Yorey 20.09.2012 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2012 Mędrcy, radźcie - do tej pory miałem taki plan:1. na ścianach montuję płytę G-K, na zewnętrznych na ruszcie z listwy gr. 10mm (żeby nieco odsunąć gips od paroizolacji), ew. tu i ówdzie planowałem dać dwie warstwy G-K, bo podobno mniej wówczas pękają i ogólnie jest lepiej, 2. na sufit planowałem (i częściowo już dałem) dać jedną warstwę płyt G-K3. na podłogę (teraz tam jest płyta OSB gr. 22mm na belkach co 40-45cm) dać jeszcze jedną płytę OSB (11 lub 18mm) i do tego kleić deski, 4. na podłogę w łazience na płytę 22mm wylać cienką wylewkę, w nią dać elektryczną matę grzewczą, na to klej i płytki5. na ściany w łazience płyta G-K, na to klej i płytki ale.....czytam tu o jakichś magicznych płytach włókno-gipsowych tudzież o systemach podłogowych w takiej poetyce: http://psbwarszawa.skleppsb.com.pl/plyty_sucha_zabudowa/plyty_gipsowo-wloknowe/systemy_podlog/fcee20_element_jastrychowy_2e11_76101_1500x_500x_20_mm_-_m2_81.html i coraz głupszy jestem, a czas goni. Radźcie, proszę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 20.09.2012 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2012 4. na podłogę w łazience na płytę 22mm wylać cienką wylewkę, w nią dać elektryczną matę grzewczą, na to klej i płytki Jeżeli nie będzie wystarczająco sztywne, kafle będą odpadać i pękać. (poszukaj - gdzieś była dyskusja jak to zrobić dobrze) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yorey 20.09.2012 06:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2012 łazienka jest nieduża, belki gęsto - raczej toto sztywne jest, ale oczywiście jestem otwarty na sugestie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek57 20.09.2012 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2012 Yorey, co do podłogi to wszystko jest zalezne od tego ile możesz podnieść do gory posadzkę. ja bym mając 3 cm luzu, dałbym elastyczny klej do plytek,na to 10 mm plyte OSB . Okręcić to na sztywno wkrętami Potem w kleju zatopić mate grzeja i od razu plytki Mam pytanie o sciany- czemu chcesz dawać na ciane GK i na to plytki? nie lepiej OSB? większa sztywność , moze trochę większe koszty ale nie az tak duze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yorey 20.09.2012 12:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2012 mam niejakie doświadczenie z klejeniem płytek do G-K - trzymają się malinowo, natomiast z tego co wiem, z OSB bywa różnie - potrzebne są spec kleje i nie każdy glazurnik sobie z tym radzi. Skądinąd nie narzekam na brak sztywności domu - mój góral (taka go mać) zrobił poszycie zewnętrzne z płyty grubości 22mm, a do wewnątrz poszło troszkę 18mm, z kolej fundament jest pod każdą ścianą działową.... Wracając do podłogi - okazało się dzisiaj, że zostało mi jeszcze ze 45 płyt OSB gr. 22mm - zastanawiam się czy tej nie dać pod deski? Wówczas zyskałbym kolejne 3mm luzu - czyli finalnie poziom podłogi miałbym jakieś 43mm, z kolei płytki z klejem to zapewne jakieś 15mm, czyli pod płytki zostaje jakieś 25-28mm..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek57 20.09.2012 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2012 (edytowane) Yorey , to Ty na bogato ześ budował:P a co do klejenia do OSB, to nie wiem, w czym problem, bo jest klej CM 16 " flex" i po bólu. No ale to juz Twój wybór. Na GK dajesz grunt no i tez klej typu flex. Jesli zakładasz luz na podłodze do położenia kolejnej płyty OSB to kładź śmiało.Sugeruje pomiędzy płyty wylac wiadro Vicolu i pookręcać wkretami . Dostaniesz per saldo 45 mm dechy twardej i nieodkształcalnej i na to mrzesz dawać co tylko sobie zamarzysz. A co planujesz na podłogę w pokojach? pisałeś o deskach? trójwarstwowe, czy normalne dechy lite? Edytowane 20 Września 2012 przez zbyszek57 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yorey 20.09.2012 13:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2012 pisałem już, zdaje się, o moim "fantastycznym" wykonawcy.... Uznałem, że skoro chłop jest doświadczony, to wie co robi i nie będę się mondrował... O tym Vicolu to piszesz w łazience, czy w pozostałej części chałupy? Dechy lite, dębowe, szerokości 12cm grubości 21 lub 15mm - w każdym razie taki jest plan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek57 20.09.2012 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2012 No fakt, pisales. Jesli chodzi o podloge i Vicol, to ja bym lał tam gdzie sie da:) Kasa relatywnie zadna, pójdą Ci ze dwa wiadra na gorę ,a jest ogromna szansa granicząca z pewnością,ze taki sandwich nie bedzie za dwa lata trzeszczał.Ja ogolnie jestem zwolennikiem wszelakiego typu konstrukcji warstwowych. Np podloga w domu na górze to i mnie 15 klej 12 OSB . Rozstaw belek stropowych 625 mm ze wzgledu wlasnie na OSB czy Durelisa czemu dechy chcesz kleic? zamiast na chowane wkręty dac? daj pod spód 2 mm poliuretanowej gabki panelowej, coby Ci nie skrzypialo i git.Rwanie dech klejonych polimerami( bo chyba tak to kombinowałeś) to mordega. No a jak Ci kiedys przyjdzie zmienic entourage pokoju? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yorey 20.09.2012 18:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2012 specjalistów od desek wkręcanych chyba nie jest zbyt wielu... Wszyscy moi dotychczasowi chcą kleić, jednym z ważniejszych argumentów jest właśnie skrzypienie. Bolca mam jeszcze z tą łazienką:1.lubi się czasem pochlapać - czy szlag nie trafi OSB od wilgoci?2. czy ta mata grzejna nie będzie powodowała, że OSB będzie szaleć?3. czy tradycyjna wylewka wyrównująca nie będzie do tego lepsza? Z jakąś folią zrobi szczelną przegrodę, do tego będzie akumulować ciepło z maty, przeco sama mata będzie krótko pracować A wracając do ścian i sufitów - podwójna płyta na ścianie i pojedyncza na suficie będzie git? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek57 20.09.2012 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2012 Do zabezpieczenia p/wilgociowego można użyć folii w płynie. Stosuje się ją pod klej na OSB. Dobra fuga i nie powinno przeciekac.Możesz dac jastrychowa samopoziomująca, zamiast drugiej plyty OSB na podkładzie z folii alu. na sciany podwojna gipsowa, ale klejona iedna do drugiej, Bedzie i sztywno i pewnie. Dałbym jedna warstwe w pionie , druga w poziomie.Co do sufitu, to nie wiem. Ja zazwyczaj mam na suficie OSB ( w łazience Durelis) i do tego kleje i krece GK. Wilgos w łazience powoduje degradacje gipsowych plyt, zwisy i takie tam, nawet na tych zielonych plytach. Tu Ci nie poradze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yorey 20.09.2012 19:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2012 a ćwiczyłeś tego farmacela, czy jak mu tam...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek57 20.09.2012 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2012 jeszcze nie:) nawet nie mam na kim, teraz mam do postawienia 4 domy z bala i nie wygląda, bym mial w którymś z nich uzyc tego cuda. Z tego co czytałem wygląda ciekawie, zwłaszcza ta mieszkanka gipsu i włokien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yorey 20.09.2012 20:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2012 dobra, mogę zrobić dla Ciebie badania - zastosuję toto w łazienkach, a Ty pokryjesz koszty - wchodzisz w to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek57 20.09.2012 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2012 hyhyhy, fermacell to jakies 60-80 zeta za m2. Mam nadzieje,ze łazienke masz w rozsądnych rozmiarach? nie salon kąpielowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yorey 20.09.2012 20:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2012 jedna ma niecałe 10m2, druga jakieś 7,5, a trzecia (toaleta) ma jakieś 3m2. Na priva wyślę Ci numer konta;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek57 20.09.2012 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2012 dawaj:) jakos chyba dzwigne takie obciazenia:) realizujesz typowy, czy indywidualny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yorey 20.09.2012 20:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2012 to skomplikowane pytanie - szukałem, szukałem, aż znalazłem zacny projekt za Wodą i dałem go naszemu,katolickiemu architektowi do przetłumaczenia z ichniego na nasze wraz z kilkudziesięcioma "małymi" zmianami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek57 20.09.2012 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2012 hyhy, klasyka:) ja, niestety, tak samo często robie. Klient mi przynosi fote i marudzi ze on chce TAKI dom i czy to sie da. Da sie, jak sie da Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yorey 20.09.2012 20:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2012 co ja mogę....? szukałem u nas, we Szwecji, Danii, Norwegii - wszędzie jakieś kioski paskudne, więc zassałem mały domek od Braci zza Wody:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yorey 04.10.2012 19:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2012 wygląda na to, że farmacell nie taki straszny jak go malowalim - m2 kosztuje od 23 PLN (ściana) i od 60 PLN(podłoga). Chyba rozważę temat gruntownie, tym bardziej, że importera mam niedaleko domu;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts