Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacje wewnętrzne, a pozwolenie na budowę

husar

Recommended Posts

Otrzymałem pozwolenie na budowę domu, gdzie we wniosku było podane, że skorzystam z:

1. gaz

2. studnia

3. prąd

4. szambo

Teraz pytanie brzmi, jakie dodatkowe formalności muszę wypełnić dla poszczególnych mediów?

Już słyszałem, że np. musze mieć osobne pozwolenie na budowę dla wewnętrznej instalacji gazowej. Co z resztą? Potzrebne są jakieś projekty/ zgłoszenia w starostwach / wnioski o pozowlenie na budowę?

DZieki

Jeśli szambo i studnia są wrysowane w projekt zagospodarowania działki, który dołączałeś do wniosku o PnB, to nic więcej tu nie musisz robić, dopiero potem, przy odbiorze będzie potrzebny protokół odbioru/kontroli szczelności szamba.

Gaz - musi być pozwolenie na budowę przyłącza, nie instalacji wewnętrznej. Czy jest potrzebne do przyłącza wodociągowego? Szczerze mówiąc nie wiem. Wydaje mi się, że nic takiego nie załatwiałem, ale u mnie była to wspólna inwestycja iluś sąsiadów, mogę więc nie wiedzieć, że coś takiego było.

Z jednego i z drugiego natomiast będą potrzebne potem protokoły odbioru.

J.

Dzięki za odpowiedź.

Jeszcze chciałem doprecyzować:

1. GAZ - trzeba mieć pozwolenie na budowę przyłącza - to rozumiem i to jest załatwiane przez gazownię. Do linii płotu będe już miał. Teraz jak słyszałem musze wystąpić z jeszcze jednym wnioskiem na PnB dla poprowadzenia rury od skrzynki w płocie poprzez moją działkę do domu - TAK?

2. Prąd - jak już będe miał skrzynkę w połocie, czy na położenie kabla od skrzynki do domu tez jest potrzebny osobny projekt i kolejne PnB?

DZięki

1 - tak.

2 - jeśli nie masz tego już wrysowanego w projekcie zagospodarowania, ewentualnie nie zostało to zrobione z głową* już na etapie starania się o prąd "budowlany", to tez tak.

* - Przez to "z głową" mam na myśli wrysowanie w projekcie przyłącza budowlanego miejsca posadowienia RBTki w obrysie przyszłego budynku.

J.

• 2 weeks później...

Witam,

Czy ktoś z Was ma wiedzę czy powinienem zgłosić zakończenie budowy przyłącza gazowego tak jak się to robi z zakończeniem pozwolenia na budowę?

Mam podpisaną umowę z gazownią, gaz juz leci w rurach do domu a ja nadal w domu mam dziennik z budowy przyłącza gazowego i nie wiem czy nie powinienem go oddać do Starostwa, które mi wydało pozwolenie na budowę?