goabroad 20.09.2012 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2012 (edytowane) Witam, Chciałbym się poradzić w doborze odpowiedneigo grzejnika. Posiadam dom z lat 70tych (klocek 10mx10m) z cegły/pustaka o grubości ścian 40 cm i pow. około 180 m2. Dom jest niecieplony z zewnątrz. Dach jednospadowy docieplony wełną (nie wiem jednak jaka jest grubość docieplenia). Okna plastikowe 2 szyby. Stara instalacja CO z grzejnikami zeliwnymi i 2 podłogówkami (kuchnia 12m2 i łazienka około 6-8m2) podłączonymi przez 2x Unibox RTL. W łazience posadzka jest ciepla nawet przy minimalnym ustawieniu RTLa natomiast w kuchni, która ma 2 ściany zewnetrzne podłoga nie jest już tak ciepła i czuć że jest chłodniej. W kuchni chciałbym dołozyć grzejnik tylko nie wiem jaki dobrac do mojej instalacji. Grzejniki zeliwne są wysokotemperaturowe, podłogówka niskotemperaturowa... Z obliczęń mi wychodzi, że zapotrzebowanie kuchni to około 1200W. Grzeję kotlem kondensacyjnym Vaillant 18KW z czujnikiem pogodowym. Dodatkowo w drugiej łazience na górze (około 6m2) instalator podczas remontu załozył tylko grzejnik drabinkowy (nie wiem o jakiej mocy) i czuję, że też jest chłodniej. Łazienka ma 1 ścianę zewnętrzną od strony północnej. Czy wymiana drabinki na mocniejszą np. rzędu 1000W coś poprawi? Dodam, że w przyszłosci będe chciał dodać 2 kocioł na paliwo stałe aby czasem dogrzewać węglem/drewnem itp. Dzięki i pozdrawiam, Edytowane 20 Września 2012 przez goabroad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts