Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam następujący problem. Zmieniam system ogrzewania i w związku z tym występuję o zmianę pozwolenia na budowę. Jednak w czasie gdy starostwo będzie rozpatrywało mój wniosek chciałbym kontynuować prace na budowie, tzn, zrobić hydraulikę, co (system mieszany podłogówka i grzejniki) , wylewki i tynki wewnętrzne (nie wiem jeszcze czy tradycyjne czy gipsowe). Czy te instalacje, tynki i wylewki mogę przezimować w nieogrzewanym w zimie domu? Czy coś może im się stać od mrozu?
https://forum.murator.pl/topic/172078-czy-tynki-i-wylewki-mog%C4%85-by%C4%87-w-nieogrzewanym-domu-przez-zim%C4%99/

Zwykłym tynkom i wylewką na pewno nic nie będzie, instalację kanalizacyjną i elektryczną robiliśmy zimą i nic złego się z nią nie stało. Rurki w podłogówce też mogą być pod warunkiem że nie będzie w nich wody, czyli próba szczelności musi być powietrzem bo wodę później ciężko usunąć.

Od mrozu to nie, jak nie zostawisz zalanych wodą.

Ale...

Jak zrobisz w miedzi - mogą nie doleżeć do wiosny.

Taki mamy folklor lokalny w tym kraju...

Czemu zdecydowałeś się popsuć ogrzewanie?

Adam M.

Dlaczego popsuć? Zrezygnowałem z czegoś na korzyść czegoś innego. Będzie pompa ciepła zamiast pieca na paliwo stałe.

Dom buduję obok domu mojej rodziny więc mam nadzieję, że zwrócą uwagę jakby co...

Czyli tynkom, wylewkom i rurom zima nie powinna zrobić nic złego?

Ale ja nie o tym!

CZEMU kaloryfery, jak ma być PC?

Chcesz mieć COP 1,2?

PO CO?

Adam M.

I TEN grzejnik - to z grzałką elektryczną a nie wpięty w wodny system grzewczy!

Adam M.

To jest jeszcze kwestia otwarta. Fachowiec od pompy mówi, że tylko podłogowe. Fachowiec od hydrauliki, żeby system mieszany.

Tu nic nie jest otwarte, tu jest wszystko przesądzone. Tego od hydrauliki nazywasz "fachowcem"?