Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak zagospodarowac taka wneke

Doki

Recommended Posts

Poradzcie, jaki mebelek ustawic we wnece jak na tych zdjeciach:

http://users.skynet.be/wojtek/dom/wneka1.jpg

http://users.skynet.be/wojtek/dom/wneka2.jpg

http://users.skynet.be/wojtek/dom/wneka3.jpg

Wneka ma 24 cm glebokosci i 161 cm szerokosci, miesci sie w przejsciu miedzy livingiem a kuchnia. Pierwsze zdjecie zrobilem spod drzwi wejsciowych. Zwroccie uwage na minimalistyczna, designerska lampe :lol: .

Widzielismy tam niska komode, a nad komoda lustro. Pytanie, czy to nie bedzie wygladalo za ciezko. Kolor: pierwsza opcja to orzech amerykanski, ale moze ktos ma lepszy pomysl. Meble i podloga w livingu: buk. Kuchnia: czeresnia.

A moze tylko maly, waski stolik przy scianie? Jak bedzie lepiej?

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 47
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ale super wnęka! Uwielbiam takie! Zrób półki z ciemnego drewna! Mogą nawet odrobinę wychodzić poza lico ściany i otulać swym ciemnym brzegiem jej jasne krawędzie.

Na takich półkach między kuchnią a livingiem możesz trzymać następujące rzeczy:

- książki

- klucze do domu, samochodu, ważne karteczki, rękawiczki, okulary słoneczne, rachunek do zapłaty itp.

- bazę od telefonu

- wazoniki na kwiaty od gości

- zestaw przypraw

- zapasowe szklanki i kieliszki dla gości (denkiem do góry)

- durnostoje

Uuufff, w koncu ruszyl ten watek. Do biblioteczki bede musial sie przekonac, no bo tak na wprost wejscia? :o

A propos kartonow z ksiazkami: przeprowadzki najdalej co 3-5 lat skutecznie przerzedzily te kartony...

Kwiaty obowiazkowo? To raczej niechetnie, nie przepadam za takimi rzeczami. Na razie pomysly byly dwa: niska komodka, po bokach szklane, kwadratowe drzwi, w srodku dwie szuflady, nad tym lustro; albo wlasnie waski stolik, z mala szufladka i nad tym lustro, ale takie rozwiazanie zmniejsza lustro w pionie... W komodce mozna by trzymac wlasnie to co Ania chciala miec na polkach, ale na polkach wszystko sie kurzy...

Dzieki za juz i prosze o jeszcze! :D

albo wlasnie waski stolik, z mala szufladka i nad tym lustro

To się drzewiej nazywało konsola. Widziałam ładne w sklepach z nowoczesnymi meblami.

Ja dalej optuję za półkami. Interfejs mają szybszy niż szuflada. Lustro między nimi. A jak się boisz kurzu to (oprócz środkowej półki) trzymaj wszystko w estetycznych pudełkach: wiklina, drewno egz. itp.

albo wlasnie waski stolik, z mala szufladka i nad tym lustro

To się drzewiej nazywało konsola. Widziałam ładne w sklepach z nowoczesnymi meblami.

No to nareszcie wiem jak po polsku bedzie "wandtafel" :)

Ja dalej optuję za półkami. Interfejs mają szybszy niż szuflada. Lustro między nimi. A jak się boisz kurzu to (oprócz środkowej półki) trzymaj wszystko w estetycznych pudełkach: wiklina, drewno egz. itp.

Sorry, ale tu nie dam sie przekonac. A raczej nie ja, ale moja zona. Wiklina z gory odpada, jesli wnetrze ma byc nowoczesne. A ma byc wlasnie wrecz zimne. A jesli beda pudelka, to bedzie sie zbieral kurz na pudelkach.

Czyli na razie wygrywa konsola z szufladkami.

Jeszcze myslalem, zeby taka konsolke oflankowac dwoma slupkami- polkami.

