Dami1 06.04.2004 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2004 Prośba o wyjaśnienie czy powinienem poczekać z izoloacją bloczków fundamentowych ( izloacja pionowa i styropian FS20) po wymurowaniu ścian fundamentów żeby wyschły bloczki?A może można od razu izolować?Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 06.04.2004 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2004 Bez przesady, od razu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vector 06.04.2004 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2004 Ja właścicie też nie czekałem. Ściany smarowane dysperbitem następnego dnia. Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryby 07.04.2004 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2004 W jak dużych pojemnikach sprzedawany jest desperbit i jaka jest jego wydajność? Mam ławy o długości ok. 60mb i nie wiem ile go kupić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariusz1 09.04.2004 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2004 Ja widziałem Dysperbit w pojemnikach 20 kg i 55 kg. Jeśli chcesz zrobić porządną izolację, to musisz posmarować dwukrotnie. Wydajność to około 2 kg na metr kwadratowy. Z kupieniem nie powinno być problemu. Powinien być w każdym składzie budowlanym.Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dami1 09.04.2004 06:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2004 czy do izolacji używacie normalnego styropianu czy jakiegoś specjalnego?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dami1 09.04.2004 06:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2004 czy do izolacji używacie normalnego styropianu czy jakiegoś specjalnego?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariusz1 14.04.2004 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2004 Ja daję ekstrudowany. Zwykły FS 20 po kilku latach może się posypać jak nasiąknie wodą. Ekstrudowany ma lepszą izolacyjność cieplną (podobno 5 cm można porównać z 8 cm FS20) i nie nasiąka wodą, zatem teoretycznie jest niezniszczalny. Na pierwszy rzut oka możesz go odróżnić od normalego po kolorze. Ekstrudowany przeważnie występuje w kolorach: żółty, niebieski, różowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cezarr 14.04.2004 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2004 a czy jako docieplenie ścian fundamentowych mogę zastosować styropian FS 15 w ścianie fundamentowej 3w.Jest on osłoniety bloczkami, przy odpowiedniej izolacji przeciwwilgociowej nie powinien nasiakać wodą, więc ponoć taki wystarczy. Co o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rocky 22.04.2005 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2005 Ja daję ekstrudowany. Zwykły FS 20 po kilku latach może się posypać jak nasiąknie wodą. Ekstrudowany ma lepszą izolacyjność cieplną (podobno 5 cm można porównać z 8 cm FS20) i nie nasiąka wodą, zatem teoretycznie jest niezniszczalny. 1) Czy takiego ekstrudowanego styropianu nie trzeba już obkładać folią po ociepleniu fundamentu, czy jednak mimo wszystko warto też zastosować na niego folię do izolacji pionowej i dopiero zasypać? 2) A gdyby obłożyć folią do izolacji pionowej FS20, zabezpieczając go w ten sposób przed nasiąknięciem wodą to wówczas spełni on swoje zadanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.04.2005 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2005 a co powiecie na tych co ocieplaja fundamenty tylko od wewnatrz?sa tacypowaznie?ktos mi moze wytlumaczyc jaki jest tego cel? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafik29 22.04.2005 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2005 ja mam u siebie w projekcie takie rozwiązanie - styropian od wewnątrz na fundamentach i dysperbit od zewnątrz 2 warstwy i wszystko zasypane żwirem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.04.2005 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2005 rafika mozesz powiedziec jaki jest cel tego ocieplenia?chyba tylko taki, ze minimalnie (sladowo) zmniejszy straty ciepla przez posadzkeale w zaden sposob nie wplywa na mostek termiczny sciany fundamentowej ja jestem w szoku, ze takie cos sie faktycznie wykonuje kto to wymyslil?uzasadnijcie prosze bo zwatpiewam juz powoli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rocky 27.04.2005 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2005 Prośba o wyjaśnienie czy powinienem poczekać z izoloacją bloczków fundamentowych ( izloacja pionowa i styropian FS20) po wymurowaniu ścian fundamentów żeby wyschły bloczki? A może można od razu izolować? Chciałbym pociągnąć temat, ale odwrócić trochę pytanie. Ściany 2-warstwowe. Czy ściana z bloczków może postać przez czas budowy stanu surowego (ok.3 miesiące na jesieni) nie izolowana tzn. nie zamalowana dysperbitem? Wynikać ma to z tego, że w wykopie będzie dosyć miejsca, aby wymurować ścianę, ale za mało, ażeby ją pomalować. Dlatego na koniec budowy stanu surowego, można by rozkopać szerzej wykop i przy jednej okazji zaizolować ścianę dysperbitem oraz ocieplić ją styropianem. W ten sposób unikniemy jednocześnie zniszczenia styropianu podczas budowy. Co myślicie o takiej kolejności prac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rocky 28.04.2005 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2005 Podnoszę do góry... może dziś ktoś odpowie na moje pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 28.04.2005 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2005 Przy XPS folia nie wymagana, ale nie zaszkodzi. Styropian FS 20 nie nadaje się do gruntu. Uzasadnienia podane w licznych dyskusjach o ocieplaniu fundamentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rocky 28.04.2005 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2005 Przy XPS folia nie wymagana, ale nie zaszkodzi. Styropian FS 20 nie nadaje się do gruntu. Uzasadnienia podane w licznych dyskusjach o ocieplaniu fundamentów. Sp5es dziękuję za odpowiedź, chociaż co do tych odpowiedzi, które mi udzieliłeś to odnoszą się one do moich poprzednich pytań, na które głównie dzięki Twoim info na priv poznałem już odpowiedzi. Ale i tu na forum pewnie się przydzadzą. Teraz bardziej chciałbym dowiedzieć się tego, o co pytam 3 posty wyżej odnosnie kolejności prac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobo30 28.04.2005 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2005 U nas w ścianę fundamentową trójwarstwowa poszedł styropianm F15 zwykły (między dwa bloczki). Izolacja to dysperbit 2x od środka i na zewnątrz ścian. Dobry material, ale miałam duże trudności z kupieniem go. Był w 1 składzie na 10. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 29.04.2005 00:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2005 Żaden bitum nie lubi wody w podłożu na etapie kładzenia.Lepiej więc poczekać. Jeśli to miałoby wstrzymywać inne prace - to się za bardzo nie przejmować. Po prostu zdrowy rozsądek - zależy jak to jest mokre, ile wody wpompowali w to majstry, jaka jest pogoda, czy pada i temperatura, stosunki gruntowe itd. Bloczek betonowy nie boi się czynników atmosferycznych przez czas budowy - poważna korozja niezabezpieczonego betonu zaczyna się dopiero po kilku -/kilkunastu latach Aspekt praktyczny. Źle się buduje, jak fundamenty nie sią obsypane, bo do budynku wchodzi się po deskach trzeba uważać. Ale to problem brygady, a nie Twój. Wybrali sobie tali zawód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts