Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Garaż i kotłownia jest dostawiona do jednej z bocznych ścian domu. W ścianie oddzielającej część mieszkalną od kotłowni i garażu jest komin wystaje on na ok 10cm ze ściany w kotłowni. Chcę ocieplić wełną tylko cześć mieszkalną bez garażu u kotłowni. W związku z tym chcę położyć wełnę na ścianę miedzy częścią mieszkalną a kotłownią. Czy mogę położyć wełnę na komin (system kominowy)?
https://forum.murator.pl/topic/172082-czy-na-komin-mog%C4%99-po%C5%82o%C5%BCy%C4%87-we%C5%82n%C4%99/

• 2 weeks później...

Proponuję zastosować wełnę lamelową FASROCK LL, którą kleimy do ścian komina bez konieczności użycia kołków mocujących.

Jest to szczególnie istotne przy kominowych pustakach systemowych, w których nie powinno się robić otworów pod kołki.

Rodzaj wełny zależy od sposobu montażu i wykończenia, ponieważ obudowanie pustaków kominowych to głównie docieplenie.

Miękkiej wełny nie da się przykleić zaprawami klejącymi, tym bardziej później zazbroić i otynkować.

Twardej izolacji nie zawsze trzeba używać przy wykończenia płytkami czy arkuszami blachy.

Proponuję zastosować wełnę lamelową FASROCK LL, którą kleimy do ścian komina bez konieczności użycia kołków mocujących.

Jest to szczególnie istotne przy kominowych pustakach systemowych, w których nie powinno się robić otworów pod kołki.

Pozwolę sobie tutaj uzupełnić wypowiedź, żeby nikogo nie wprowadzić w błąd - FASROCK LL to wełna wykorzystywana przede wszystkim do wykonywania systemów ociepleń. W przypadku oklejania komina i elewacji do wysokości 20 m, mechaniczne mocowanie wełny jest zbędne, ale w przypadku użycia wełny na wyższych ścianach, mocowanie mechaniczne jest wymagane!

ja na komin systemowy Leier położyłem styropian, po co utrudniać sprawę? Temperatura jest w środku a nie na zewnątrz.

Ale może być na zewnątrz.

ja na komin systemowy Leier położyłem styropian, po co utrudniać sprawę? Temperatura jest w środku a nie na zewnątrz.

Wewnątrz jest wysoka, natomiast na zewnątrz może być niższa, ale wciąż może wpływać na materiał, zwłaszcza styropian, który nie jest materiałem niepalnym. http://www.rockwool.pl/welna-mineralna/zabezpieczenia-przeciwpozarowe/ogien/reakcja-na-ogien

Trzeba pamiętać, że styropian może zmieniać swoje wymiary (do 3%) przy temp. 70oC, a od temp. 85oC następuje jego mięknięcie. Dlatego zaleca się stosowanie łączników mechanicznych, aby zapobiegać wichrowaniu się i lokalnym podnoszeniu się płyt styropianowych.
widziałem komin ocieplony styropianem 10 lat temu, wygląda tak jak mój zrobiony 4 miesiące temu, przy kominach systemowych komin z zewnątrz jest zimny, w środku jest przecierz wełna,
widziałem komin ocieplony styropianem 10 lat temu, wygląda tak jak mój zrobiony 4 miesiące temu, przy kominach systemowych komin z zewnątrz jest zimny, w środku jest przecierz wełna,

A ja widziałem dom, który przez 15 lat wyglądał jak mój, aż się nie spalił

(właśnie od komina)

Nie nagrzewa się? Ten się nagrzał, aż pękł (pożar sadzy). Dobrze, że nie był ocieplony styropianem, bo by mogło być krucho.

ksqq11.jpg

• 4 weeks później...
Spalił się od komina bo w momencie zapalenia się sadzy popękał i pożar gotowy. Gdyby był wkład kominowy to co innego.