Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 370
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Też zachodzę w głowę skąd 24 stopnie na plusie. Geotermia powiązana z WM? ; ). Mi jeden higrometr pokazuje 50%, drugi 55. Oba tej samej firmy, ale różne modele. Może warto termometry sprawdzić, a może gdzieś w Polsce jest bardzo dużo słońca tej jesieni?
tak jest he he

ja to jakiś smerf maruda jestem

ciągle mi coś nie pasi

a to przewody went.

a to ekofiber

a to rolety

A gdzi emożna poczytać o Twoim marudzeniu na ekofiber ?

Bo właśnie sie zastanawiałem, dlaczego masz wełnę w stopce ?

Generalnie zgadzam się z wszystkimi punktami, ale czemu kominek jest nieekologiczny to tego nie wiem : ).

E tam, czepiacie się szczegółów ;)

Jak jest reku i kominek (oczywiście z zamkniętą komorą spalania) to nie trzeba rozprowadzać gorącego powietrza po domu - samo się rozprowadzi :)

Zapewniam Cię, że sama centrala nie zrobi tego dobrze. Przynajmniej grawitacyjne DGP by się przydało, ale musi być wykonane idealnie. Zrobić saunę w salonie jest dosyć prosto. Jednak dalej nie jest to w żaden sposób nieekologiczne.
jako przyszly potencjalny uzytkownik reku, prosze powiedzcie mi jak glosno dziala to urzadzenie? czy np majac lozko przy sciania za ktora znajduje sie reku bede to urzadzenie slyszal?

Ty to kupujesz "z katalogu"?

- To będziesz miał hałas też "z katalogu"!

Są takie jednostki, że jak przy nich stoisz - nie wiesz czy pracują...

(takie ja preferuję)

Są i takie, ze jak sąsiad na końcu wsi załączy to Tobie szklanki w szafce brzęczą...

Zwykle im cichsze tym droższe...

Coś se wybierz.

Adam M.

Nie znam wszystkich.

Te, które ja robię są ciche.

Wentylatory stałoprądowe EBM i obudowa z płyty warstwowej...

Oglądałem kilka różnych.

te ze zmiennoprądowymi wentylatorami były głośne.

Te z bardzo sztywną obudową - też.

Adam M.

Adam dla przykładu:

Bartosz jest wykonany z płyty warstwowej z wentylatorami EBM

Dospel (niektóre modele) są wykonane z płyty warstwowej i z wentylatorami EBM

Oba rekuperatory są głośne !!

Więc te argumenty nie do końca są dobre..

Choć wentylatory są ciche.

Adam dla przykładu:

Bartosz jest wykonany z płyty warstwowej z wentylatorami EBM

Dospel (niektóre modele) są wykonane z płyty warstwowej i z wentylatorami EBM

Oba rekuperatory są głośne !!

Więc te argumenty nie do końca są dobre..

Choć wentylatory są ciche.

Tywent z blachy i jest cichy ...:yes:

cichy jest, ale sam szum powietrza przez ścianę nijak nie przelezie, jedynie gówniane wentyle słabo wyważone będą dawać w kość, tu też cena się kłania, jak wszędzie prawie

Zwracam uwagę, że rekuperator generuje dwa rodzaje hałasu.

Jeden poprzez ścianki obudowy - tutaj faktycznie szum ewentualnie w pomieszczeniu w którym jest zamontowane REKU

ale drugi hałas jest emitowany do instalacji wentylacyjnej.

Dobre centrale mają zminimalizowany zarówno ten przez ścianki [ płyta warstwowa + solidna konstrukcja]

jak i ten do instalacji [ odpowiednie położenie wentylatorów, kształt kanałów wewnątrz obudowy]

W sumie zgadzam się z Adamem - żeby ocenić centralę pod kątem akustyki trzeba jej posłuchać.

Dane podawane przez producentów nie są zbyt wiarygodne - czasami nawet trudno porównywać wartości dB bo nie wiadomo jak zostały zmierzone.