Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szlag mnie TRAFI ! REKUPERATOR - to w koncu warto czy nie ?

Recommended Posts

No, rzeczywiście rekuperator nic nie daje :-) Tylko skąd u mnie w domu, przy kiepskim kilkuletnim reku, nawiewa właśnie teraz do pomieszczeń około 200m3/h powietrza o temp. 20,8'C, podczas gdy na zewnątrz jest 8'C?

Z GWC (za cenę wyższą niż wyniosło mnie cała WM z reku) miałbym może z 10'C - czyli w domu byłoby zdecydowanie zimniej. Przy GWC grawitacyjnym (i takie pomysły tu chodzą po forum) to już w ogóle nic by mi nie nawiewało, i musiałbym siedzieć w zaduchu, albo przy uchylonym oknie :-)

• Odpowiedzi 370
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Indiana.jam ci nie wróg a przyjaciel.Piszę jedynie o innych sposobach jak rekuperator .Warto to przemyśleć i dla potrzeb przyszłego rynku się przygotować,bo kryzys nadchodzi.Udowodnij na cyferkach,że kilkuletni rekuperator o kiepskiej efektywności daje powietrze o temp.20,8oC.Moje GWC dzisiaj dawało 22oC bo grunt pod chatką ciepły ,a dowodem jest letnie słoneczko.A koszt podły bo 100mb.pexa i 40mb.rury.

A po co mam liczyć i udowadniać? Chyba umiesz sam policzyć, ile jest w domu, skoro reku o sprawności ok. 85% dał na wyjściu 20,8'C.

Ważne jest to, że moje reku będzie dawało taką temperaturę zawsze przy odpowiedniej temp. wewnątrz i na zewnątrz, a GWC tylko chwilę po słonecznym dniu, gdy nadmiar ciepła z solarów (czy jaki tam masz system) podgrzeje grunt (ze znikomą sprawnością). A potem temperatura szybko leci od 10'C w dół. Na dodatek jestem bardzo ciekawy, ile wyniesie różnica w kosztach budowy systemu nawiewnego do pokoi mieszkalnych, układu GWC, czerpni, filtrów i wentylatorów - aby podnieść średnioroczną temperaturę nawiewu o kilka "C - w stosunku do klasycznej WG.

Wymiana powietrza w WM i WG

Przykładowo dla normalnego, małego domu w którym jest kuchnia, łazienka, WC i garderoba zakładając, że kuchnia 70m3/h, łazienka 50m3/h i WC i garderoba 60m3/h. Przy WM mamy na godzinę 180 kubików wymiany, co na dobę daje już nam 4320 metrów sześciennych wymiany. Przy WG załóżmy wartości prawdziwe nie normowe np.: kuchnia 30m3/h, łazienka z 30, WC z 10 garderoby nie liczę bo przy szczelnych oknach i najzimniejszym pomieszczeniu z 20 kubików na godzinę nadmucha, co daje nam realnie w przybliżeniu około lub w porywach 70m3/h i prawie 1700m3 na dobę.

WG przy średniej kubaturze budynku 500m3, trzy wymiany na dobę (fakt "słaba" jest)

WM jw. prawie dziewięć wymian na dobę (działa świetnie, bez zarzutów)

Moje pytanie jest następujące: gdzie tu logika i te oszczędności ?

kominiarz, wymiana powietrza potrzebna jest określona a nie taka jaką łaskawie da wg, nie rób więc zalety z tego że wg nie daje ile trzeba albo daje za dużo bo te same wartości osiągniesz kręcąc programatorem na centralce, przyjmij że masz genialną wg i wm dającą takie same wydatki, ile musisz wsadzić ciepła w powietrze przy wg by podgrzać je o 40 stopni a ile przy wm z reku by podgrzać o 10 stopni? dalej nie widzisz oszczędności?

pomijam tu wydatki związane z montażem tego czy innego systemu bo mowa jest o oszczędnościach a te pojawiają się wtedy gdy na coś wydasz mniej kasy niż mogłeś a tak jest z kosztami grzania wymienianego powietrza (nie całego domu) przy wm, chcesz oszczędzać na wentylacji to wystarczy otworzyć okna ale nie oszczędzisz wtedy na cieple

Edytowane przez kangaxx

Tak sobie wykoncypowałem takie pytanie i ciekaw jestem odpowiedzi, baaa mam nawet już następne pytanie: po jaką cholerę zgodnie z założeniami projektu wentylacji mechanicznej potrzeba w takim domku prawie dziewięć wymian na dobę, przecież np. czteroosobowa rodzina plus pies nie są w stanie przez kilka godzin zużyć 500m3 ?

Owp jaki chcesz przyjąć odzysk? 20 czy 80% nie każdy przecież ma dom pasywny. Swoją drogą też jestem ciekaw jaki jest stosunek strat.

"po jaką cholerę zgodnie z założeniami projektu wentylacji mechanicznej potrzeba w takim domku prawie dziewięć wymian na dobę, przecież np. czteroosobowa rodzina plus pies nie są w stanie przez kilka godzin zużyć 500m3 ?"

Jeszcze jeden niedouczony kominiarz?

A powinien WIEDZIEĆ co jest z tą wentylacją!

Nawet dwuosobowa rodzinka potrafi (w szczególnych warunkach) nawilgocić i dwa razy tyle powietrza w tym czasie!

Wentylacja to sposób na utrzymanie w ryzach wilgotności WZGLĘDNEJ wnętrz!

Dobra jest wtedy - jak utrzymuje w ryzach!

NIEZALEŻNIE od tego - ile trzeba wymienić...

Adam M.

Owp jaki chcesz przyjąć odzysk? 20 czy 80% nie każdy przecież ma dom pasywny. Swoją drogą też jestem ciekaw jaki jest stosunek strat.

75%, co do tego ma dom pasywny czy nie?

Ja jakiś głupi jestem, znowu nie rozumiem:(

Jak zmniejszam wymianę to chyba zwiększam sprawność rekuperatora...

Z tego co wyczytałem na stronach jednego producenta (a raczej zrozumiałem, może źle), to najsłabszy odzysk jest na pierwszym biegu, choć oczywiście straty są i tak najmniejsze - bo jest mniejsza wymiana powietrza.

Edit/

z tego by wychodziło, że lepiej włączyć na godzinę mocniejszą wymianę, niż 2 godziny słabszą, jeśli by się komuś chciało tak bawić, no i jeśli te założenia są prawdziwe :)

Edytowane przez owp

75%, co do tego ma dom pasywny czy nie?

Z tego co wyczytałem na stronach jednego producenta (a raczej zrozumiałem, może źle), to najsłabszy odzysk jest na pierwszym biegu, choć oczywiście straty są i tak najmniejsze - bo jest mniejsza wymiana powietrza.

Edit/

z tego by wychodziło, że lepiej włączyć na godzinę mocniejszą wymianę, niż 2 godziny słabszą, jeśli by się komuś chciało tak bawić, no i jeśli te założenia są prawdziwe :)

Dokładnie tak też i ja to rozumiem jak wentylacja chodzi na najmniejszych obrotach, choć mogę się mylić. Tam troszkę wyżej po prostu pytałem z czystej ciekawości. Nie mylę się zaś do niektórych przedmówców, których krew zalewa jak coś jest nie po ich myśli… ale cóż jest wilgotność względna i bezwzględne absurdum impertynenckich erudytów , nie mam więcej pytań, jak nie ma merytorycznej dyskusji, a odnośnie fizyki to moja ulubiona dziedzina nauki, pozdrawiam.

Edytowane przez kominiarz

Ale kominiarzu - zalety WM w szczególności widać po założeniu w istniejącym domu (bo w nowym nie ma porównania do wcześniejszego okresu). Założenie WM w przeciętnie docieplonym budynku zdecydowanie skraca sezon grzewczy, wszyscy moi klienci głównie taką korzyść zauważają (poza znacznie czystszym powietrzem, ale to chyba oczywiste) - że przy WG już dawno trzeba było odpalić kocioł, a przy WM (z reku oczywiście) dom długo utrzymuje ciepło, nie wychładza się.

I jak się te wnioski praktyczne mają do teoretycznych rozważań "na chłopski rozum", że "WM to komfort, ale nieopłacalny" ? Dobrze wykonana WM zapewnia i komfort, i spore oszczędności na opale.

Więc zanim zaczniesz wymyślać teoretyczne logiczne chłopskie wnioski na podstawie strzelonych założeń, popytaj klientów z WM o wrażenia.

PS

A sprawność odzysku ciepła ROŚNIE w miarę obniżania natężenia przepływu - jest to chyba oczywiste dla każdego, kto lubi fizykę. Jest oczywistą oczywistością, że im niższy bieg rekuperatora, tym wyższa jest % sprawność odzysku.

Edytowane przez Indiana_