Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec, kocioł gazujący drewno – efektywna metoda ogrzewania domu lub warsztatu

Dolph

Recommended Posts

Zapewne każdy z Was stanął przed decyzją czym ogrzewać dom lub warsztat. My mieliśmy z tym duży dylemat około 7 lat temu. Piece o których mowa w filmie były wtedy dużą nowością i był problem, żeby porozmawiać z kimś kto ma ten rodzaj pieca w domu. Podobnie było z instalatorami – nie mieli pojęcia jak się za to zabrać! Dziś możemy śmiało o nim porozmawiać i przekazać Wam nasze uwagi

Zapraszamy na nasz nowy film!

domidrewno_piec_manta.jpg

My mieliśmy z tym duży dylemat około 7 lat temu. Piece o których mowa w filmie były wtedy dużą nowością i był problem, żeby porozmawiać z kimś kto ma ten rodzaj pieca w domu.

Nowością to to było może w Polsce. Atmos robi takie kotły od 30 lat. ;)

Pytałem o cenę najzupełniej poważnie.

Ja kupując swój również nie miałem od kogo zebrać doświadczeń i działałem właściwie w ciemno. Korzystałem tylko z artykułów prasowych pokazujących koszty eksploatacyjne różnych wariantów ogrzewania, ufając, że nie są zbytnio sponsorowane. To było, zdaje się, zawsze wymieniane jako drugie po pompie ciepła, albo nawet jako najtańsze po zestawieniu całościowym kosztów. Idea też wydawała mi się dobra.

Wprawdzie mój to nie atmos, bo ten był prawie dwukrotnie droższy, ale jestem po 8-u już chyba sezonach zadowolony.

Niestety, wraz z wiekiem coraz mniej chce się robić przy drewnie - kupuję teraz pokawałkowane, a i tak uważam, że mam tanio.

Pozdrawiam

Drewno jest najtańszym nośnikiem (na razie), ale dokładanie 2 x dobę jest trochę uciążliwe. Na filmie jest podłączony piec gazowy - czy ten na drewno to dodatkowy, czy może jest zasilany "holzgazem"??

Niestety, chyba nie ma takiego systemu, który będzie i tani, i wygodny. Jest to trochę uciążliwe, może nie fizycznie, ale przez to, że człowiek jest wtedy trochę uwiązany koniecznością dokładania. Tu trzeba to rozważyć. Dużo zależy od charakteru czasowego innych obowiązków.

Reszta nie do mnie, ale odpowiem, że na pewno nie.

Kocioł zwany zgazowującym, tak naprawdę jest po prostu kotłem dolnopalnym na drewno. Nie ma tutaj wyraźnego rozdziału produkcji gazu i jego spalania, przynajmniej wystarczającego na spożytkowanie go w innej, zewnętrznej spalarce. Potrzebna by była do tego cała specjalna instalacja.

Właściwie to każde palenisko na drewno można nazwać zgazowującym. Różnica może tylko polegać na tym czy gaz zostanie spalony, czy puszczony kominem. Taka to uroda paliwa pt. drewno.

Pozdrawiam