Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z szumieniem w grzejnikach alu

BritnejRT

Recommended Posts

Witam

Jestem nowym użytkownikiem forum więc proszę o wyrozumiałość ;)

a teraz do rzeczy.

Piec kotremu na eko, tłokowy, dom stary + nowy, Całość w miedzi, tylko podłogówka w plastiku. Układ zamknięty, dwie pompy, jedna leszno - obsługuje starą cześć, grzejniki alu, cichutko, grzeją dobrze, nie zapowietrzają się. Druga pompa Euro term cpd 25-6S. też miedź, 8 grzejników po około 16 żeberek alu. Grzejniki szumią, zapowietrzają się. Założone są automatyczne odpowietrzniki zaraz na wyjściu z 1 sekcji za pompą, jak i na powrocie. Na grzejnikach założone głowice termostatyczne danfosa. Poprzedni sezon nie miałem czasu z tym walczyć, ale teraz nie daruję. Proszą o poradę co z tym fantem dalej robić? Jak będzie trzeba to wstawię zdjęcia kotłowni itp.

Pozdrawiam i liczę na Waszą fachowość.

Michał

Jak odpowietrzysz i dalej będzie szumiało to :

Zmień pompę na elektroniczną która dobiera moc w zależności od ciśnienia.

albo dołóż zawór różnicowo-upustowy

Przy okazji :jak się sprawuje kocioł KOTREM?

I wentylacja wywiewna w kotłowni to nie najlepszy pomysł...

Edytowane przez zorrk

czyli mowa o takiej pompie? http://allegro.pl/grundfos-pompa-c-o-alpha-2-25-60-klasa-a-kurier-i2624610570.html

bo szczerze mówiąc to mam zamiar podmienić z tą niebieską i zobaczyć czy ustąpi czy nie, niby ta niebieska ma mniejsze moce więc jakby były zbyt duże przepływy to powinno pomóc. dobrze rozumuje?

a co do zaworu, to ja przypadkiem takiego nie mam? zwróć uwagę na zdjęcie, przedłużka obok komputerka, czarny kurek od zaworu, to to nie to?

a jeśli nie to to gdzie ten zawór różnicowy zamontować?

a co do wyciągu to ten jest tylko po to aby wyciągnąć dym kiedy palę zrębkami na górnym ruszcie, czasami się ciut zakopci w kotłowni.

Kocioł mam teraz 3ci rok, jak narazie zero problemów, obsługi nauczyłem się po wypaleniu dwóch pojemników, porównanie mam tylko z defro który jest u mnie w pracy i nawet jakiś tam szpec co go montował nie może dobrze ustawić spalania węgla którego ja też używam i spala się całkiem przyjemnie w moim kotle.

Pozdrawiam

Tak,o takiej pompie myślałem.

Spróbuj jeszcze ustawić pompę na problematycznym obwodzie na najmniejsze obroty.

Jeszcze spróbowałbym tą pompę wyregulować za pomocą jakiegoś elektronicznego regulatora obrotów na mniejsze obroty i zobaczyć czy to pomoże.

Niestety nie wiem jakiego rodzaju można tu zastosować i czy wogóle można.

Ten zawór to chyba 3- lub 4 drożny.

Mi chodziło o taki http://www.sklep.etermo.pl/index.php?products=product&prod_id=560