cyprinus 19.09.2012 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 Witam,zdecydowałem, że w nowym domu ścieki będą oczyszczane przy pomocy oczyszczalni trzcinowej. W istniejących warunkach glebowych i wodnych to według mnie wariant optymalny. Ścieki po wstępnym oczyszczeniu beztlenowym w osadniku gnilnym będą przepompowywane do oczyszczalni trzcinowej. Cały układ będę komponował sam z dostępnych na rynku elementów. Okazało się, że przepompownie są nieproporcjonalnie drogie. To w końcu mały zbiornik, w którym pracuje pompa z włącznikiem pływakowym. Poniżej 2 - 2,5 tys niczego sensownego nie widać. Zastanawiam się czy nie zmajstrować czegoś własnoręcznie za mniejsze pieniądze.Pomysły mile widziane ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.k.k 20.09.2012 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2012 (edytowane) Ja zrobiłem z kawałka rury kanalizacyjnej 30cm (karbowana), zatkana od dołu kinetą, w środku pompa, rura wystaje kilkanaście centymetrów nad grunt, od góry przykryta dużym kamieniem, jak będę porządkował teren, to dam jakieś bardziej systemowe zwieńczenie Lepsza byłaby o większej średnicy, ale wystarcza. Edytowane 20 Września 2012 przez m.k.k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyprinus 20.09.2012 13:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2012 A jak rozwiązałeś doprowadzenie i odprowadzenie ścieków ? Przez trójniki czy jakoś inaczej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.k.k 21.09.2012 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2012 Na dole kineta, do niej podpięte kolanko i rura kanalizacyjna w górę, na niej trójnik na poziomie doprowadzenia i jeszcze kawałek rury w górę (tak na wszelki wypadek w ten sposób mam rewizję), przykryte zwykłym deklem z wywierconymi kilkoma dziurkami.Natomiast odprowadzenie przez rurę PE, prosto z pompy, średnica chyba 32mm, rura tworząca studzienkę jest przewiercona, przez ten otwór wychodzi na zewnątrz PE. Oczywiście to wyprowadzenie dość szczelne i lekko powyżej gruntu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyprinus 21.09.2012 13:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2012 Z tą kinetą to dobry sposób. Jeśli nie znajdę taniej studzienki na przepompownię (najtańszą widziałem za 1200 zł) to zastosuję beczkę 200 l z tworzywa sztucznego lub kontener 1000l z PE - taki do przewozu środków chemicznych. Wytnę 2 dziury i obetonuję, żeby go nie zmiażdżyło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 16.07.2013 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2013 Odgrzeję kotleta. Czy ta rura karbowana 30cm jest wystarczająco szeroka że pływak pompy się nie zawiesza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.k.k 16.07.2013 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2013 Się nie zawiesza (choć wymagało to trochę pracy) i ma bardzo mały skok. I o to mi chodziło, aby podawać małymi porcjami. Przewód pływaka jest przypięty tuż przy pływaku do rury PE, w rezultacie skok to jakieś 15 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 24.07.2013 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2013 Na dole kineta, do niej podpięte kolanko i rura kanalizacyjna w górę, na niej trójnik na poziomie doprowadzenia i jeszcze kawałek rury w górę (tak na wszelki wypadek w ten sposób mam rewizję), przykryte zwykłym deklem z wywierconymi kilkoma dziurkami. Jak wlot ścieków był na sam dół do kinety to nie ma ryzyka zassania połowy objętości zbiornika gnilnego, jak przy spuszczaniu paliwa wężykiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.k.k 24.07.2013 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2013 (edytowane) Zbiornik gnilny ma wlot i wylot na górze, jedynie wyprofilowany w taki sposób, by wymusić przepływ cieczy przez całość. Więc do studzienki idzie grawitacyjnie to, co jest powyżej dolnego poziomu wylotu. Nie ma ryzyka zassania.Zassać można tylko to, co jest powyżej wlotu do "wężyka".To jak nisko jest wylot w studzience, nie ma znaczenia. Edytowane 24 Lipca 2013 przez m.k.k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 24.07.2013 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2013 m.k.k - czy masz to podłączone tak jak tutaj? http://drozd.uni.lodz.pl/~bajcik/foto/domek/schematy/zbiornik.gnilny-przepompownia.png To co się martwię to niebieksawa zamknięta poduszka gazowa - jak naleci do przepompowni to ciśnienie tam wzrośnie. Jak pompa odpompuje to zmaleje. Troszke martwi mnie tam czy nie będzie jakichś nieprzewidzianych efektów, jakieś zassania czy bulgotania. Poziom "wody" w przepompowni i rurze będzie się różnił, cależy od ciśnienia gazów w błękitnej poduszce. Podejrzewam że jak by dorzucić rurę (na rysunku - foletowa), to by pracowało ok. Ale nie chce mi się kombinować. Bo skoro u ciebie m.k.k działa, to u mnie też powinno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.k.k 24.07.2013 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2013 Prawie. Ja w tej ściance na górze zbiornika (zamyka jasnoniebieską poduszkę gazową) mam dziurę, zatem nie ma tam poduszki gazowej. W takim przypadku jak narysowany, nie licząc fioletowej rury, to faktycznie mogłoby dojść do zassania aż do poziomu tej ścianki. Odpowiednik fioletowej rury mam skierowany do góry, jako dodatkowa rewizja. Trochę nieudolnie przerobiłem Twój rysunek, ale idea chyba jasna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jotesz 25.07.2013 00:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 Są oczyszczalnie typu biohybryda, które mają 95% sprawnosci i dają wodę II klasy czystości (to tak, jak w większości rzek). Wtedy wystarczy zwykła studnia chłonna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 25.07.2013 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 Są oczyszczalnie typu biohybryda, które mają 95% sprawnosci i dają wodę II klasy czystości (to tak, jak w większości rzek). Wtedy wystarczy zwykła studnia chłonna. jotesz - reklamujesz Biohybrydę, czy tylko tak przez nieświadomość powtarzasz te głupoty o II klasie czystości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyprinus 26.07.2013 14:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2013 A ja wykonałem właśnie oczyszczalnię trzcinową. Przepompownia jest w obetonowanym zbiorniku po śr. chemicznych 1000 l. Po oczyszczeniu ścieki / woda przepływają do stawiku i dalej drenami są rozsączane dookoła. Wyszła z tego spora budowla, bo dno oczyszczalni jest 50 cm nad poziomem tereny, żeby z oczyszczalni trzcinowej szło grawitacyjnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 27.07.2013 23:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2013 cyprinus, możesz napisać coś o swojej oczyszczalnia? Jaka powierzchnia, jaki drenaż, czy przepływ poziomy czy pionowy, jak się sprawuje i czy masz jakieś zdjęcia z budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyprinus 30.07.2013 11:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2013 Zdjęcia mam, została trzcina do posadzenia. To jest jeszcze dom w budowie, więc oczyszczalnia ruszy przed zimą.Technologię wykorzystałem od : http://www.zielonetechnologie.pl/ , jest tam sporo materiałów. Dostałem zgodę na wykorzystanie, projekcik do zgłoszenia zrobiłem sam. Łatwizna.Przepływ pionowy, wymiary około 5x5, złoże wys 1m wyniesione 0,5m powyżej terenu, odbiornikiem jest oczko wodne 3,5 x 3,5m z drenażem podłączonym na wys. 50 cm. Takie warunki wodno - glebowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyprinus 30.07.2013 11:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2013 Zdjęcia wkleję, jak będę miał więcej czasu, bo są w smartfonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts