jasiek71 19.10.2012 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2012 po prostu zbudować dom to trza umić .... he he ... szczególnie jak jedyną możliwością postawienia budynku jest ślepa ściana na granicy od południa ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 19.10.2012 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2012 Co do sezonu: jeszcze nie zacząłem nic grzać (prócz cwu), na razie jest ciągle za ciepło (teraz 1:25 w nocy) jest 24,4oC i generalnie ok. 24o to stała temperatura w domu (reku ciągle na 1 biegu). no akurat o tej porze roku i takiej pogodzie jaką mamy reku ma niewielki wpływ na to ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 19.10.2012 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2012 (edytowane) ...oprócz tradycyjnego ogrzewania za pomocą dowolnej instalacji jest jeszcze coś takiego jak zyski słoneczne. Jeśli ten dom ma duże przeszklenia od południa i małe, lub w ogóle od północy to jest to absolutnie możliwe i normalne... po prostu zbudować dom to trza umić .... Ja tam w cuda nie wierzę Zyski są , ale czy one pokrywają straty ? Z U ściany można zejść do 0,1 a ile wynosi U okna z ramą ? U =1.0 ? Czyli 10 razy gorszą ma izolacyjność ... Okna trzyszybowe mają dużo niższą przenikalność cieplną niż okna 2 szybowe. 3 szybowe są cieplejsze ale zyski ze słońca niższe niż przy 2 szybowych.. Ideałem byłby zupełnny brak okien , bo okna , drzwi to są po prostu mostki termiczne. Okno jeśli jest optymalnie skierowane w kierunku światła trochę zminimalizuje straty ciepła wynikający z gorszej izolacyjności i to wszystko ... Nie wierzę aby bez ogrzewania dom cały czas trzymał 24 stopnie jeśli były temperatur w dzień poniżej 10 stopni a w nocy około 0 stopni. Nawet kilka dni słonecznych po 15 stopnie nie pomoże ... No chyba ze ktoś ma jeszcze solary i podłączone do ogrzewania Wtedy zyski słoneczne są "odczuwalne" Zyski "słoneczne" na pewno nie pokryją strat ciepła domu ... Mają wpływ na trochę niższe zapotrzebowanie na ciepło i to wszystko ... Edytowane 19 Października 2012 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.10.2012 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2012 No chyba że ktoś zainwestował jeszcze w drogie rolety zewnętrzne, to zyski wyjdą większe niż straty. Tylko ile to kosztuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 19.10.2012 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2012 jesteś pewien tych zysków z rolet ?bo ja jakoś mniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.10.2012 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2012 jesteś pewien tych zysków z rolet ? bo ja jakoś mniej Jak by je dostał za darmo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 19.10.2012 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2012 nawet wtedyroleta to w budownictwie energooszczędnym to jedna z większych min Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.10.2012 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2012 nawet wtedy roleta to w budownictwie energooszczędnym to jedna z większych min a niby dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 19.10.2012 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2012 uwierz mi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.10.2012 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2012 uwierz mi Wiara to nie wszystko. Zamknięte rolety nocą ewidentnie obniżą straty ciepła przez okna. Latem za to skutecznie ochronią przed nadmiernym nagrzewaniem. Wedle mnie to logiczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 19.10.2012 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2012 Wiara to nie wszystko. Zamknięte rolety nocą ewidentnie obniżą straty ciepła przez okna. Latem za to skutecznie ochronią przed nadmiernym nagrzewaniem. Wedle mnie to logiczne. w zimie to więcej pic na wodę ... latem mają znacznie większe uzasadnienie... oczywiście nie do końca uzasadnione ekonomicznie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 19.10.2012 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2012 z latem się zgadzam zimą większość rolet to nadstawne-porażka i nic nie pomogą neopory dodatkowe styro cieszyłbyś się z 3 cm styro na nadprożu wyjściem z sytuacji jest elewacyjna i do zabudowy-ale dobrze zamontowana a nie pucha dosunięta do nadproża Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.10.2012 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2012 w zimie to więcej pic na wodę ... Wystarczy zrobić badanie kamerą termowizyjną by się o tym przekonać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 19.10.2012 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2012 komfort międzysąsiedzki wart wydatku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.10.2012 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2012 z latem się zgadzam zimą większość rolet to nadstawne-porażka i nic nie pomogą neopory dodatkowe styro cieszyłbyś się z 3 cm styro na nadprożu wyjściem z sytuacji jest elewacyjna i do zabudowy-ale dobrze zamontowana a nie pucha dosunięta do nadproża W zeszłym roku zamontowałem jedną na ociepleniu. Bardziej chodziło mi o lato, ale sądzę że i zimą nieco skorzystam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 19.10.2012 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2012 Wystarczy zrobić badanie kamerą termowizyjną by się o tym przekonać. przelicz sobie te zaoszczędzone kwh na złotówki... i porównaj do koszty zakupu tego dobrodziejstwa ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.10.2012 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2012 przelicz sobie te zaoszczędzone kwh na złotówki... i porównaj do koszty zakupu tego dobrodziejstwa ... Aaaa no właśnie. Ale maluxowi nawet darmowe by się nie opłacały;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 19.10.2012 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2012 tak jest he heja to jakiś smerf maruda jestemciągle mi coś nie pasia to przewody went.a to ekofiber a to rolety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 19.10.2012 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2012 w kalkulacjach dołóz silnik ewentualny i mamy kabareciksilnik jest tak bezawaryjny jak kazda współczesna elektronika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.10.2012 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2012 tak jest he he ja to jakiś smerf maruda jestem ciągle mi coś nie pasi a to przewody went. a to ekofiber a to rolety Nooo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts