kaszpir007 26.09.2012 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2012 ... to zależy z którego miejsca. Ja mam wyciąg z szafki z koszami na śmieci, więc otwarcie okna nie wywietrzy mi smrodków stamtąd. (Żałuje że nie zrobiłem wyciągu z miejsca gdzie trzymam buty.) Łazienkę mam z oknem dachowym - nie uchylam go nawet latem bo zaraz mam nasiona lub listki (z brzóz przy domu) na podłodze. Przez otwarte okna w dzień wlatują muchy w nocy komary. WM jest super:yes: Już pisałem Na muchy i komory są siatki do okien Oczywiście są miejsca gdzie WM nawet w lato jest wybawieniem (hałas (np. ulica) , mało atrakcyjne zapachy i itd) , ale są miejsca gdzie szczelnie pozamykać się w lato według mnie jest nonsensem , tym bardziej że w lato nie zależy nam nad odzyskiem ciepła ... Ale każdy robi jak lubi i jak mu pasuje ... Ja wolę mieć pootwierane okna i włączony rekuperator. Rekuperator po to by spowodować wymuszony przepływ powietrza i zapewnić wyciąg. Ps. Ja mam wyciąg w wiatrołapie i smrodki z butów są wywiewane Sądzę że w zimę to sie sprawdzi bo wiadomo mokre kurtki i buty i itd , więc jest wilgotność podwyższona a dzięki wywiewowi wilgoci i smrodu będzie mniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 26.09.2012 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2012 Na muchy i komory są siatki do okien oj dziękuję ci bardzo, będę się jeszcze babrał z siateczkami:P Ja mam wyciąg w wiatrołapie i smrodki z butów są wywiewane Sądzę że w zimę to sie sprawdzi bo wiadomo mokre kurtki i buty i itd , więc jest wilgotność podwyższona a dzięki wywiewowi wilgoci i smrodu będzie mniej ...ja też mam wyciąg w przedpokoju, tylko gdyby był bezpośrednio "przy butach" smrodki by nie krążyły, tylko były usuwane "ze źródła":sick: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 26.09.2012 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2012 ej tam ... sorki - ale pierniczycie o bzdurach i temat się rozmywa ... czyszczenie ... "sranie w banie" .. . Konkrety - potrzebna nam merytoryczna wypowiedź. Wyliczenia , przykłady etc.... Ciekawe info dostałem na PRV - może komuś sięprzyda: m3 gazu - to 11kWh z czego system centralnego z piecem kondensacyjnym wykorzystuje 4-5kWh. Czy możesz podac autora lub tresc tego info. Jestem przekonany ze kotły kondensacyjne wraz instalacją co mają duzo wiekszą sprawność. Czyzby TB chciał przekazac czytelnikom fm ze bładzą w mrokach niewiedzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 26.09.2012 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2012 oj dziękuję ci bardzo, będę się jeszcze babrał z siateczkami:P ...ja też mam wyciąg w przedpokoju, tylko gdyby był bezpośrednio "przy butach" smrodki by nie krążyły, tylko były usuwane "ze źródła":sick: A kto Ci każe babrać się Wystarczy kupić siatki z włókna szklanego na profilach alumininiowych. Montaż/demontaż ramki kilkanaście sekund i nie pozostawia żadnych śladów. Nie neguję potrzeby wywiewu ani WM ani rekuperatora. Zamontowałem rekuperator i go używam ... Tyle że tak jak pisałem w lato wolę "wspomóc" WM o większą ilość nawiewanego powietrza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 26.09.2012 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2012 Nie potrafię zrozumieć - czemu cała kupa dość kumatych budujących gada czasem jakby się blekotu objedli... Co do techniki - zwykle po jakim sporze, dochodzimy do wspólnych wniosków. Co do samej idei - podstaw tego rozwiązania - same bzdury można wyczytać! Okna na 5 minut co kilka godzin sobie otwierają szeroko... Czyścić chcą to, czego nie potrzeba... Nie widzicie już lasu - bo wam drzewa go zasłaniają!!! Dom jest dobry wtedy, jak ŚREDNIO w nim jest około 50% wilgotności względnej. Wiadro wody wylane na podłogę tego nie zmienia!!! Jak sens ma sprawdzanie poziomu wilgotności 50 razy na sekundę (cykl pomiarowy hygrometru z prockiem) jeżeli dom stabilizuje się wilgotnościowo