No właśnie!

Dlatego my zrobiliśmy półki z prętów ze stali nierdzewnej :lol: Cały kurz przelatuje przez wolne przestrzenie i osiada na podłodze, skąd łatwo go zebrać. A przedmioty, które tam kładziemy, przynajmniej raz w tygodniu bierzemy do ręki, dzięki czemu odkurzają się mimo woli. :lol: :lol: :lol:

Tak więc - doskonale się rozumiemy, Doki! Śmieję się, bo pierwszy raz spotykam równego sobie lenia, jeżeli chodzi o sprzątanie kurzu z półek. :wink:

Tak więc - doskonale się rozumiemy, Doki! Śmieję się, bo pierwszy raz spotykam równego sobie lenia, jeżeli chodzi o sprzątanie kurzu z półek. :wink:

W dodatku ten len ma bardzo dokladna zone, wedlug ktorej istnieje tylko jedna osoba we Wszechswiecie, ktora u niej w domu potrafi sprzatnac porzadnie- ona sama. To wszystko to troska o Najlepsza Zone Swiata...

A lenistwo to wyraz inteligencji- zamiast robic, nalezy najpierw pomyslec co by tu zrobic, zeby sie nie narobic...

Czytam sobie to wszystko i czytam i dochodzę do wniosku, że w mojej rodzinie wszyscy jesteśmy nad wyraz inteligentni. Każdy z nas tylko myśli co by tu zrobić, żeby się nie narobić. To prawda, po co sobie utrudniać życie fundując rozwiązania obligujące później do ciągłej pracy. Ja urządzając w przyszłości dom postawię najpierw na funkcjonalność, a później na estetykę.

Ale są tacy, którzy uwielbiają się upieprzać (za przeproszeniem) sprzątaniem w nieskończoność, wszystko musi błyszczeć, lśnić, pachnieć... tylko co oni mają z tego życia ? Są nieszczęśliwi jak gość pobrudzi wycieraczkę, dzieci nakruszą przy śniadaniu, kot zbije flakon. W takim domu nikt nie może czuć się swobodnie. I z takimi ludźmi też nie można czuć się dobrze. Nie mam racji ???

Ale są tacy, którzy uwielbiają się upieprzać (za przeproszeniem) sprzątaniem w nieskończoność, wszystko musi błyszczeć, lśnić, pachnieć... tylko co oni mają z tego życia ? Są nieszczęśliwi jak gość pobrudzi wycieraczkę, dzieci nakruszą przy śniadaniu, kot zbije flakon. W takim domu nikt nie może czuć się swobodnie. I z takimi ludźmi też nie można czuć się dobrze. Nie mam racji ???

Masz, oczywiscie. Ja tez powtarzam Najlepszej Zonie Swiata, ze nie chce mieszkac na wystawie. A wracajac do mojej wneki: masz jakis pomysl? Bo moze Cie ozloce...

PS/ co nie znaczy, ze ustrzeglismy sie bledow. Np sprzety kuchenne w inoxie...

Może tylko samo lustro, długie z ozdobnymi ramami, dopasowane stylem do wnętrz, światełko bym zostawiła, tylko nie wiem na jakiej wysokości jest ? Tą lampę też stylem dopasować do reszty. Pięknie by to chyba wyglądało. No i zero sprzątania.

Na razie tyle pomysłów, jak mi coś zaświta to jeszcze napiszę.

Ja zamierzam sporo luster powiesić, czytałam dużo artykułów projektantów na temat roli luster we wnętrzach. Praktycznie w każdym pomieszczeniu można wpasować odpowiedniej wielkości lustro i można uzyskać ciekawe efekty, np. powiększenie optyczne przestrzeni, odbicie światła itp.

Nawet w kuchni mogą się prezentować wspaniale, a w przedpokoju to już zawsze pasują. Tylko wielkość gra rolę i ramy.