Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Garderoba opinie sugestie

skresz

Recommended Posts

Witam juz kilkukrotnie zabierałem się za opisanie i konsultowanie na bieżąco rzeczy których obecnie robie ale zawsze nie było po drodze (brak czasu).

Obecnie będę się zabierać za wykonanie garderoby a dokładnie o zabudowę bo garderoba już wygospodarowana .

Postaram się na bieżąco dzielić się z wami postępami pracy bo może kogoś to zainteresuje, was za to bym prosił o uwagi (robie to pierwszy raz wiec sporo rzeczy mogę popsuć). Na początek kilka fotek sypiali i wydzielonej w niej garderoby, później (jak zrobię) dam prawdopodobny projekt jakbyśmy chcieli by to wyglądało i może jakieś wyliczenia z prośbą o sprawdzenie.

DSC03554.jpg

DSC03550.jpg

DSC03555.jpg

q.jpg

Edytowane przez skresz

Ogólny zamysł jest taki że ściana nr 1 ma być przeznaczona tylko na dróżek (szerokość 70cm), na ścianie nr 2 do końca zabudowa wysoka na 2,20 (reszta przeznaczona na układanie pudełek (głęboka 55cm) ściana nr 5 zabudowa szeroka na 160cm i głęboka na 40cm

zostaje nam na przejście 70cm wiec nie wiem czy nie będzie za ciasno

niebawem dam szkic

5.jpg

6.jpg

7.jpg

8.jpg

Witam ponownie przesyłam teraz wykaz elementów do wykonania lewej części szafy z prośbą o sprawdzenie (wysyłam tez poprawiony projekt)

Lewy i prawy bok Wysokość 220-1,8cm na górę (218cm) szerokość 40cm

2szt – 2182/400 obrzeże z przodu

Dół (wieniec) 1600- dwa boki 36mm

1szt – 1564/400 obrzeże przód

Przegrody pionowe Wysokość 220-1,8cm góra i cokół 8cm dół 1,8cm (208,4cm) wysokości i 40cm szerokości

2szt – 2084/400 obrzeże z przodu

Góra (wieniec)– 160cm na 40cm

1szt- 1600/40 obrzeże przód i boki

Cokół – 160cm – dwa boki 36mm

1szt – 1564/79 brak obrzeży

Półki 8sztuk 500-1mm na 390 głębokości i 4 półki po 528-1mm i 390 głębokości

8szt 499/390 obrzeże przód

4szt 527/390 obrzeże przód

Szuflady fronty 8 szuflad 170 wysokich i o szerokości 500-6mm

8szt 170/494 obrzeża dokoła

4szt 170/522 obrzeża dokoła

2szt 70/494 obrzeża dokoła

1szt 70/522 obrzeża dokoła

Szuflady tył i przód 500 – boki 2x18 – prowadnice 26 i wysokość 15cm

16szt 438/150 obrzeża góra

8szt 466/150 obrzeża góra

4szt 438/50 obrzeża góra

2szt 466/50 obrzeża góra

Szuflada boki 390- front 1,8

24szt 350/150 obrzeża góra

6szt 350/50 obrzeża góra

Dół szuflady (PŁYTA PLISNIOWA)

20szt 350/474

10szt 350/502

Tył szafy (PŁYTA PLISIOWA)

1szt 220/160

lewa strona obliczona.jpg

Moje sugestie:

-podziel mebel na mniejsze moduły np. na dolną komodę z szufladami i górne półki lub trzy kominy z szerokości. Będzie Ci go łatwiej zmontować i przenieść.

-podziel mebel na trzy równe części

szuflady dałbym raczej na skrzynię a nie do środka (łatwiej je ustawić

-oklej a raczej zamów płytę z obrzeżem 1,5 mm cieńsze jest bardziej "ostre"

ok dzięki za sugestie chyba faktycznie mniej zamota będzie jak podzielę na 3 moduły tej samej wielkości dzielić na kilka niezależnych części nie bo wyjdzie więcej materiału chyba że faktycznie komoda i nakładka

co do szuflad to niestety nakaz przełożonego (żony) że mają być równo z półkami a ja nie wiem jeszcze jak je właśnie później ustawić by było ok nie chce tez za bardzo robić dodatkowych boków w szufladach czy jak się to nazywa żeby nie zmniejszać ich wielkości

wieczorem postaram się dopracować lewy moduł

Obawiałabym się trochę tej szerokości, a raczej "wąskości" przejścia, bo jednak 70 cm to nie za dużo. Może spróbuj zrobić symulację :) ustawić drążek z powieszonymi wieszakami i ubraniami w odległości 70 cm np. od ściany i sprawdź jak się będzie koło tego przechodzić. Lepiej sprawdzić teraz czy nie będziecie się potem wkurzać, że każde przejście to jednak problem, spadające ciuchy itp itd. Na etapie projektu możesz jeszcze coś pokombinować.

ok dzięki za sugestie chyba faktycznie mniej zamota będzie jak podzielę na 3 moduły tej samej wielkości dzielić na kilka niezależnych części nie bo wyjdzie więcej materiału chyba że faktycznie komoda i nakładka

co do szuflad to niestety nakaz przełożonego (żony) że mają być równo z półkami a ja nie wiem jeszcze jak je właśnie później ustawić by było ok nie chce tez za bardzo robić dodatkowych boków w szufladach czy jak się to nazywa żeby nie zmniejszać ich wielkości

wieczorem postaram się dopracować lewy moduł

Szuflady daj na skrzynię w dolnej że się tak wyrażę komodzie a nadstawkę zrób jako drugi moduł szerszą do 2cm tak żeby przykryła z góry szuflady. Jak mebel podzielisz na dwie części górną i dolną dojdzie Ci tylko jedna płyta-dno nadstawki.

dziękuje za wszystkie sugestie

przeszczeń miedzy modułami wychodzi 71cm i to musi wystarczyć ale sprawdzaliśmy i chyba będzie ok (okaże się w dopiero w praktyce)

zgodnie z sugestią podzieliłem szafę na trzy równe części co powinno znacznie ułatwić składanie, niestety z różnych powodów nie chce rodzić dwóch osobnych cześć (mam nadzieje ze nie będę tego żałował)

moduł lewy poprawiony wraz z obliczeniami

Lewy i prawy bok Wysokość 220-1,8cm na wieniec= (218,2cm) szerokość 40cm

2szt – 2182/400 obrzeże z przodu

Dół (wieniec) 1600- dwa boki 36mm

1szt – 1564/400 obrzeże przód

Przegrody pionowe Wysokość 220-1,8cm góra i cokół 8cm dół 1,8cm (208,4cm) wysokości i 40cm szerokości

2szt – 2084/400 obrzeże z przodu

Góra (wieniec)– 160cm – 2mm na obrzeza na 40cm

1szt- 159,8/40 obrzeże przód i boki

1szt – 1564/79 brak obrzeży

Półki 12sztuk 509-1mm na 390 głębokości

12szt 508/390 obrzeże przód

Szuflady fronty 12 szuflad 195 wysokich i o szerokości 509-6mm

12szt 195/503 obrzeża dokoła

Szuflady tył i przód 509 – boki 2x18 – prowadnice 26 i wysokość 16cm

24szt 447/160 obrzeża góra

Szuflada boki 390- front 1,8

24szt 350/160 obrzeża góra

24szt 350/483

1szt 220/160

dzięki za sugestie i czekam na następne (co wam się przydaje najbardziej w garderobie a co jest niepotrzebne)

21.jpg

taka wizja jest na prawy moduł lecz tu łączenie chyba jest nieuniknione wiec chyba najlepszym rozwiązaniem będzie podzielenie szafy na 3 oddzielne części a później ich połączenie

Obliczenia dla tej części

Lewy i prawy 3X bok Wysokość 220-1,8cm na wieniec= (218,2cm) szerokość 55cm

6szt – 2182/400 obrzeże z przodu

Dół (wieniec) 1092- dwa boki 36mm

2szt – 1092/550 obrzeże przód

Dół i góra szuflady (wieniec)

1szt – 1036/550 obrzeza przód

1szt – 1036/540 obrzeże przód

Góra (wieniec)– 1128cm – głębokość 55cm

2szt- 1128/55 obrzeże przód i 1 bok

1szt- 1072/55

2szt – 1092/79 brak obrzeży

1szt- 1036/79 brak obrzeży

Przegroda poprzeczna 1125 na 55 – 1cm

1szt 1125/54 obrzeże przód

Szuflady fronty 12 szuflad 195 wysokich i o szerokości 509-6mm

10szt 195/503 obrzeża dokoła

Szuflady tył i przód 509 – boki 2x18 – prowadnice 26 i wysokość 16cm

20szt 447/160 obrzeża góra

Szuflada boki 540- front 1,8

20szt 500/160 obrzeża góra

10szt 500/483

2szt 220/112,8

1szt 220/107,2

12.jpg

11.jpg

Edytowane przez skresz

Jeszcze takie pytanie ile kosztuje u was cięcie i oklejanie Płyt i jak się za to płaci (czy za mater bieżący cięcia czy inaczej) a może robił to ktoś w Częstochowie

tak mi wychodzi zestawienie materiałowe

7szt płyty meblowe 180zł/szt 1 260 zł

100mb obrzeza 90gr/mb 90 zł

13mb obrzeza 3zł/mb 39 zł

5szt HDF 40zł/szt 200 zł

12szt prowadnice 350 5zł/szt 50 zł

10szt prowadnice 500 15zł/szt 150 zł

3szt drążek 3m 16zł/szt 48 zł

10szt rozeta drążka 1zł/szt 10 zł

10szt złącze meblowe 1zł/szt 10 zł

paczka podpórki 15zł/paczka 10 zł

200szt konfirmant 10gr/szt 20 zł

paczka wkręty 4 X16 15zł/paczka 15 zł

tu jeszcze ściana na wprost wejścia

32.jpg

31.jpg

Edytowane przez skresz

• 2 weeks później...
Obawiałabym się trochę tej szerokości, a raczej "wąskości" przejścia, bo jednak 70 cm to nie za dużo. Może spróbuj zrobić symulację :) ustawić drążek z powieszonymi wieszakami i ubraniami w odległości 70 cm np. od ściany i sprawdź jak się będzie koło tego przechodzić. Lepiej sprawdzić teraz czy nie będziecie się potem wkurzać, że każde przejście to jednak problem, spadające ciuchy itp itd. Na etapie projektu możesz jeszcze coś pokombinować.

Spoko się będzie przechodzić, ja mam 68. Można się nawet dość swobodnie schylić albo wleźć na stołek (drabinka nie chciała wejść:) znaczy dać się rozstawić )

Edytowane przez kaszak

• 3 weeks później...

Wracając do tematu, udało mi się zdobyć płyty w dobrej cenie i cześć akcesorii wiec powoli zabrałem się do roboty

więc najpierw porozkładaliśmy wszystkie moduły na kupki :p

potem pomalowana została garderoba

oraz na początek złożony został cokół który idzie na wprost drzwi

w poniedziałek chyba dalszy ciąg

przerażają mnie tylko szuflady bo jest tego ogrom a porwałem się na kulkowe ale może będzie ok

przed.jpg

płyty.jpg

po.jpg

cokół.jpg

Zakładam że doklejasz te cokoły do płyty. Zakładam też że chociaż trochę zeszlifowałeś laminat bo inaczej kiepsko będzie się to trzymało. Przykręć od góry konfirmatami a w narożniki tego cokołu od wewnątrz przykręć stalowe kątowniki. Z mojego doświadczenia wynika że dobrze jest również zamontować w tym cokole tzw ślizgacze a najlepiej regulowane nóżki. Najprostsze to takie gdzie "nakrętkę" wkręca się w płytę ( cokół) a w tak wkręconą bazę wkręca się regulowaną stopkę.

Zakładam że doklejasz te cokoły do płyty. Zakładam też że chociaż trochę zeszlifowałeś laminat bo inaczej kiepsko będzie się to trzymało. Przykręć od góry konfirmatami a w narożniki tego cokołu od wewnątrz przykręć stalowe kątowniki. Z mojego doświadczenia wynika że dobrze jest również zamontować w tym cokole tzw ślizgacze a najlepiej regulowane nóżki. Najprostsze to takie gdzie "nakrętkę" wkręca się w płytę ( cokół) a w tak wkręconą bazę wkręca się regulowaną stopkę.

bardzo dziękuje za cenne uwagi cokół doklejam i dałem cztery kołki drewniane na długim boku a dwa na krótkich (niestety nie zeszlfowałem laminatu) ale dzisiaj przyjdą złączki wiec jeszcze podokręcam

niestety o slizgaczach nwet nie widziałem wiec nie uwzgledniłem ich i teraz poprostu się juz nie zmieszczą (natazie nic się nie buja zobaczymy co bedzie na właściwym miejscu w najgorszym wypadku bede coś kombinował

dziś po pracy może bedą jakieś postępy

Wczoraj dzięki radzie mnowak355 zamontowałem slizgi z regulacją oraz prawie skręciłem rame lewej częsci niestety nie mam zbytnio miejsca by dół przykręcić od spodu wiec chyba połaczenie wykonam z góry za pomocą łączników (nie będzie to raczej estetycznie wyglądało) ale srudno i tak zasłonią to szuflady. Troche wolno idzie ale takie są uroki pracy samemu

20121022268.jpg

20121022270.jpg

Nie wiem czy dobrze widzę ale czy boki pionowe schodzą do podłogi czy stoją na cokole?

boki stoią na podłodze cokół jest w powietrzu ( z tyłu cokołu puszciłem dodatkowe wzmocnienia poprzeczne na któym opiera się środek szafy)

teraz wygląda to tak

przerażają mnie troche szuflady a dokładnie ich mocowanie do prowadnic

20121023277.jpg

20121023278.jpg