mnowak355 24.10.2012 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2012 boki stoią na podłodze cokół jest w powietrzu ( z tyłu cokołu puszciłem dodatkowe wzmocnienia poprzeczne na któym opiera się środek szafy) teraz wygląda to tak przerażają mnie troche szuflady a dokładnie ich mocowanie do prowadnic Jeśli boki stoją na podłodze to powinieneś przede wszystkim nóżki regulacyjne dać pod te boki bo jak będziesz podkręcał cokół do góry to rozerwiesz dno. Czemu nie przykręciłeś boków przez dno od spodu. Będziesz musiał podnieść szuflady nad ten kątownik. Prowadnice które zastosujesz dają (niestety) małą tolerancję na szerokość. Jeśli dobrze rozmierzyłeś szafę to będzie ok. Jeśli się pomyliłeś będzie gorzej. Przy tego typu prowadnicach lepiej żeby szuflada była minimalnie mniejsza (węższa) niż wynika to z wymiaru, wtedy można podłożyć coś pod rolkę jeśli jest odwrotnie (szuflada szersza) to albo rozbiera się szuflady i zwęża przednią i tylną ściankę , albo nacina w boku szuflady rowek na rolkę. Trzymam kciuki. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skresz 24.10.2012 11:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2012 Jeśli boki stoją na podłodze to powinieneś przede wszystkim nóżki regulacyjne dać pod te boki bo jak będziesz podkręcał cokół do góry to rozerwiesz dno. Czemu nie przykręciłeś boków przez dno od spodu. Będziesz musiał podnieść szuflady nad ten kątownik. Prowadnice które zastosujesz dają (niestety) małą tolerancję na szerokość. Jeśli dobrze rozmierzyłeś szafę to będzie ok. Jeśli się pomyliłeś będzie gorzej. Przy tego typu prowadnicach lepiej żeby szuflada była minimalnie mniejsza (węższa) niż wynika to z wymiaru, wtedy można podłożyć coś pod rolkę jeśli jest odwrotnie (szuflada szersza) to albo rozbiera się szuflady i zwęża przednią i tylną ściankę , albo nacina w boku szuflady rowek na rolkę. Trzymam kciuki. Pozdrawiam co do lewego modułu to regulacja jest na częściach które opierają się na podłodze czyli na bokach szafy (nie zrobiłem fotki ale jest) i środku dolnego wieńca (przedłużenie pionowych przegród) nie mogłem przewiercić od spodu bo nie mam miejsca, niestety szafa w tej formie nie przejdzie przez drzwi ani nie da się jej obrócić a pochylenie do przodu i trzymanie odpada w pojedynkę ale może teraz jak się trzyma spróbuje pochylić i chwycić od spodu bo faktycznie mnie to irytuje co do szuflad to faktycznie muszę podnieś o 1cm do góry by nie ocierały na dolne a luz na bokach jest jakieś 2mm (niestety jak kupowałem powiedziałem żeby były dobre a nie wspominałem żeby były łatwe w montażu, niestety mój błąd) dzięki za wsparcie i rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mnowak355 25.10.2012 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2012 co do lewego modułu to regulacja jest na częściach które opierają się na podłodze czyli na bokach szafy (nie zrobiłem fotki ale jest) i środku dolnego wieńca (przedłużenie pionowych przegród) nie mogłem przewiercić od spodu bo nie mam miejsca, niestety szafa w tej formie nie przejdzie przez drzwi ani nie da się jej obrócić a pochylenie do przodu i trzymanie odpada w pojedynkę ale może teraz jak się trzyma spróbuje pochylić i chwycić od spodu bo faktycznie mnie to irytuje co do szuflad to faktycznie muszę podnieś o 1cm do góry by nie ocierały na dolne a luz na bokach jest jakieś 2mm (niestety jak kupowałem powiedziałem żeby były dobre a nie wspominałem żeby były łatwe w montażu, niestety mój błąd) dzięki za wsparcie i rady Nie napisze "a nie mówiłem" żeby zrobić ja w dwóch częściach. Do montażu szuflad zorganizuj sobie coś co będziesz mógł podkładać pod rolki. Najlepiej coś równego. Dla poprawienia minimalnych błędów używam okleiny. Pozdrawiam i trzymam kciuki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skresz 25.10.2012 06:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2012 to są właśnie skutki jak się nie słucha ale będę z tym walczył wczoraj miałem trochę innej roboty, wiec udało się tylko skręcić kilka szuflad Jeszce pytanie jak najlepiej połączyć front szuflady z środkiem czy jedna opcja to wkręty (i czy 2 wystarczą a może jeszcze dodatkowo kleić fix-em i dawać po 4 wkręty) chodzi mi żeby się nie rozleciały po roku czy dwóch (można powiedzieć że będą szarpane dla zabawy przez dzieci) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mnowak355 25.10.2012 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2012 Ty ale sprytne trzymace. Ja od tego mam brata. Nawet nie wiedziałem że takie coś jest.Co do szuflad, zrób tak. Zamontuj same skrzynki BEZ frontów. Jak powiesisz wszystkie skrzynki ustaw sobie fronty wtedy wyjdzie Ci dość dobrze. Jeśli szuflady będą miały uchwyty to dwa wkręty wystarczą później dociśniesz śrubą uchwytu. Frontów nie klej do skrzynki. Jak coś się podzieje łatwiej będzie wyrównać. Przy montażu takim jak opisałem powyżej trzeba UWAŻAĆ żeby tak wieszać szuflady żeby fronty przykryły całą skrzynkę, tzn żeby przypadkiem krawędź skrzynki nie wyszła wyżej niż front.Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skresz 26.10.2012 07:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2012 Ściski to te http://allegro.pl/scisk-katowy-do-mocowan-trzecia-reka-2szt-3051000-i2705476688.html jak to kupowałem to myślałem że jakaś plastikowa kicha ale szkoda mi było kasy na metalowe ale teraz nie żałuje (chociaż z jeden skręcany by się przydał) przy ich pomocy tez poskładałem lewy moduł z szufladami radzę sobie tak że nawiercam po 3 wkręty i kleje do skrzynek a później mocuje ( nie mam takich ścisków by ustawić front juz po zamontowaniu szuflady) oczywiście jak to w moim przypadku bywa każda prowadnica ma inny wysuw i każdą musze ustawiać indywidualnie wiec wczoraj udało się tylko przyczepić tył (dzięki pomocy żony) wypoziomować, robić 3 półki i 3 szuflady jak na razie nie jest źle dawałem sobie 3 tygodnie na poskładanie i może się wyrobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skresz 26.10.2012 19:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2012 do dnia dzisiejszego szło w miarę sprawnie ale dziś zabrałem się za tylnią ścianę gdzie hdf miała być wiercona do ściany i tak się stało, tylko nie uwzględniłem krzywizn ścian, przez co szczeliny na łączniach ścian dobiegają do centymetra, teraz mega prośba, może się ktoś orientuje czym mogę to zakryć. Zastanawiałem się nad listwami przy blatowymi lub coś w stylu listew przypodłogowych ale owalnych, ogólnie dobrze by było by listwa była montowana na kołki niż klejona, może ktoś ma ktoś ma jakieś propozycje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skresz 27.10.2012 18:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2012 Dziś sobota wiec udało się troszkę nadgonić chodź nie tyle co myślałem ale lewa połowa już na gotowo myślałem że z szufladami pójdzie gorzej ale nawet byłem zadowolony a półeczki to już bajka najbardziej irytuje mnie ta tylnia część, teraz zrobiłbym to na stelażu, albo wyrównał ścianę (moja wina jak tynkowali mogłem piłować) została jeszcze prawa strona i listwy do tylniej części (może jutro uda się wyrwać pooglądać jakieś listy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skresz 05.11.2012 12:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2012 Ostatnio prace trochę spowolniły ale garderoba prawie na ukończeniu, oczywiście nie obyło się bez przeszkód (nie dałem luzu z prawej strony i musiałem przycinać płyty) ale już jest ok dzisiaj, może jutro postaram się poskładać resztę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skresz 13.11.2012 11:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2012 Witam ponownie czas na podsumowanie bo garderoba skończona po ukończeniu prac wiem że już nigdy nie będę mocował hdf bezpośrednio do ściany i że moduły powyżej 2m potrzebują wzmocnienia bo hdf będzie się wyginać ogólnie myślę że wyszło przyzwoicie chodź zrobiłem dwa buble które nie do końca udało się zamaskować czas pracy w pojedynkę to 12dni po 3 godziny + 2 pełne soboty całkowity koszt szaf i akcesoria to 2020zł a całkowity koszt garderoby licząc ścianę, tynkowanie, malowanie, płytki to 4300zł a wyszło 5,5m/b drążków wysokich na 1m 1,6m/b drążka wysokiego na 2m 12 szuflad głębokich na 35cm 10 szuflad głębokich na 50cm 12 półek 6,5m/b schowka na szafie 4m/b miejsca na pudła w szafie Pozdrawiam i dziękuje za wsparcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mnowak355 15.11.2012 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 po ukończeniu prac wiem że już nigdy nie będę mocował hdf bezpośrednio do ściany i że moduły powyżej 2m potrzebują wzmocnienia bo hdf będzie się wyginać Po co mocowałeś hdf do ściany?Pisałem Ci żebyś "podzielił" te szafy. Było by Ci łatwiej skręcać.Tak czy inaczej WIELKI SZACUN.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skresz 16.11.2012 08:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2012 nie wiem czemu nie mogę załączyć zdjęć hdf mocowałem do ściany w części na przeciwko drzwi bo nie chcieliśmy pomalowanej ściany a nie widziałem innego rozwiązania by to zrobić lecz teraz bym zrobił stelaż i do niego mocował moduły te z prawej strony faktycznie były kłopotliwe w składaniu lecz nie jest źle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts