedzi, które mi udzieliłeś to odnoszą się one do moich poprzednich pytań, na które głównie dzięki Twoim info na priv poznałem już odpowiedzi. Ale i tu na forum pewnie się przydzadzą.

Teraz bardziej chciałbym dowiedzieć się tego, o co pytam 3 posty wyżej odnosnie kolejności prac.

Żaden bitum nie lubi wody w podłożu na etapie kładzenia.

Lepiej więc poczekać. Jeśli to miałoby wstrzymywać inne prace - to się za bardzo nie przejmować. Po prostu zdrowy rozsądek - zależy jak to jest mokre, ile wody wpompowali w to majstry, jaka jest pogoda, czy pada i temperatura, stosunki gruntowe itd.

Bloczek betonowy nie boi się czynników atmosferycznych przez czas budowy - poważna korozja niezabezpieczonego betonu zaczyna się dopiero po kilku -/kilkunastu latach

Aspekt praktyczny. Źle się buduje, jak fundamenty nie sią obsypane, bo do budynku wchodzi się po deskach trzeba uważać. Ale to problem brygady, a nie Twój. Wybrali sobie tali zawód.