Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rolety zewnętrzne i okna trzyszybowe?

Recommended Posts

Większe okna popsują wygląd elewacji.

Dzięki @marynata, to jest myśl.

Tylko czy to nie będzie problem od strony technicznej ? Bo na skrzynki idzie później ocieplenie, styropian, ok 10-12cm. ( w zależności ile tam kto chce) Nie wiem czy od wewnątrz mozna bez przeszkód to zamocować w późniejszym terminie.

Edytowane przez julo23

• Odpowiedzi 54
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Większe okna popsują wygląd elewacji.

Dzięki @marynata, to jest myśl.

Tylko czy to nie będzie problem od strony technicznej ? Bo na skrzynki idzie później ocieplenie, styropian, ok 10-12cm. ( w zależności ile tam kto chce) Nie wiem czy od wewnątrz mozna bez przeszkód to zamocować w późniejszym terminie.

styropian daj min 15cm, a co do rolet to nie ma problemu jeśli teraz bierzesz napęd ręczny a później chcesz dodać silniki ale(jak zawsze jest jakieś:) )

trzeba uwzględnić to że do rolet z silnikami należy doprowadzić zasilanie nawet jeśli silniki mają być montowane po x czasie aby później nie kuć na przewody itd

drugie ale warto zapytać ile będzie to kosztowało czyli cena silnika ,zamontowania do itd bo może się okazać że taka wymiana będzie kosztować tyle co silnik i tu już ci się nagle robi sporo więcej

no i trzecie ale w klapie rewizyjnej jest otwór na pasek przy rolecie ręcznej.jak zmienisz na elektryczną to już paska nie będzie a będzie dziura ,jeśli ci to nie będzie przeszkadzać ok a jak tak to trzeba doliczyć koszta rewizji

chyba wszystko z takich ważniejszych

Nikt z Was nie wspomni, że rolety nadstawne nie są najlepszym pomysłem? Raz że marnie są ocieplone, dwa, że mają ograniczenia (chyba do 1,5m szerokości okna), trzy - występują problemy z ich szczelnością.

Ja też zrobiłem wszystkie okna o 20cm wyższe. Potem wstawiałem tzw. eLki ("L") systemowe.

http://betoniarstwo.com.pl/index.php/about/nadproza/

Da się. I mam rolety ze skrzynką od zewnątrz.

Nikt z Was nie wspomni, że rolety nadstawne nie są najlepszym pomysłem? Raz że marnie są ocieplone, dwa, że mają ograniczenia (chyba do 1,5m szerokości okna), trzy - występują problemy z ich szczelnością.

Ja też zrobiłem wszystkie okna o 20cm wyższe. Potem wstawiałem tzw. eLki ("L") systemowe.

http://betoniarstwo.com.pl/index.php/about/nadproza/

Da się. I mam rolety ze skrzynką od zewnątrz.

wspominamy o tym cały czas:)

zamiast elek można również dać poszerzenia

nadstawne można zrobić większe niż 1,5 metra

marnie ocieplone nieszczelne to wszystko to zawsze można polepszyć

Nie jestem pewny, ale jeśli dobrze pamiętam, mi policzono za poszerzenia 2,5tyś.

Lki kupiłem za jakieś 400 zł z transportem. Reszta to moja praca (nie było z tym większego kłopotu).

Można robić większe niż 1,5m? Mi w wątku o oknach i roletach mówiono, że nie (miałem kilka 4szt 1,8m i jedno 2,7m).

Zresztą widziałem taką skrzyneczkę. Wiotkie to faktycznie. Ogromnie się cieszę, że chłopaki z forum wybili mi nadstawne z głowy.

Panowie jak sie nazywa ten system?

czy to lepszy pomysł niz rolety nadstawne?

http://images41.fotosik.pl/1775/af729aaa5052c13cmed.jpg

po ociepleniu wyszedł mi nad roletą niestety gzyms a to miejsce gdzie zbiera sie brud i tworzą zacieki.

http://images42.fotosik.pl/601/c509b1692c64a8b0med.jpg

rolety zewnętrzne typ RZ lub intermo (dwie popularne nazwy na tą samą roletę)

tak jest z opaskami,miejsce na zbieranie się "brudów"

Nie jestem pewny, ale jeśli dobrze pamiętam, mi policzono za poszerzenia 2,5tyś.

Lki kupiłem za jakieś 400 zł z transportem. Reszta to moja praca (nie było z tym większego kłopotu).

Można robić większe niż 1,5m? Mi w wątku o oknach i roletach mówiono, że nie (miałem kilka 4szt 1,8m i jedno 2,7m).

Zresztą widziałem taką skrzyneczkę. Wiotkie to faktycznie. Ogromnie się cieszę, że chłopaki z forum wybili mi nadstawne z głowy.

to spora różnica.

można zrobić większe ale nie zawszę to że można wiąże się z tym że będzie dobrze.

bardzo dobrze że posłuchałeś chłopaków z forum:)

Ja mam tak w trzech oknach,w których nie dało się zamontować integro,ponieważ są do sufitu.

Styropianem też nie "szło" dać więcej,bo okna duże,więc pancerze duże,a co za tym idzie skrzynki niemałe.Musiałabym ponad 20 cm styro na dom dać.

Nie pomyślałam o tych zaciekach noszszz kurcze blade :x

Od początku wiedziałam głównie po lekturze forum że nie chcę nadstawnych.

Człowiek od rolet(od największego i uznanego producenta na moim lokalnym rynku)przyszedł w dniu montowania okien,żeby ustalić jak które montować żeby było ok(różne systemy) i powiedział że mogłam zrobić mniejsze te trzy okna i mogliśmy montować nadstawne,a na moje wątpliwości rzekł,że głupot się naczytałam i że to była najlepsza opcja dla tych trzech okien :-?

Sama już nie wiem w co wierzyć :D

Edytowane przez marynata

Witam

Od początku wiedziałam głównie po lekturze forum że nie chcę nadstawnych.

Człowiek od rolet(od największego i uznanego producenta na moim lokalnym rynku)przyszedł w dniu montowania okien,żeby ustalić jak które montować żeby było ok(różne systemy) i powiedział że mogłam zrobić mniejsze te trzy okna i mogliśmy montować nadstawne,a na moje wątpliwości rzekł,że głupot się naczytałam i że to była najlepsza opcja dla tych trzech okien :-?

Sama już nie wiem w co wierzyć :D

to nie jest tak, że NIE MA dobrze wykonanych i przemyślanych rolet nadstawnych - SĄ, dlatego te 5% ,które widziałem były OK, zarówno dobrze wykonane jak i z odpowiednio przemyślanym systemem montażu do okna i do nadproża.

A co do tego człowieka od rolet to chętnie bym poczytał jak to ON montuje taką nadstawną roletę nad oknem tarasowym ? skoro twierdzi, że "głupoty" czytasz :)

Pozdrawiam