cris30 19.09.2012 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 Witam! Mam problem z interpretacją zapisu w MPZP z 1999r. gdzie jeden z punktów mówi o budynkach mieszkalnych wolno stojących z dachami wysokimi. Przed zakupem gotowego projektu zwróciłem się do Urzędu Gminy o wyjaśnienie, co oznacza dach wysoki. Uzyskałem informację, że kąt nachylenia dachu powinien zawierać się pomiędzy 15 a 45 stopni. W zakupionym projekcie dom posiada dach o kącie nachylenia 25 stopni. Po złożeniu wniosku o Pnb w Starostwie Powiatowym, okazało się, cytuję "zaprojektowany dach budynku o kącie nachylenia połaci dachowych 25 stopni nie spełnia warunku dachu wysokiego". W czasie rozmowy z osobą która prowadzi moją sprawę dowiedziałem się, że dach wysoki, to taki który posiada nachylenie min. 30 stopni i nie interesuje ją wyjaśnienie UG co do kąta nachylenia dachu. Na moje pytanie jakie przepisy regulują w/w kwestię, pani odpowiedziała że jest to interpretacja dyrektor wydz. budownictwa... Co w tej sytuacji mam robić? Czy po odmowie wydania decyzji odwołać się do SKO, a może potulnie zmienić projekt dachu podnosząc go o 5 stopni i ponosząc znowu koszty przeprojektowania? Z jednej strony mam w ręku pismo z Urzędu Gminy, a z drugiej interpretację pani dyrektor. Trochę za dużo się rozpisałem, ale chcę pokazać jakie absurdy są w naszych urzędach. Może ktoś spotkał się z przepisami o dachach wysokich i pomoże mi w tej sprawie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nxox 07.03.2013 23:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 Jestem inżynierem budownictwa z uprawnieniami bez ograniczeń ale niegdy nie słyszałem takie określenia jak dach nwysoki (nie widziałem takiej definicji). Domyślam się że (na chłopski rozum) chodzi o dachy bardzo strome jak w rojonach górskich bądź w budynkah średniowiecznych, ale to tylko dywagacje. Mmoże by odwołać się do kolejnej instancji?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts