Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

o matko. To masz w czym przebierać. To jest tzw klęska urodzaju.

Niestety jak nie obmyślisz sprytnego planu to opinia ci padnie na łeb na szyję jak to się mówi. Trzymam kciuki :)

• Odpowiedzi 370
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Liczyłem na Arturo ale jakoś nie wiem jak to ułożyć

A tu masz rację że klęska urodzaju.

Dlatego wycofuję się z gruntówek i kotłów gazowych oraz obcinam ofertę rekuperatorów do trzech marek.

Ostatni miesiąc wyszło mi blisko 380 godzin w pracy i kilku klientów miało problem z terminami.

Budowlańcy się ślizgali a potem i spadło 6 budów na głowę jednego dnia :(

Edytowane przez miki121

Miki121, po prostu musisz wziąć pod uwagę, że bez dobrego i CIERPLIWEGO kontaktu z klientem żaden biznes się docelowo nie utrzyma.

Ale widzę, że rozumiesz problem, więc szczerze życzę wszystkiego najlepszego.

Dzięki Panowie.

Więc zmienia się u mnie stopka i zostaję tylko pompy i reku dwóch dostawców.

A jeżeli komuś nie dosłałem to śmiało dzwonić i się przypomnieć proszę.

Ja też mimo wszystko trzymam kciuki.Najważniejsze,by mimo nie dotrzymywania słowa na etapie oferty ,to słowo było dotrzymywane (wraz z fachowoscia !!) na etapie realizacji.Niestety ja nie mialem okazji sie o tym przekonac
No fakt i dlatego mam tyle zleceń a co do komunikacji to trudno połączyć montaże z ofertowaniem.

A jeszcze niech tobie kilku klientów poprzestawia terminy i wszystko się zwali naraz to jedne wielkie g :(

Dlatego teraz sobie obmyśliłem Plan :)

I w soboty i niedziele wysyłam oferty :)

A co do dużej firmy to masz w 100% rację szybszy kontakt i lepsza komunikacja.

Tam doradca techniczny tylko ofertuje i jest odpowiedzialny za kontakt z klientami.

A w małej firmie taka jak moja to muszę montować, ofertować i 1500 innych rzeczy naraz :(

Warto się skupić wtedy na wąskiej specjalizacji np.

Na pompach ciepła i rekuperatorach jednej marki.

Zmniejszyć dostawców i obszerność oferty do minimum :)

Ja zostawiłem tylko atlantica i brookvent-a a na uzupełnienie wolf-a.

I niech się dziej co chce i pukają inne firmy nie da rady za dużo tematów.

Niestety próba spółki i znalezienia wspólnika w tej całej grze to problem.

Czyli sprawdza się ....stara prawda .Pracujesz w firmie czy nad firmą . Powodzenia w podejmowaniu decyzji

Akurat o to bym się nie martwił :-)

Do Mikiego - ja sobie poradziłem z nadmiarem prac po pierwsze ograniczając mocno zasięg działania, a po drugie staram się robić komplet instalacji - wtedy mogę sobie planować poszczególne budowy i ustawiać wszystko jakoś po kolei.

A ja się skupiam tylko na brookvencie i atlanticu :)

A z tą prawdą o WM z odzyskiem ciepła prawda jest jedna nowy dom bez niej jest jak samochód zimą na letnich oponach..

Pojechać pojedzie ale jak daleko i w jakim komforcie to już inna sprawa.