Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stara instalacja CO z grzejnikami żeliwnymi a dodanie nowego grzejnika

goabroad

Recommended Posts

Witam,

Chciałbym się poradzić w doborze odpowiedneigo grzejnika.

Posiadam dom z lat 70tych (klocek 10mx10m) z cegły/pustaka o grubości ścian 40 cm i pow. około 180 m2.

Dom jest niecieplony z zewnątrz. Dach jednospadowy docieplony wełną (nie wiem jednak jaka jest grubość docieplenia).

Okna plastikowe 2 szyby.

Stara instalacja CO z grzejnikami zeliwnymi i 2 podłogówkami (kuchnia 12m2 i łazienka około 6-8m2) podłączonymi przez 2x Unibox RTL.

W łazience posadzka jest ciepla nawet przy minimalnym ustawieniu RTLa natomiast w kuchni, która ma 2 ściany zewnetrzne podłoga nie jest już tak ciepła i czuć że jest chłodniej.

W kuchni chciałbym dołozyć grzejnik tylko nie wiem jaki dobrac do mojej instalacji. Grzejniki zeliwne są wysokotemperaturowe, podłogówka niskotemperaturowa...

Z obliczęń mi wychodzi, że zapotrzebowanie kuchni to około 1200W.

Grzeję kotlem kondensacyjnym Vaillant 18KW z czujnikiem pogodowym.

Dodatkowo w drugiej łazience na górze (około 6m2) instalator podczas remontu załozył tylko grzejnik drabinkowy (nie wiem o jakiej mocy) i czuję, że też jest chłodniej.

Łazienka ma 1 ścianę zewnętrzną od strony północnej.

Czy wymiana drabinki na mocniejszą np. rzędu 1000W coś poprawi?

Dodam, że w przyszłosci będe chciał dodać 2 kocioł na paliwo stałe aby czasem dogrzewać węglem/drewnem itp.

Dzięki i pozdrawiam,

Edytowane przez goabroad