dopiero w czasie około 4 dni? Co sprawi nadążne czy wyprzedzające sterowanie wydajnością w takim przypadku? Wydatki! Nic więcej! Wentylacja , generalnie, jest na czas, gdy nasze pudełka, w których mieszkamy, są uszczelniane z powodów ekonomicznych (kosztu opału/energii do ogrzewania). Nikt nie zastanawia się jak filtrować ten pył i piasek noszony wiatrem, żeby nam w czasie spaceru do gęby nie wpadał... Poczytajcie swoje posty... Wychodzi na to, że powinniście w skafandrach kosmicznych poza dom wychodzić! (to - do czyścicieli). Coś mi się wydaje, że potrzeba by jeszcze trochę poczytać podstaw jakiej BIOLOGII, aby dobrze dom zbudować! Tam jest o komórce, grzybkach, co to biotop i biocenoza... o obiegu substancji w przyrodzie też jest... Tymczasem - kompletnie to olewacie i budujecie jakieś urojone i kompletnie sztuczne twory kompletnie nie pasujące do rzeczywistości a potem się dziwicie - że coś jest "nie tak"! Budowę domu to trzeba zacząć od gruntownej powtórki materiału z fizyki i biologi (trochę z chemii) w zakresie podstawowym. A tymczasem walczycie z przyrodą coraz bardziej rozbudowanymi sterownikami zamiast dać jej popracować i wspomóc Wasze starania o zbudowanie wygodnego miejsca do życia. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobu62 26.09.2012 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2012 Święta prawda, ale zauważ że ludzie na forum się na wzajem "nakręcają" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 26.09.2012 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2012 1. Argument o sadzy na czerpni. Bez sensu! Przecież jest to pierwszy etap ochrony przed syfem w domu. Wyłapuje właśnie sadze i wszystkie większe zanieczyszczenia. Drugim jest filtr przed reku. Po tych dwóch filtrach argument... 2. Trzeba czyścić, jest bez sensu! Skoro nawiewane powietrze jest dużo czyściejsze niż nawiewane z wentylacji grawitacyjnej, to jaki to ma sens??? Mam zdjęcia kanałów nawiewnych mojej instalacji, po trzech latach użytkowania, i są niemal nieskazitelnie czyste. Po jaką cholerę mam w nich grzebać? Instalacja pracuje non stop. Nawet jak nie ma nas w domu, są zwierzęta, śmieci, brudne pranie, więc wentylacja pracuje na minimalnych obrotach (jest coś takiego jak płynna regulacja tomek). A jeżeli wentylacja pracuje non stop, to nawet jeżeli kanały wywiewne się nieco zabrudzą to i tak to do domu nie trafi (w przeciwieństwie do kanałów WG). Co do pytania czy wentylacja mechaniczna z rekuperatorem się zwróci. W moim przypadku nie (mam tanie ogrzewanie). Ale nigdy w życiu nie chciał bym już mieszkać w domu bez takiej wentylacji! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 26.09.2012 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2012 A i jeszcze chusteczka którą przetarłem ten kanał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 26.09.2012 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2012 Oj Liwko ewidentnie widzę tam bakterie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 26.09.2012 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2012 Oj Liwko ewidentnie widzę tam bakterie To by dopiero były jaja jakby ich tam nie było;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 26.09.2012 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2012 :yes: no. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 26.09.2012 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2012 Po lewej stronie, przy samym wylocie, masz kilka wirusów... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 26.09.2012 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2012 Po lewej stronie, przy samym wylocie, masz kilka wirusów... Adam M. Zdjęcie zostało zrobione kilka miesięcy temu, musiały przez ten czas widocznie podrosnąć (na zdjeciu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 26.09.2012 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2012 Przestańcie się nabijać z czyjejś niekompetencji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 26.09.2012 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2012 A i jeszcze chusteczka którą przetarłem ten kanał Ha, mam Cię!!! Tym zdjęciem zapachu tej chusteczki nie ukryjesz! I na pewno do fotki podmieniłeś na świeżą, a zasmarkaną do kosza! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_l 26.09.2012 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2012 ciągle jeszcze czytam ten wątek mimo, że odpłynął już w oparach absurdu W sprawie sterowania WM higrometrem - z mojego doświadczenia wynika, że ma to sensjeżeli higrometr będzie w stanie wychwycić gwałtowny wzrost wilgotności np. w łazience podczas gorącej kąpieli.Tak długo jak mamy wilgoć w formie pary wodnej to jest jeszcze szansa na sprawne usunięcie nadmiaru przez WM. Co prawda można to samo osiągnąć poprzez zastosowanie prostego włącznika typu dzwonkowego, którego zadziałanie informuje centralę [COMAIR HRUC] że ma przez zaprogramowany czas [fabrycznie 15 minut] pracowac na najwyższym biegu. Człowiek wychodzi z łazienki, klika przełącznikiem i gotoweTo samo można zrobić w kuchni czy toalecie. Proste, tanie i bardzo praktycznie.90% naszych Klientów decyduje się na takie uzupełnienie sterowania i są zadowoleni, a co dla mnie najważniejsze naprawdę z tego korzystają. Mam obecnie możliwość podłączenia do centrali COMAIR modułu rejestrującego parametry [temperatura,wilgotność] nawet z 16 czujników wraz z modułem wykonawczym do załączania np. wyższego biegu centrali, grzałki itp. Zastanawiam się tylko, czy nasz typowy Klient naprawdę potrzebuje WM sterowanej w tak złożony sposób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 26.09.2012 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2012 A gdybyś napisał prostą aplikację na jakiego kompa to mógłbyś sterować i nadążnie i z wyprzedzeniem (wpisując pory posiłków, niedziele, święta i odwiedziny rodzinki z okazji urodzin) w powiedzmy 64, 128, 256, 512 lub nawet 1024 miejscach z tyluż czujników!!! JEDNOCZEŚNIE!!! Można, tylko po co? Przemyśl raz jeszcze to, co napisałeś... Ja bym napisał : Mam fajne zabawki, które ludzie łykają jak gęś kluski - to je montuję! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 26.09.2012 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2012 "powłoka antybakteryjna i antystatyczna pozwalająca zachować czystość systemu" - cytat z ulotki kanałów uniflexa. Kurde,prawie tak samo niekompetentni jak ja,powłoki antybakteryjne stosują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 26.09.2012 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2012 No Tomek, nie widziałeś na tej husteczce Liwka wirusów z roga? Ja je widzę, śmieją się chamy bezczelnie i bez przeszkód bzykają się we fleksie, więc producent Uniflexa dał powłokę antybakteryjną na swoją rurę, żeby te wirusy zdechły sobie z głodu Tu masz dowód, że lepsze jest wrogiem dobrego. Skoro po 3 latach użytkowania wentylacji zbudowanej na złowrogich flexach nie ma na nich kurzu, ale wirusy bezczelnie tam urzędują, producenci idą krok dalej: dają powłoki antybakteryjne. Za kilka lat, jak na chusteczce z Uniflexa nie będzie już ani kurzu, ani wirusów, ale będą siedziały duszki muszki owocówki, następny producent wymyśli powłokę antyduchową, i znowu nabywcy tego cuda będą szczęśliwsi ! Że im duchów nie nawiewa, he he Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 27.09.2012 05:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 Tomek, jeśli powłoka antybakteryjna da ci poczucie bezpieczeństwa to stosuj ten system. Jeśli boisz się o jakość swojej wody to montuj stację uzdatniania i pij destylowaną. Możesz zwykłe mydło przy umywalce zastąpić takim specjalnym, stosowanym w szpitalach. Też jest dostępne i kosztuje więcej. Rynek dostarczy wszystko, abyś tylko chciał to kupić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts