Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wybór domu z bali

Jadwida 43

Recommended Posts

Hej,

Zastanawiam się nad wybudowaniem domu z bali.

Przewertowałam wiele projektów od letniskowych do jednorodzinnych.

Wahamy się z mężem, który z projektów wybrać mamy swoich dwóch faworytów.

Nasz pierwszy faworyt to DOM PK2-73. Bardzo Nam się podoba ogromny salon z kominkiem. Już wyobrażamy sobie wieczory przy kominku :)/

Drugi dom który Nam się podoba to zbuduj RX2-22.

Ten z kolei podoba Nam się wizualnie z zewnątrz. Szczególnie dach ale czy znajdziemy fachowca, który zrobiłby Nam to odpowiednio.

Czekam na Wasze sugestie i pozdrawiam;)

Jadwida, zbudowanie obu domów nie stanowi problemu. Wszystko zależy od Ciebie a raczej od Twoich możliwości finansowych. W pierwszej wersji masz dom z bala kwadratowego , w drugiej z toczonego. Ja osobiście sugeruje przynajmniej sosnę jako materiał podstawowy.

Dach w drugim projekcie nie przedstawia konstrukcyjnie żadnych problemów. Inna sprawa jest poszycie dachu. Rogożyna, trzcina czy strzecha słomiana,( ta ostatnia to tylko teoretycznie) to sprawa dla fachowców. Jest kilka ekip, na Roztoczu, i na Mazurach, które to robią dobrze i. Ale liczyc sie musisz z kosztami. Z tego co wiem, ekipa z Roztocza ( Zwierzyńca) bierze ok 200 zl za m2 pokrycia

Tyle Ci moge podpowiedzieć.

RX2-22. rozmieszczenie pomieszczeń przypomina nasz L-85 od Iwanka

http://www.moj-dom.pl/L-85,bale,wersja_podstawowa.html#tab1

My mamy z okragłych i drugi raz nie robiłabym wykuszu w ogóle bo jest problem ze szczelnym obrobieniem na styku dachu tego wykuszu ze ścianą szczytową. Zrobione mamy co prawda szczelnie ale jak dla mnie mało estetycznie. I mam nadzieję, że z czaasem - jak budenek bedzie osiadał - nie bedzie nam tam zaciekało.

• 2 months później...
zdecydowanie podoba mi się DOM PK2-73. Poszycie dachu w drugim domu robi wrażenie, co jaki czas trzeba wymieniać taką strzechę?

Wbrew pozorom i wyobrażeniom dachy ekologiczne są - przy odpowiedniej konserwacji i pielęgnacji - dość trwałe. Przykładowo trzcinowy dach może przetrwać nawet 70 lat.

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 3 weeks później...