Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fundamenty na obniżonej działce

mumi131

Recommended Posts

Witam!

Posiadam działkę budowlaną obniżoną od poziomu drogi o około 1.5m. Działkę planuje nawieść ziemią przynajmniej równo z drogą. Moje pytanie brzmi czy wylewając ławę fundamentową w tej ziemi co jest obecnie muszę się zagłębić aż do strefy przymarzania, czy wystarczy wylać ławę na głębokości około 50/60 cm i dalej ciągnąć bloczkiem do poziomu drogi( oczywiście opsypując ziemią całość fundamentów)?

Żadnego pozwolenia jeszcze nie mam. Sąsiad wybudował się w poprzednim roku i o żadne pozwolenie się nas nie pytał.

Może zacznę od początku. Kupowaliśmy razem z sąsiadem nasze działki przy których nie było wcale żadnej drogi ani chodników(sprzedawcą było miasto). Po około 0,5 roku miasto wybudowało nam piękną drogę i chodniki niestety zrobili to na dużym nasypie, co obniżyło nasze działki o dobry metr względem drogi. Myślę, że w takim przypadku nie potrzebuję żadnego pozwolenia aby podwyższyć swojej działki.

Teraz przymierzając się do budowy zaczynam bardzo powoli liczyć koszty nawozu ziemi, wyższych fundamentów, zasypania całości piaskiem to zaczynam wątpić w swoje możliwości finansowe.

Projektu jeszcze nie mamy, wiec problemu na razie nie ma.Jedyny ból jest taki, że marzyła nam się jakaś ładna parterówka (okolo 120m2). Niestety ze względu na duże koszta fundamentów chyba bedziemy musieli szukać coś z użytkowym poddaszem o mniejszej powierzchni zabudowy:(

Projektu jeszcze nie mamy, wiec problemu na razie nie ma.Jedyny ból jest taki, że marzyła nam się jakaś ładna parterówka (okolo 120m2). Niestety ze względu na duże koszta fundamentów chyba bedziemy musieli szukać coś z użytkowym poddaszem o mniejszej powierzchni zabudowy:(

Może rozważ kolego wybudowanie piwnicy skoro i tak musisz tak wysoko podnosić budynek. Teraz musisz wymurować ok.1,5m bloczków betonowych, a wystarczy dobudować dodatkowe 4-5 warstwy i będzie piwnica 2,3m wysokości.

Koszt będzie podobny bo samo zasypanie fundamentów pospółką w twoim przypadku to ponad 8 tyś zł.

A przy budowie piwnicy musisz domurować 40-50m2 bloczków, dorzucić trochę izolacji i strop, a zwróć uwagę ile więcej powierzchni będziesz mieć do dyspozycji w swoim domu.

Kiedyś mieliśmy drogę dużo niżej. Droga przebiegała bezpośrednio przy domach. Podniesiono drogę i zaczęły się problemy mieszkańców, gdyż woda zalewała domy.

Niektórzy mieszkańcy dostali odszkodowanie. Takie podniesienie drogi może spowodować pogorszenie stanu technicznego budynków.

Czy w Twoim przypadku możesz ubiegać się o jakiekolwiek odszkodowanie, skoro kupiłeś działkę jedynie z zamiarem wybudowania domu w przyszłości..

Myślę że na chłopski rozum, to miasto doprowadziło do zmiany warunków wodnych.. Czy mieli Twoje pozwolenie na bydowę tej drogi, czy w ogóle musieli mieć i pytać się o zmianę warunków wodnych przy tych działkach. Czy musieli mieć Twoją zgodę na podniesienie terenu przy Twojej działce. Myślę że skoro sasiad musiał mieć takie zezwolenie to Oni także musieli o takowe wystąpić musieli i pytac się Ciebie o zgodę na bydowę drogi. Czy dostali je zgodnie z prawem i za zgodą właścicieli działek ?

Poza tym czy nie mogli wybudować drogi w inny sposób a nie na nasypie... Prawnik by się przydał. Czy np urząd miasta budując drogę nie musi się pytać osób, które posiadają bezpośrednio przy niej działkę o pozwolenie na zmianę warunków wodnych. Czy istnieje taka specustawa, która wyłącza państwo od jakiejkolwiek odpowiedzialności za zmianę takowych warunków wodnych.

Myślę że jeśli istnieje taka ustawa to jest ona niezgodna z prawem i zapewne można by było dojść do sprawiedliwości jeśli nie tutaj w Polsce to np w Trybunale Sprawiedliwości w Strasburgu.

Oczywiście jeśli podpisywałeś jakieś pozwolenia z miastem lub przy zakupie działki zgadzałeś się na coś takowego to wszystko jest już pozamiatane.

Natomiast sąsiad musi mieć pozwolenie, tak jak Ty na podniesienie terenu. Jeśli chodzi o koszta to ja bym próbował dojść zwrotu owych kosztów, lub jakiegoś odszkodowania, ponieważ budowa drogi na nasypie, podniesie koszta Twojej inwestycji..

Edytowane przez m4rsh4ll

Z tą piwnicą na pewno dobry pomysł, ale boję się o podsiąkanie., zwłaszcza, że niektórzy sąsiedzi ok 150 200m od nas w poprzednim roku mieli wodę w piwnicach. Działka położona jest raczej na terenach równinnych jednak z bardzo delikatnym spadkiem w naszą stronę.

Sprawdzić można, ale i tak w 100% nie bedziemy pewni. Brat w trakcie budowy też robił piwnicę i też niby eksperci powiedzieli mu, że wody tu na pewno nie bedzie. Czas jednak pokazał, że jest całkiem odwrotnie, przy mokrym roku jest lipa.