Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z instalacja wody.

Przemo1977

Recommended Posts

Witajcie

Właśnie wróciłem z budowy;/

Dzisiaj miał zostać zainstalowany zasobnik, jednak woda ciepła miesza się z zimną.

Rozumiem że ciepła woda powinna iść dopiero z zasobnika a w instalacji powinna znajdować się tylko woda zimna.

Jak dojść do tego- gdzie tkwi błąd instalacji?

Rozumiem także iż może być cyrkulacja która jest w dwóch punktach podłączona- mogła zostać podłącozna zamiast do ciepłej to do zimnej wody? Mam kilka fotek instalacji i widzę że przy dwóch punktach z cyrkulacją wszystko jest prawidłowo podłączone jednak nie wiem jak została ta cyrkulacja podpięta już w kotłowni - może do zimnej wody?Dodam że po otwarciu w instalacji wody zimnej - woda zimna leci z wyjścia zimnej, z ciepłej także i też przez cyrkulację- choć narazie pompka nie jest podłączona.

Z tego co wiem po otwarciu zimnej wody- woda powinna być tylko i wyłącznie w inst wody zimnej - woda ciepła i cyrkulacja powinna zostać zasilona dopiero po podłączeniu zasobnika i pompki do cyrkulacji?

Jeszcze zostaje sprawa dwóch baterii podtynkowych - zawsze mogą także mieszać ale czy to jest prawdopodobne. Jedna łazienka już w płytkach i też niewiadomo co dalej;/

Co w tej sytuacji można zrobić? Jak to sprawdzić? Wszystko idzie pod posadzka a w kotłowni kafelki:)

taką łamigłówkę może rozwiązać dobry hydraulik tylko na miejscu sprawdzając rurę po rurze, przyczyn może być kilka źle spięte rury, brak zaworu zwrotnego w odpowiednim miejscu, zła bateria podtynkowa, różnice ciśnień itd pierwsze trzeba określić w której części instalacji miesza się ta woda

Więc problem został rozwiązany.

Nie obyło się bez rozkuwania posadzek;/

Jednak tylko w trzech miejscach gdzie była podłączana cyrkulacja. Oczywiście w jednym punkcie cyrkulacja została wpięta do wody zimnej i stąd całe zamieszanie.

Z mojej strony mogę tylko uczulić Was jako inwestorów aby po rozłożeniu inst. wodnej instalator przepuścił wodę i sprawdził czy wszystko gra. Po wylewkach tak jak u mnie niestety to trosze za późno.

pozdr