Arek87 19.09.2012 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 Witam, ostatnio zabieram się za remont pokoju i mam dwa następujące problemy. 1 - chcę odnowić ścianę, ściana jest pokryta tynkiem, najpierw skuwam delikatnie tynk, następnie będę czyścił szczotką cegły, następnie papierem ściernym, na końcu spoiny i impregnacja, jednak nie wiem jak odnowić cegły które są delikatnie uszkodzone na rogach, czy też delikatnie pęknięte. Wszystko widać na zdjęciu, które zamieściłem 2 - chcę zrobić sufit podwieszany, jak widać na zdjęciu, nie jest w najlepszym stanie, belki są całe, jednak nie wiem jak zrobić tak aby było wszystko ok. Myślałem, aby zrobić to tak, najpierw pościągać deski które są ułożone prowizorycznie na strychu i poprzybijać jeszcze raz, na nie jakieś płyty i wtedy od spodu (w pokoju) regipsy, czy takie rozwiązanie będzie dobre? i czy regips mogę przymocować do belek, czy muszę robić stelaż? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BiG35 21.09.2012 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2012 Co do ścian to są barwione masy do uzupełniania np: Remmers ale ja bym te cegłu jedynie wyfugował i zaimpregnował, a sufit koniecznie ze stelażem i warto pomyśleć o wełnie dla izolacji termicznej i akustycznej oraz folii. Na stronach producentów suchej zabudowy (knauf, rigips) są gotowe rozwiązania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaśku1719510712 25.10.2012 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2012 Cegły można czyścić też szczotką drucianą nadkładaną na wiertarkę czy wkrętarkę, zetrzesz wtedy tą pierwszą wartwę, Wcześniej warto delikatnie powykuwać część spoin, żeby później móc zrobić nowe. Następnie możesz wyczyścić środkiem czyszczącym z brudy remontowego i na to impregnatem (np. takim firmy HG, ale są też inne). Niektórzy lakierują, ale to już kwestia gustu. Jak dla mnie ubytki cegły na narożnikach, to trochę taki jej urok - nigdy nie będzie wyglądać jak nowa. Jeśli jakaś będzie mocno wykruszona to można wymienić ja na inną (kupioną z odzysku na przykład). Co do sufitu. U nas w mieszkaniu w kamienicy było podobnie, z tym że deski od strony mieszkania były przybite do belek stropowych, a nie na nich leżały - jak u Ciebie. Warto je faktycznie podokręcać/poprzybijać czy wzmocnić od strony strychu, jeśli masz taką możliwość. Dalej wymierzasz i przytwierdzasz w odpowiednich odległościach (my robiliśmy co około 40 cm) wieszaki, do wieszaków poziomujesz profile. Następnie na cały sufil przytwierdzaliśmy watę szklaną - my robiliśmy zszywkami tapicerskimi do drewna i to krzyzowo podwiązywane sznurkiem, żeby się nie opuszczało. Do stelaży przykręcaliśmy płyty. I gotowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 25.10.2012 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2012 czy regips mogę przymocować do belek, czy muszę robić stelaż? Jest nierealne by bez stelażu uzyskać powierzchnię dla płyt. Nie zapomnij o starannym wykonaniu paraizolacji pod płytami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KONBET 21.11.2012 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2012 Witam! Tak jak poprzednicy napisali zdążyli już napisać, zaleca się wykonanie stelażu oraz odpowiedniej izolacji. Oczyszczone powierzchnie cegieł można wzmocnić specjalnymi zaprawami o zwiększonej przyczepności. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts