jarq11 06.04.2004 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2004 kupuje działke dla której uchwalono plan zmieniajązcy jej przeznaczenie z rolnej na budowlana, i w jednym z punktów Planu jest takie właśnie stwierdzenie jak w temacie że ustanawia się .... (powołujące się na art. 10 ust.3 oraz art. 36 ust 3 ustawy z 7 lipca 1994 o zagospodarowniu przestrzennym i nowych funkcjach terenu). kto i kiedy ponosi tą opłatę. dodam że Uchwała zmieniająca Plan ukazała sie w Dz Urz. 30 marca i po 14 dniach uzyska "moc prawną". Ja właśnie mam podpisywac akt notarialny zakupu i teraz nie wiem czy lepiej przed czy po. bo jeśli ten koszt ponosi sie przy sprzedaży to wiem dlaczego sprzedajacy chce to zrobić przed 13 kwietnia. ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elw 06.04.2004 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2004 Te opłatę ponosi sprzedający na rzecz gminy. Może ona stanowić do 30% wzrostu wartości działki z tytułu uchwalenia nowego planu zagospodarowania. Przestaje obowiązywać po 5 latach od opublikowania tego planu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elw 06.04.2004 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2004 Jeszcze jedno. Czemu powołują sie na ustawę z 1994 roku, skoro nowa ustawa o zagospodarowaniu przetrzennym weszła w życie w lipcu ub. roku??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madam102 12.04.2004 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2004 Mówicie o tzw. rencie planistycznej, którą ustala gmina.Przeszłam przez to. Rzeczywiście obowiązuje przez 5 lat i 2 tygodnie od dnia podjęcia uchwały przez gminę.Obciąża się nią sprzedającego, który niekiedy dolicza sobie jej wartość do ceny działki-i w ten sposób faktycznie płaci ją kupujący. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts