kaszpir007 25.09.2012 05:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2012 Czemu herezji ? Po prostu w lato używałem WM jako instalacji wyciągowej , a nawiew był głównie przez pootwierane okna.Po prostu tam gdzie mieszkam głupotą było by siedzieć w lato przy zamkniętych szczelnie oknach.Poza tym żadna WM nie dostarczy tyle świeżego powietrza co pootwierane okna ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 25.09.2012 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2012 Kaszpir, to chyba trzeba jakoś nazwać. Bo to juz nawet nie hybryda.... : ). Wybacz, ale nie mogę pojąć, jak jeden kanał WM, może być choćby w przybliżeniu tak wydajny, jak pootwierane okna. Wg mnie przy ciągle pootwieranych oknach można WM całkiem wyłączyć, chyba że masz jakieś trudne miejsca do wentylowania typu spiżarnie czy łazienki bez okien. A jeśli narzekasz na zbyt małą skuteczność swojej WM, bo taki wniosek można wysnuć z opisu, to coś jest nie tak. Ja przyznam że otwieram również okna i robię solidny przeciąg, ale wtedy gdy po zmywaniu podłóg chcę, aby wszystkie podłogi szybko wyschły. To chyba jedyny moment oprócz tego gdy muszę szybko ryknąć na psa próbującego wyrwać młode drzewko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_l 25.09.2012 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2012 Poza tym żadna WM nie dostarczy tyle świeżego powietrza co pootwierane okna ... niby racja - ale przecież nie potrzebujesz świeżego powietrza w nieskończenie wielkich ilościach jezeli WM dostarcza tyle powietrza ile potrzeba to większa ilość nie ma znaczenia dla komfortu Dla mnie ważniejsze jest, że przy WM przepływ powietrza w domu sprzyja skutecznemu usuwaniu wilgoci i zapachów.Przy otwartych oknach przepływ/kierunek ruchu powietrza w pomieszczeniach zależy od wielu różnych czynników [z której strony wieje wiatr] i nie ma pewności, że zapachy z kuchni nie są roznoszone po całym domu. Nie mam żadnego problemu z otwieraniem okien - jak ktoś lubi - ale nie demonizujmy tego aspektu.Sensowna WM radzi sobie nawet lepiej niż otwarte okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 25.09.2012 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2012 Kaszpir, to chyba trzeba jakoś nazwać. Bo to juz nawet nie hybryda.... : ). Wybacz, ale nie mogę pojąć, jak jeden kanał WM, może być choćby w przybliżeniu tak wydajny, jak pootwierane okna. Wg mnie przy ciągle pootwieranych oknach można WM całkiem wyłączyć, chyba że masz jakieś trudne miejsca do wentylowania typu spiżarnie czy łazienki bez okien. A jeśli narzekasz na zbyt małą skuteczność swojej WM, bo taki wniosek można wysnuć z opisu, to coś jest nie tak. Ja przyznam że otwieram również okna i robię solidny przeciąg, ale wtedy gdy po zmywaniu podłóg chcę, aby wszystkie podłogi szybko wyschły. To chyba jedyny moment oprócz tego gdy muszę szybko ryknąć na psa próbującego wyrwać młode drzewko. W mojej centrali nie mogę wyłączyć całkowicie nawiewu. Mogę ustawić wentylatory od 1% do 100% ale wyłączyć nie ... Szczerze mówiąc szkoda mi sie bawić i konfigurować inaczej centralę na lato. Dodatkowy nawiew nic nie przeszkadza A wywiewy ? Jakoś przecież trzeba wymusić wymianę powietrza. Nie wyobrażam sobie nie mieć sprawnie działającego wywiewu w łazience lub kuchni ... Przecież nie mam w pokojach WG. WG mam tylko w kotłowni i garażu , bo takie są wymagania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 25.09.2012 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2012 Poza tym żadna WM nie dostarczy tyle świeżego powietrza co pootwierane okna ... niby racja - ale przecież nie potrzebujesz świeżego powietrza w nieskończenie wielkich ilościach jezeli WM dostarcza tyle powietrza ile potrzeba to większa ilość nie ma znaczenia dla komfortu Dla mnie ważniejsze jest, że przy WM przepływ powietrza w domu sprzyja skutecznemu usuwaniu wilgoci i zapachów. Przy otwartych oknach przepływ/kierunek ruchu powietrza w pomieszczeniach zależy od wielu różnych czynników [z której strony wieje wiatr] i nie ma pewności, że zapachy z kuchni nie są roznoszone po całym domu. Nie mam żadnego problemu z otwieraniem okien - jak ktoś lubi - ale nie demonizujmy tego aspektu. Sensowna WM radzi sobie nawet lepiej niż otwarte okna. A skąd wiesz ile potrzebuje ? W lato od zawsze mam pootwierane wszystkie okna. Lubię świeże powietrze i zapachy lata i dźwięki przyrody W domu w lato też działa u mnie WM tyle że zależy mi głownie na wywiewach a nie nawiewach ... Wybacz ale żadna WM nie dostarczy więcej powietrza niż otwarte okna. Jaki przekrój ma wrzutnia powietrza ? Fi 125? Fi 160 ? Fi200 ? A jaki przekrój ma tylko jedno otwarte okno ? Ja wolę w lato mieć pootwierane okna + włączony rekuperator. Rekuperator po to aby mieć sprawny wyciąg. Ale to chyba już kwestia indywidualna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 25.09.2012 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2012 hihi to zupełnie inne podejście niż ja u mnie nie będzie otwieranych okien I znów potwierdza się , że każdemu do szczęścia potrzeba czegos troszkę innego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 25.09.2012 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2012 Chłopy ,róbcie WM ,tylko posłuchajcie mnie ,a jak nie mnie to chociaż mikiego i zróbcie to tak,żeby dało się to czyścić.Nie wierzcie w bzdury naganiaczy ,że nie trzebaI róbcie ,w końcu trza iść z postępem.Jak nie będzie przynosić oszczędności nie bądzcie rozczarowani i pamiętacie ,że trzeba o to dbać,pamiętać i serwisowaćJak ktoś to wie i ma świadomość jak najbardziej tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 25.09.2012 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2012 Chłopy, nie słuchajcie klienta który na oczy nie widział WM U mnie po 3 latach pracy wyciągu nad kuchenką (wciąga wszystko, nie mam okapu, a gotujemy i smażymy sporo) wewnątrz flexa osadziła się niewielka ilość kurzu. Na kanałach nawiewnych - zupełnie nic, są czyste jak w dniu montażu. Pytanie z matematyki - ile będzie syfu po 30 latach, skoro na wywiewach jest bardzo mało, a na nawiewach nic? Na nawiewach: 10 x nic = dalej nic; Na wyciągach: Mało x 10 = trochę. Ale co mi szkodzi trochę kurzu w kanale wyciągowym? To nie WG, gdzie co rusz występują cofki, i nawiewa syfu do chaty. WM chodzi u mnie 365 dni w roku, 24h na dobę. Nie ma czegoś takiego jak cofki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_l 25.09.2012 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2012 Wybacz ale żadna WM nie dostarczy więcej powietrza niż otwarte okna. z tym stwierdzeniem się zgadzam już w pierwszym poście. Co do ilości potrzebnego powietrza mamy normy itd. Podkreślam, nikomu nie zabraniem otwierania okien, latem, wieczorem to ma sens ze względu na szybsze chłodzenie budynku. i zróbcie to tak,żeby dało się to czyścić oczywiście można zrobić tak, żeby się dało czyścić z tym, że czyszczenie nie będzie za bardzo potrzebne był już wątek o czyszczeniu kanałów - fachowcy wiedzą, że w dobrej instalacji czyszczenie nie jest konieczne. najwięcej kurzu widziałem w instalacji ze spiro o dużej [chyba trochę za dużej] średnicy. W tej instalacji ruch powietrza był tak znikomy, że cały kurz spadał na dolną ściankę rury i tam juz zostawał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 25.09.2012 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2012 syf w kanałach powiadasz tomciu, hmmm...musisz zaopatrzyć się w jaki wycior do przepychania jak ci się całkiem zasyfią po kilku latach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 25.09.2012 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2012 ...albo zawsze można zdemontować któryś anemostat nawiewny, wpuścić do rury kota, zamontować anemostat, zostawić kota na dzień-dwa w instalacji, zdemontować anemostat, wypuścić kota - czystość kanałów gwarantowana... oczywiście te same czynności należy powtórzyć później na wyciągu, no chyba że mamy do dyspozycji dwa koty to czyszczenie zarówno nawiewu jak i wyciągu możemy przeprowadzać równolegle... życzę czystych kanałów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modena 25.09.2012 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2012 Witam serdecznie . Chłopcy żeście się tu zagadali , a tam dziewczyna ( czyli ja:D) potrzebuje porady fachowca w wątku: O wentylacji-co i po co wzdłuż i w poprzek Pomocy:yes: post nr: 1459 Pozdrawiam Modena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modena 25.09.2012 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2012 (edytowane) Edytowane 25 Września 2012 przez modena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 25.09.2012 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2012 W kanałach będą bakterie i syf.Trzeba co kilka lat wyczyścić.Z mojej strony kropka.Każdy robi co uważaJuż na pewno było,ale powiedzcie krótko - czy i jaki jest problem współpracy kominka z dopływem powietrza z zewnątrz z wentylacją mechaniczną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 25.09.2012 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2012 a po co ci gadać, ty i tak wiesz lepiej, kropka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 26.09.2012 04:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2012 z tymi bakteriami to dałeś czadu. Oczywiście będą ale i przed i po i w trakcie. Bakterie chcesz zlikwidować? :lol2: Idźmy dalej, wirusy też :lol2: Pomysł z kotem mi się podoba, moja kicia wchodzi pod sufit podwieszany, jak wraca to właśnie ma na sobie pajęczyny. Taki żywy wycior :lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 26.09.2012 05:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2012 Niezależnie od czyszczenia czy nie to jestem przeciwnikiem flexów made in china w instalacjach.. Albo sztywne spiro albo rury typu uniflex z tworzywa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zorro_77 26.09.2012 07:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2012 ej tam ... sorki - ale pierniczycie o bzdurach i temat się rozmywa ... czyszczenie ... "sranie w banie" .. . Konkrety - potrzebna nam merytoryczna wypowiedź. Wyliczenia , przykłady etc.... Ciekawe info dostałem na PRV - może komuś sięprzyda:m3 gazu - to 11kWh z czego system centralnego z piecem kondensacyjnym wykorzystuje 4-5kWh.Trudno mi jest oceniać tak ogromne zużycie - 150m2 dom powinien się mieścić w 3000kWh . U mnie wyszło [po przeliczeniu na m3 i pokoje ogrzewane] średnio ok 5000Kwh-6000 przy podłogówce ... ??? Paczemu ....? Tak spitala 'kominem i szczelinami?' A taki miał być dom szczelny .... okna 0,76 ... styropiany 15 i 20 ...ceramiczne pustaki ..ocieplony strych ....którędy spierdziela ....ehhhhhhhhh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 26.09.2012 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2012 Poza tym żadna WM nie dostarczy tyle świeżego powietrza co pootwierane okna ...... to zależy z którego miejsca. Ja mam wyciąg z szafki z koszami na śmieci, więc otwarcie okna nie wywietrzy mi smrodków stamtąd. (Żałuje że nie zrobiłem wyciągu z miejsca gdzie trzymam buty.) Łazienkę mam z oknem dachowym - nie uchylam go nawet latem bo zaraz mam nasiona lub listki (z brzóz przy domu) na podłodze. Przez otwarte okna w dzień wlatują muchy w nocy komary. WM jest super:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 26.09.2012 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2012 ej tam ... sorki - ale pierniczycie o bzdurach i temat się rozmywa ... czyszczenie ... "sranie w banie" .. . Konkrety - potrzebna nam merytoryczna wypowiedź. Wyliczenia , przykłady etc.... Ciekawe info dostałem na PRV - może komuś sięprzyda: m3 gazu - to 11kWh z czego system centralnego z piecem kondensacyjnym wykorzystuje 4-5kWh. Trudno mi jest oceniać tak ogromne zużycie - 150m2 dom powinien się mieścić w 3000kWh . U mnie wyszło [po przeliczeniu na m3 i pokoje ogrzewane] średnio ok 5000Kwh-6000 przy podłogówce ... ??? Paczemu ....? Tak spitala 'kominem i szczelinami?' A taki miał być dom szczelny .... okna 0,76 ... styropiany 15 i 20 ...ceramiczne pustaki ..ocieplony strych ....którędy spierdziela ....ehhhhhhhhh Nie ma domów bez mostków termicznych. W domu (konstrukcji) jest mnóstwo mostków termicznych. Np. gigantycznym mostkiem termicznym jest ... konstrukcja dachu ... Są kominy , okna i itd ... Okno to też mostek termiczny i to spory , bo jest kilka arzy zimniejsze od ocieplonej ściany. Nie ma możliwości szczelnie wykonać pełnej izolacji ... Można jedynie dążyć aby była możliwie jak najszczelniejsza ... Wyliczenia wyliczeniami , rzeczywistość rzeczywistością ... Tak naprawdę aby zrobić szczelny dom dom musiałby być parterowy o ocieplony od wewnątrz. Czyli zrobić szczelny termos. Wewnątrz ściany wszystkie z KG zrobione na stelażu aby nie było bezpośrednich połączeń ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts