Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

renowacja ściany z cegły, co ze stropem?

Recommended Posts

Witam,

ostatnio zabieram się za remont pokoju i mam dwa następujące problemy.

1 - chcę odnowić ścianę, ściana jest pokryta tynkiem, najpierw skuwam delikatnie tynk, następnie będę czyścił szczotką cegły, następnie papierem ściernym, na końcu spoiny i impregnacja, jednak nie wiem jak odnowić cegły które są delikatnie uszkodzone na rogach, czy też delikatnie pęknięte. Wszystko widać na zdjęciu, które zamieściłem

IMAG0258.jpg

2 - chcę zrobić sufit podwieszany, jak widać na zdjęciu, nie jest w najlepszym stanie, belki są całe, jednak nie wiem jak zrobić tak aby było wszystko ok. Myślałem, aby zrobić to tak, najpierw pościągać deski które są ułożone prowizorycznie na strychu i poprzybijać jeszcze raz, na nie jakieś płyty i wtedy od spodu (w pokoju) regipsy, czy takie rozwiązanie będzie dobre? i czy regips mogę przymocować do belek, czy muszę robić stelaż?

IMAG0259.jpg

Co do ścian to są barwione masy do uzupełniania np: Remmers ale ja bym te cegłu jedynie wyfugował i zaimpregnował, a sufit koniecznie ze stelażem i warto pomyśleć o wełnie dla izolacji termicznej i akustycznej oraz folii. Na stronach producentów suchej zabudowy (knauf, rigips) są gotowe rozwiązania

• 1 month później...

Cegły można czyścić też szczotką drucianą nadkładaną na wiertarkę czy wkrętarkę, zetrzesz wtedy tą pierwszą wartwę, Wcześniej warto delikatnie powykuwać część spoin, żeby później móc zrobić nowe. Następnie możesz wyczyścić środkiem czyszczącym z brudy remontowego i na to impregnatem (np. takim firmy HG, ale są też inne). Niektórzy lakierują, ale to już kwestia gustu.

Jak dla mnie ubytki cegły na narożnikach, to trochę taki jej urok - nigdy nie będzie wyglądać jak nowa. Jeśli jakaś będzie mocno wykruszona to można wymienić ja na inną (kupioną z odzysku na przykład).

Co do sufitu. U nas w mieszkaniu w kamienicy było podobnie, z tym że deski od strony mieszkania były przybite do belek stropowych, a nie na nich leżały - jak u Ciebie. Warto je faktycznie podokręcać/poprzybijać czy wzmocnić od strony strychu, jeśli masz taką możliwość.

Dalej wymierzasz i przytwierdzasz w odpowiednich odległościach (my robiliśmy co około 40 cm) wieszaki, do wieszaków poziomujesz profile. Następnie na cały sufil przytwierdzaliśmy watę szklaną - my robiliśmy zszywkami tapicerskimi do drewna i to krzyzowo podwiązywane sznurkiem, żeby się nie opuszczało. Do stelaży przykręcaliśmy płyty. I gotowe :)

• 4 weeks później...