Gabbon 19.09.2012 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 Witam wszystkich.Jestem obecnie na etapie wyboru okien i osprzętu do nich do mojego domu. Dom ma większość okien (część dosyć dużych) skierowanych na południowy-zachód, więc od godziny ok 14 są one silnie nasłonecznione. Planowałam rolety zewnętrzne (wyceniono je na ok 25 000 zł), aby ograniczyć nasłonecznienie (nagrzewanie) latem oraz raz oszczędzić na ogrzewaniu zimą. Zaproponowano mi okna Schuco ct70 cava. Sprzedawca namawia mnie na pakiet 3 szybowy (koszt dodatkowy 3500 zł). Zastanawiam się, czy to już nie będzie przesada okna 3-szybowe i rolety zewnętrzne. A może lepiej zastosować właśnie takie szyby, a kupić tańsze rolety wewnętrzne? Im więcej czytam na ten temat tym więcej mam wątpliwości. Jaki wariant jest bardziej ekonomiczny? Czy ktoś może mi coś doradzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 19.09.2012 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 patrzenie na rolety przez pryzmat oszczędzania jest raczej błędem! ok zamknięta roleta z pancerzem wypełnionym pianką daję jakąś barierę (ok 0,2) tylko czy rolety będziesz miała cały czas zamknięte? w wątku o roletach pisałem kiedyś wypociny o ich za i przeciw i uważam że tak jak jest i sporo argumentów za tak i może być i sporo argumentów przeciw osobiście dla siebie jak okna to z roletami ,nie ma szans by nawet najlepsza roletka z podgumowanym materiałem itd zasłoniła tak okno jak roleta zewnętrzna. ceny samych rolet nie są takie straszne ale ich sterowanie może to drastycznie zmienić jeśli mamy mówić tylko o ekonomi -25000 zł wydane na rolety ci się nie zwróci nie ma szans! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 19.09.2012 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 Witam Te Twoje okna to muszą być ogromne skoro roleta na jedno ma kosztować ponad 4.000 zł no chyba, że faktycznie wymyśliłeś super sterowanie, jak pisał już witek86 - może to znacznie podnieść ich cenę. skoro większość masz od strony mocno nasłonecznionej to spróbuj wykorzystać to słonko, a szyby odpowiednie do tego celu poleci Ci zapewne Charlie, może przeczyta i ten temat Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 20.09.2012 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2012 jak wyliczyłeś że 4tys jedna roleta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 20.09.2012 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2012 Witam jak wyliczyłeś że 4tys jedna roleta? słuszna uwaga, muszę dokładniej czytać, sześć zamiast część i ... mój błąd Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brass 20.09.2012 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2012 To nie zmienia faktu, że cena ciut przesadzona (25 tys. za 14 szt. rolet zewnętrznych). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 20.09.2012 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2012 Witam To nie zmienia faktu, że cena ciut przesadzona (25 tys. za 14 szt. rolet zewnętrznych). widzę, że nie tylko ja czytam "po łepkach" w całości wypowiedzi nie ma mowy o ILOŚCI Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 20.09.2012 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2012 hahaa 25 tys za rolety przy założeniu że są duże przeszklenia i sporo okien sądząc po dopłacie za 3 szyby to chyba nie będzie tak strasznie radiowe silniki elektroniczne krańcówki piloty centralka itd i cena rośnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julo23 25.09.2012 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2012 Sam pilocik kosztuje ok .350zł w oknoplaście, a silniczek do rolety ok 200zł. Sama roleta jest liczona już na m2. Dokładniej będę wiedzieć jak dostanę wycene. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 26.09.2012 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2012 silnik radiowy za 200zł ??zapytaj co to za silnik i o producenta rolet czy to rolety oknoplastu?po fotce w innym temacie śmiem wątpić aby cena jednak była dobra bo masz "normalny " domek chyba że z drugiej strony ściany są całe ze szkła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julo23 26.09.2012 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2012 Rozmawiałem z przedstawicielem OKNOPLAST, bo był u mnie na pomiarach otworów okiennych. Z tego co zrozumiałem pilocik - centralka, do wszystkich okien, jest jeden - kosztuje 350złA silniczki do rolet własnie są w cenie 200zł do okna. Więcej będe wiedział i dokładniej jak dostane wycene. Jeśli