Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rolety zewnętrzne i okna trzyszybowe?

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Jestem obecnie na etapie wyboru okien i osprzętu do nich do mojego domu. Dom ma większość okien (część dosyć dużych) skierowanych na południowy-zachód, więc od godziny ok 14 są one silnie nasłonecznione. Planowałam rolety zewnętrzne (wyceniono je na ok 25 000 zł), aby ograniczyć nasłonecznienie (nagrzewanie) latem oraz raz oszczędzić na ogrzewaniu zimą.

Zaproponowano mi okna Schuco ct70 cava. Sprzedawca namawia mnie na pakiet 3 szybowy (koszt dodatkowy 3500 zł). Zastanawiam się, czy to już nie będzie przesada okna 3-szybowe i rolety zewnętrzne. A może lepiej zastosować właśnie takie szyby, a kupić tańsze rolety wewnętrzne?

Im więcej czytam na ten temat tym więcej mam wątpliwości. Jaki wariant jest bardziej ekonomiczny?

Czy ktoś może mi coś doradzić?

• Odpowiedzi 54
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

patrzenie na rolety przez pryzmat oszczędzania jest raczej błędem!

ok zamknięta roleta z pancerzem wypełnionym pianką daję jakąś barierę (ok 0,2) tylko czy rolety będziesz miała cały czas zamknięte?

w wątku o roletach pisałem kiedyś wypociny o ich za i przeciw i uważam że tak jak jest i sporo argumentów za tak i może być i sporo argumentów przeciw

osobiście dla siebie jak okna to z roletami ,nie ma szans by nawet najlepsza roletka z podgumowanym materiałem itd zasłoniła tak okno jak roleta zewnętrzna.

ceny samych rolet nie są takie straszne ale ich sterowanie może to drastycznie zmienić :)

jeśli mamy mówić tylko o ekonomi -25000 zł wydane na rolety ci się nie zwróci nie ma szans!

Witam

Te Twoje okna to muszą być ogromne skoro roleta na jedno ma kosztować ponad 4.000 zł no chyba, że faktycznie wymyśliłeś super sterowanie, jak pisał już witek86 - może to znacznie podnieść ich cenę.

skoro większość masz od strony mocno nasłonecznionej to spróbuj wykorzystać to słonko, a szyby odpowiednie do tego celu poleci Ci zapewne Charlie, może przeczyta i ten temat :)

Pozdrawiam

Rozmawiałem z przedstawicielem OKNOPLAST, bo był u mnie na pomiarach otworów okiennych.

Z tego co zrozumiałem pilocik - centralka, do wszystkich okien, jest jeden - kosztuje 350zł

A silniczki do rolet własnie są w cenie 200zł do okna. Więcej będe wiedział i dokładniej jak dostane wycene.

Jeśli chodzi o projekt to mam dom w wierzbówkach z archonu. Tylko z 2 garażami.

Witam wszystkich.

Jestem obecnie na etapie wyboru okien i osprzętu do nich do mojego domu. Dom ma większość okien (część dosyć dużych) skierowanych na południowy-zachód, więc od godziny ok 14 są one silnie nasłonecznione. Planowałam rolety zewnętrzne (wyceniono je na ok 25 000 zł), aby ograniczyć nasłonecznienie (nagrzewanie) latem oraz raz oszczędzić na ogrzewaniu zimą.

Zaproponowano mi okna Schuco ct70 cava. Sprzedawca namawia mnie na pakiet 3 szybowy (koszt dodatkowy 3500 zł). Zastanawiam się, czy to już nie będzie przesada okna 3-szybowe i rolety zewnętrzne. A może lepiej zastosować właśnie takie szyby, a kupić tańsze rolety wewnętrzne?

Im więcej czytam na ten temat tym więcej mam wątpliwości. Jaki wariant jest bardziej ekonomiczny?

Czy ktoś może mi coś doradzić?

mam okna z pakietem 3 szybowym na profilu rehau

zainwestowałem rowzniez w rolety aby miec psychiczy spokoj. (napewno nie cieplny)

chodzi o odgrodzenie sie od swiata zewnętrznego (czasami)

rolety kosztowały mniej więcej 20 000 sterowanie radiowe z hagera miało kosztować 5 000.

Stwierdziłem ze mnie nie stac i z elektrykiem z forum wykonaliśmy podobny system ciut taniej.

Pamietaj ze do rolet musisz poprowadzic przewody to dodatkowy koszt.

Musi tez zaistniec oddzielna szafka na sterowanie byc moze czasowe z czujką deszczu.

popytaj robertasz z forum

a teraz może zrobie sterowanie ręczne

Julo,ja też chciałam potanić inwestycję w rolety poprzez sterowanie ręczne.Niestety dla tego mechanizmu jakby czas się zatrzymał-wizualnie okropny,w sterowaniu dla kobiety ciężki.

Lepiej zrobić to od razu kosztem czegoś co może poczekać np mebli,bo potem powrót do tematu będzie kłopotliwy.

Możesz potanić nie robiąc centralnego czy zdalnego sterowania (ja nie mam/nie potrzebuję i po prostu spaceruję do każdej osobno- nie potrzebuję funkcji zasłaniania jak np wychodzę z domu )ale nie wiem ile da to oszczędności?

Edytowane przez marynata

:) jeszcze niedawno miałem 17 okien tylko sterowanie ręczne-roleta elektryczna.

aby wszystkie opuscic wychodząc z budowy zajmowało mi jakies 3 minuty - oczywiscie przesadzam.

nie pamietam wyceny ale elektryk z forum zbil cene sterowania i w tej chwili gora otwiera i zamyka sie osobno i dół osobno.

pamietam ze odczułem cenę samych przełączników zaluzjowych chyba z 40 zł za sztukę za najtansze polo.

oczywiscie w tej chwili połowa musi wylądowac na smietniku po budowie bo budowlancy paluszkami naciskali.