Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

fundamenty na mały domek 25m2

Switala18

Recommended Posts

Witam

Chciał bym wykonać fundamenty pod domek o łącznej powierzchni 25m2 wysoki na 2.5m.

Pytanie na jaką głębokość trzeba wykopać rów pod fundament

czy musi być zbrojenie czy wystarczy jak do połowy wysokości rowu fundamentu wysypię gruz (stare cegły z rozbiórki)

za pomoc dziękuję

Spód fundamentów powinien być poniżej strefy przemarzania czyli 0,8-1,2m. Jest to szczególnie ważne gdy budujesz na glinach mniej w przy grubych piaskach i żwirach, bo one są mniej podatne na wysadzanie/podnoszenie się zamarzniętej ziemi. Uważam, że gruz ceglany można wykorzystać dobrze go ubijając choć pewnie nie wszyscy się ze mną zgodzą zwłaszcza ci "bardziej uczeni".

Czyli widzę że można wsypać do wykopu gruz i go zalać. Teraz do jakiej wysokości go wsypać, czy do połowy czy do 3/4

Niezupełnie. Zalewając gruz betonem na pewno nie wymiesza się z nim, chyba że będzie miał konsystencję wody. Pisząc o wykorzystaniu gruzu miałem na myśli wykonanie podbudowy, podobnie jak np w drogownictwie. Jajmar zaprotestował ale ja uważam że "zdrowy gruz" cegany nie jest zły. Zakładając że nie jest zmurszały i wymieszany z suporeksem, gipsem... taka podbudowa ma podobne właściwości do grubego kruszywa. czyli np: nie podciąga wody i nie jest wrażliwa na wysadzania przez mróz, wystarczająca dla domu 25m2.

postanowiłem jednak wykorzystać te cegiełki inaczej

Postanowiłem zalać wykop 0,5m cementem i w świeżą zaprawę powrzucać ten gruz nie ma go aż tak dużo a drugie 0,5m zalać i w trakcie powrzucać pręty zbrojone

Proszę o podpowiedz jak wygląda temat tzn czy można tak zrobić że wylewając fundamenty wylać posadzkę i czy na to można dawać zaraz suporex czy trzeba najpierw dać choć jedną warstwę bloczka fundamentowego.

Jaką mamy wydajność cementu z jednego worka cementu?

postanowiłem jednak wykorzystać te cegiełki inaczej

Postanowiłem zalać wykop 0,5m cementem i w świeżą zaprawę powrzucać ten gruz nie ma go aż tak dużo a drugie 0,5m zalać i w trakcie powrzucać pręty zbrojone

Proszę o podpowiedz jak wygląda temat tzn czy można tak zrobić że wylewając fundamenty wylać posadzkę i czy na to można dawać zaraz suporex czy trzeba najpierw dać choć jedną warstwę bloczka fundamentowego.

Jaką mamy wydajność cementu z jednego worka cementu?

co do wrzucania, to ja osobiście byłbym za wrzucaniem starych przęseł ogrodzeniowych...

mogą być nieuzbrojone.....

Ok

To czekam na kolejną podpowiedz

na działce jest fragment fundamentu (jednej ściany po starej altanie) do wylania zostały by trzy o powierzchni 15mk. Ile poszło by worków cementu na taki fundament

Pytanie czy wylanie fundamentu do poziomu zero i ułożenie jednej warstwy bloczków fundamentowych wystarczy

i czy może być piasek płukany do wykonania fundamentów

ZA WSZELKĄ POMOC Z GÓRY DZIĘKUJĘ

Ok

To czekam na kolejną podpowiedz

na działce jest fragment fundamentu (jednej ściany po starej altanie) do wylania zostały by trzy o powierzchni 15mk. Ile poszło by worków cementu na taki fundament

Pytanie czy wylanie fundamentu do poziomu zero i ułożenie jednej warstwy bloczków fundamentowych wystarczy

i czy może być piasek płukany do wykonania fundamentów

ZA WSZELKĄ POMOC Z GÓRY DZIĘKUJĘ

to nieskomplikowane

http://www.obliczenia.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=46&Itemid=86

/ten link potrzebny o ile jesteś już szkolony po reformie edukacji

obliczasz objętość /nie powierzchnię" / tych "fundamentów"

wynik w metrach sześciennych, na metr sześcienny zaplanuj powiedzmy 400 kg cementu i metr sześcienny pospółki piaskowo - żwirowej

/nie tajemniczego płukanego piasku/

po wyliczeniu ilości cementu w kilogramach podziel to przez 25 /masa 1 worka/ i otrzymasz ilość worków

/oczywiście przy robieniu betonu należy mniej więcej trzymać się ustalonego składu mieszanki, by

cementu nie zostało za dużo ani nie brakło za dużo.... /bo oczywiście co do worka to się wyliczyć nie da :bye:

a co do "fundamentu czyli ściany pozostałej po starej altanie - weź nie skneruj i toto rozwal, rób wszystko od nowa

ew. betonowe pozostałości /betonowe/ wykorzystaj jako "rodzynki" do układanego nowego betonu....

z tymi oszczędnościami to faktycznie bym się przejechał

Byłem na mojej działeczce i troszkę w jednym miejscu odkopałem fundamenty i już wiedziałem że muszę wylać nowe na całości bo te to raczej się do

niczego nie nadają.

Pytanie jak mozna wykorzystać to co widać na zdjęciu tzn Wiem że te ściany maja być zburzone

Chodzi mi tu bardziej o tę posadzkę, czy można ja przykryć folia i wylać nową posadzkę

(na zielono zaznaczone miejsce przyszłych fundamentów)

posadzka.jpg

z tymi oszczędnościami to faktycznie bym się przejechał

Byłem na mojej działeczce i troszkę w jednym miejscu odkopałem fundamenty i już wiedziałem że muszę wylać nowe na całości bo te to raczej się do

niczego nie nadają.

Pytanie jak mozna wykorzystać to co widać na zdjęciu tzn Wiem że te ściany maja być zburzone

Chodzi mi tu bardziej o tę posadzkę, czy można ja przykryć folia i wylać nową posadzkę

(na zielono zaznaczone miejsce przyszłych fundamentów)

[ATTACH=CONFIG]140529[/ATTACH]

posadzkę po potłuczeniu na w miarę małe kawałki można wykorzystać jako

część podkładu pod warstwy nowej posadzki....

o jakie odtłuszczenie ???

chodzi wykorzystanie potłuczonego betonu jako podkład pod warstwy posadzki

tak jak na obrazku /dosyć ładnie pokazuje:

e664eeee79e93d9cmed.jpg

od razu może poedytuję:

chodzi o zapełnianie grubości

posadzka żeby była w miarę stabilna musi zaczynać się nie od trawy

tylko trzeba wybrać ten słynny "humus" czyli ziemię z korzonkami

to będzie zazwyczaj sporo tak z sztych łopaty sztychówki na bidę

powstałą dziurę trzeba zapełnić czymś bądź stabilnym objętościowo

/gruby gruz, kamienie/ bądź czymś co się da zagęścić - piasek.

oczywiście można zalać samym betonem ale to trochę nieekonomiczne,

tudzież gdybyśmy coś w przyszłości chcieli wpuścić pod posadzkę

będzie dużo kucia :popcorn:

Edytowane przez beton44