chodzi o projekt to mam dom w wierzbówkach z archonu. Tylko z 2 garażami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 27.09.2012 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 no ale same rolety 25tys? czy liczysz z bramami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 27.09.2012 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 Witam wszystkich. Jestem obecnie na etapie wyboru okien i osprzętu do nich do mojego domu. Dom ma większość okien (część dosyć dużych) skierowanych na południowy-zachód, więc od godziny ok 14 są one silnie nasłonecznione. Planowałam rolety zewnętrzne (wyceniono je na ok 25 000 zł), aby ograniczyć nasłonecznienie (nagrzewanie) latem oraz raz oszczędzić na ogrzewaniu zimą. Zaproponowano mi okna Schuco ct70 cava. Sprzedawca namawia mnie na pakiet 3 szybowy (koszt dodatkowy 3500 zł). Zastanawiam się, czy to już nie będzie przesada okna 3-szybowe i rolety zewnętrzne. A może lepiej zastosować właśnie takie szyby, a kupić tańsze rolety wewnętrzne? Im więcej czytam na ten temat tym więcej mam wątpliwości. Jaki wariant jest bardziej ekonomiczny? Czy ktoś może mi coś doradzić? mam okna z pakietem 3 szybowym na profilu rehau zainwestowałem rowzniez w rolety aby miec psychiczy spokoj. (napewno nie cieplny) chodzi o odgrodzenie sie od swiata zewnętrznego (czasami) rolety kosztowały mniej więcej 20 000 sterowanie radiowe z hagera miało kosztować 5 000. Stwierdziłem ze mnie nie stac i z elektrykiem z forum wykonaliśmy podobny system ciut taniej. Pamietaj ze do rolet musisz poprowadzic przewody to dodatkowy koszt. Musi tez zaistniec oddzielna szafka na sterowanie byc moze czasowe z czujką deszczu. popytaj robertasz z forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julo23 28.09.2012 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2012 No to niezły koszt.... ja już większość okien mam podniesione o 20cm na etapie muraowania.... i chyba nie mam wyjścia. Chciało sie mieć rolety... a teraz może zrobie sterowanie ręczne... nie wiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 28.09.2012 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2012 (edytowane) a teraz może zrobie sterowanie ręczne Julo,ja też chciałam potanić inwestycję w rolety poprzez sterowanie ręczne.Niestety dla tego mechanizmu jakby czas się zatrzymał-wizualnie okropny,w sterowaniu dla kobiety ciężki. Lepiej zrobić to od razu kosztem czegoś co może poczekać np mebli,bo potem powrót do tematu będzie kłopotliwy. Możesz potanić nie robiąc centralnego czy zdalnego sterowania (ja nie mam/nie potrzebuję i po prostu spaceruję do każdej osobno- nie potrzebuję funkcji zasłaniania jak np wychodzę z domu )ale nie wiem ile da to oszczędności? Edytowane 28 Września 2012 przez marynata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 28.09.2012 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2012 jeszcze niedawno miałem 17 okien tylko sterowanie ręczne-roleta elektryczna. aby wszystkie opuscic wychodząc z budowy zajmowało mi jakies 3 minuty - oczywiscie przesadzam. nie pamietam wyceny ale elektryk z forum zbil cene sterowania i w tej chwili gora otwiera i zamyka sie osobno i dół osobno. pamietam ze odczułem cenę samych przełączników zaluzjowych chyba z 40 zł za sztukę za najtansze polo. oczywiscie w tej chwili połowa musi wylądowac na smietniku po budowie bo budowlancy paluszkami naciskali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 29.09.2012 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2012 (edytowane) Co do przełączników to najtańsze widziałam chyba ospela białe,ok 20zł. Edytowane 29 Września 2012 przez marynata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julo23 30.09.2012 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2012 (edytowane) Ciekawe czy dałoby sie przerobić jeszcze otwory okienne żeby zrezygnować z części rolet ?Np. na poddaszu. Edytowane 30 Września 2012 przez julo23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 30.09.2012 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2012 Chyba możesz założyć same skrzynki,a resztę uzupełnić pózniej?..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surfi 30.09.2012 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2012 Ciekawe czy dałoby sie przerobić jeszcze otwory okienne żeby zrezygnować z części rolet ? Np. na poddaszu. Na poddaszu zazwyczaj okna są niższe. W czym problem zrobić wyższe okna zamiast skrzynek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts