Switala18 20.09.2012 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2012 WitamChciał bym wykonać fundamenty pod domek o łącznej powierzchni 25m2 wysoki na 2.5m.Pytanie na jaką głębokość trzeba wykopać rów pod fundament czy musi być zbrojenie czy wystarczy jak do połowy wysokości rowu fundamentu wysypię gruz (stare cegły z rozbiórki) za pomoc dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BiG35 20.09.2012 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2012 Spód fundamentów powinien być poniżej strefy przemarzania czyli 0,8-1,2m. Jest to szczególnie ważne gdy budujesz na glinach mniej w przy grubych piaskach i żwirach, bo one są mniej podatne na wysadzanie/podnoszenie się zamarzniętej ziemi. Uważam, że gruz ceglany można wykorzystać dobrze go ubijając choć pewnie nie wszyscy się ze mną zgodzą zwłaszcza ci "bardziej uczeni". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Switala18 20.09.2012 17:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2012 Uważam, że gruz ceglany można wykorzystać dobrze go ubijając choć pewnie nie wszyscy się ze mną zgodzą zwłaszcza ci "bardziej uczeni". Czyli widzę że można wsypać do wykopu gruz i go zalać. Teraz do jakiej wysokości go wsypać, czy do połowy czy do 3/4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 20.09.2012 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2012 Gruz ceglany sie nie nadaje. Nie ma takiej metody wsypac gruz i zalać. Czym wodą ? Beton nie wniknie w gruz zostanie na górnej warstwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BiG35 21.09.2012 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2012 Czyli widzę że można wsypać do wykopu gruz i go zalać. Teraz do jakiej wysokości go wsypać, czy do połowy czy do 3/4 Niezupełnie. Zalewając gruz betonem na pewno nie wymiesza się z nim, chyba że będzie miał konsystencję wody. Pisząc o wykorzystaniu gruzu miałem na myśli wykonanie podbudowy, podobnie jak np w drogownictwie. Jajmar zaprotestował ale ja uważam że "zdrowy gruz" cegany nie jest zły. Zakładając że nie jest zmurszały i wymieszany z suporeksem, gipsem... taka podbudowa ma podobne właściwości do grubego kruszywa. czyli np: nie podciąga wody i nie jest wrażliwa na wysadzania przez mróz, wystarczająca dla domu 25m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Switala18 26.09.2012 18:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2012 postanowiłem jednak wykorzystać te cegiełki inaczejPostanowiłem zalać wykop 0,5m cementem i w świeżą zaprawę powrzucać ten gruz nie ma go aż tak dużo a drugie 0,5m zalać i w trakcie powrzucać pręty zbrojone Proszę o podpowiedz jak wygląda temat tzn czy można tak zrobić że wylewając fundamenty wylać posadzkę i czy na to można dawać zaraz suporex czy trzeba najpierw dać choć jedną warstwę bloczka fundamentowego. Jaką mamy wydajność cementu z jednego worka cementu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Switala18 02.10.2012 21:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2012 Helo jak tam z odpowiedzią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 03.10.2012 04:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2012 postanowiłem jednak wykorzystać te cegiełki inaczej Postanowiłem zalać wykop 0,5m cementem i w świeżą zaprawę powrzucać ten gruz nie ma go aż tak dużo a drugie 0,5m zalać i w trakcie powrzucać pręty zbrojone Proszę o podpowiedz jak wygląda temat tzn czy można tak zrobić że wylewając fundamenty wylać posadzkę i czy na to można dawać zaraz suporex czy trzeba najpierw dać choć jedną warstwę bloczka fundamentowego. Jaką mamy wydajność cementu z jednego worka cementu? co do wrzucania, to ja osobiście byłbym za wrzucaniem starych przęseł ogrodzeniowych... mogą być nieuzbrojone..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 03.10.2012 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2012 Jaką mamy wydajność cementu z jednego worka cementu? Najcześciej spotykane to 25kg worki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 03.10.2012 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2012 Helo jak tam z odpowiedzią Generalnie wrzucanie cegieł do fundamentu to kiepski pomysł........... Pod tak mały "dom" przeciez tego betonu Ci dużo nie pójdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 03.10.2012 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2012 Najcześciej spotykane to 25kg worki. Ech...... Te dzisiejsze czasy....Czasy zdechlaków.... Ja jestem z pokolenia wyćwiczonego w noszeniu worków cementu o masie 50 kilogramów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 03.10.2012 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2012 Ech...... Te dzisiejsze czasy....Czasy zdechlaków.... Ja jestem z pokolenia wyćwiczonego w noszeniu worków cementu o masie 50 kilogramów Też jestem z tego pokolenia 50 kg worków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Switala18 04.10.2012 17:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2012 OkTo czekam na kolejną podpowiedz na działce jest fragment fundamentu (jednej ściany po starej altanie) do wylania zostały by trzy o powierzchni 15mk. Ile poszło by worków cementu na taki fundamentPytanie czy wylanie fundamentu do poziomu zero i ułożenie jednej warstwy bloczków fundamentowych wystarczyi czy może być piasek płukany do wykonania fundamentów ZA WSZELKĄ POMOC Z GÓRY DZIĘKUJĘ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 05.10.2012 04:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2012 Ok To czekam na kolejną podpowiedz na działce jest fragment fundamentu (jednej ściany po starej altanie) do wylania zostały by trzy o powierzchni 15mk. Ile poszło by worków cementu na taki fundament Pytanie czy wylanie fundamentu do poziomu zero i ułożenie jednej warstwy bloczków fundamentowych wystarczy i czy może być piasek płukany do wykonania fundamentów ZA WSZELKĄ POMOC Z GÓRY DZIĘKUJĘ to nieskomplikowane http://www.obliczenia.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=46&Itemid=86 /ten link potrzebny o ile jesteś już szkolony po reformie edukacji obliczasz objętość /nie powierzchnię" / tych "fundamentów" wynik w metrach sześciennych, na metr sześcienny zaplanuj powiedzmy 400 kg cementu i metr sześcienny pospółki piaskowo - żwirowej /nie tajemniczego płukanego piasku/ po wyliczeniu ilości cementu w kilogramach podziel to przez 25 /masa 1 worka/ i otrzymasz ilość worków /oczywiście przy robieniu betonu należy mniej więcej trzymać się ustalonego składu mieszanki, by cementu nie zostało za dużo ani nie brakło za dużo.... /bo oczywiście co do worka to się wyliczyć nie da a co do "fundamentu czyli ściany pozostałej po starej altanie - weź nie skneruj i toto rozwal, rób wszystko od nowa ew. betonowe pozostałości /betonowe/ wykorzystaj jako "rodzynki" do układanego nowego betonu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 05.10.2012 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2012 dokładnie jak mówi kolega. takim kombinowaniem prosisz sie tylko o kłopoty w przyszłości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Switala18 05.10.2012 16:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2012 z tymi oszczędnościami to faktycznie bym się przejechał Byłem na mojej działeczce i troszkę w jednym miejscu odkopałem fundamenty i już wiedziałem że muszę wylać nowe na całości bo te to raczej się do niczego nie nadają. Pytanie jak mozna wykorzystać to co widać na zdjęciu tzn Wiem że te ściany maja być zburzone Chodzi mi tu bardziej o tę posadzkę, czy można ja przykryć folia i wylać nową posadzkę (na zielono zaznaczone miejsce przyszłych fundamentów) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 05.10.2012 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2012 z tymi oszczędnościami to faktycznie bym się przejechał Byłem na mojej działeczce i troszkę w jednym miejscu odkopałem fundamenty i już wiedziałem że muszę wylać nowe na całości bo te to raczej się do niczego nie nadają. Pytanie jak mozna wykorzystać to co widać na zdjęciu tzn Wiem że te ściany maja być zburzone Chodzi mi tu bardziej o tę posadzkę, czy można ja przykryć folia i wylać nową posadzkę (na zielono zaznaczone miejsce przyszłych fundamentów) [ATTACH=CONFIG]140529[/ATTACH] posadzkę po potłuczeniu na w miarę małe kawałki można wykorzystać jako część podkładu pod warstwy nowej posadzki.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Switala18 05.10.2012 18:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2012 posadzkę po potłuczeniu na w miarę małe kawałki można wykorzystać jako część podkładu pod warstwy nowej posadzki.... Co masz na myśli mówiąc odtłuszczona? to nie można rozłożyć foli budowlanej i zalać jej betonem?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 05.10.2012 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2012 (edytowane) o jakie odtłuszczenie ??? chodzi wykorzystanie potłuczonego betonu jako podkład pod warstwy posadzki tak jak na obrazku /dosyć ładnie pokazuje: od razu może poedytuję: chodzi o zapełnianie grubości posadzka żeby była w miarę stabilna musi zaczynać się nie od trawy tylko trzeba wybrać ten słynny "humus" czyli ziemię z korzonkami to będzie zazwyczaj sporo tak z sztych łopaty sztychówki na bidę powstałą dziurę trzeba zapełnić czymś bądź stabilnym objętościowo /gruby gruz, kamienie/ bądź czymś co się da zagęścić - piasek. oczywiście można zalać samym betonem ale to trochę nieekonomiczne, tudzież gdybyśmy coś w przyszłości chcieli wpuścić pod posadzkę będzie dużo kucia Edytowane 5 Października 2012 przez beton44 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Switala18 05.10.2012 18:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2012 przepraszam źle zrozumiałem czyli podsumowując można wylać fundamenty ułożyć bloczki i równo wylać posadzkę z bloczkami Co z folią czy lepiej ją ułożyć i na nią wysypać gruz czy bez niej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts