husar 20.09.2012 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2012 Otrzymałem pozwolenie na budowę domu, gdzie we wniosku było podane, że skorzystam z:1. gaz2. studnia3. prąd4. szambo Teraz pytanie brzmi, jakie dodatkowe formalności muszę wypełnić dla poszczególnych mediów? Już słyszałem, że np. musze mieć osobne pozwolenie na budowę dla wewnętrznej instalacji gazowej. Co z resztą? Potzrebne są jakieś projekty/ zgłoszenia w starostwach / wnioski o pozowlenie na budowę? DZieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 20.09.2012 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2012 Jeśli szambo i studnia są wrysowane w projekt zagospodarowania działki, który dołączałeś do wniosku o PnB, to nic więcej tu nie musisz robić, dopiero potem, przy odbiorze będzie potrzebny protokół odbioru/kontroli szczelności szamba. Gaz - musi być pozwolenie na budowę przyłącza, nie instalacji wewnętrznej. Czy jest potrzebne do przyłącza wodociągowego? Szczerze mówiąc nie wiem. Wydaje mi się, że nic takiego nie załatwiałem, ale u mnie była to wspólna inwestycja iluś sąsiadów, mogę więc nie wiedzieć, że coś takiego było.Z jednego i z drugiego natomiast będą potrzebne potem protokoły odbioru. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
husar 24.09.2012 06:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2012 Dzięki za odpowiedź. Jeszcze chciałem doprecyzować:1. GAZ - trzeba mieć pozwolenie na budowę przyłącza - to rozumiem i to jest załatwiane przez gazownię. Do linii płotu będe już miał. Teraz jak słyszałem musze wystąpić z jeszcze jednym wnioskiem na PnB dla poprowadzenia rury od skrzynki w płocie poprzez moją działkę do domu - TAK?2. Prąd - jak już będe miał skrzynkę w połocie, czy na położenie kabla od skrzynki do domu tez jest potrzebny osobny projekt i kolejne PnB? DZięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 24.09.2012 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2012 1 - tak.2 - jeśli nie masz tego już wrysowanego w projekcie zagospodarowania, ewentualnie nie zostało to zrobione z głową* już na etapie starania się o prąd "budowlany", to tez tak. * - Przez to "z głową" mam na myśli wrysowanie w projekcie przyłącza budowlanego miejsca posadowienia RBTki w obrysie przyszłego budynku. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 25.09.2012 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2012 Jeżeli masz w projekcie przewidzianą instalację gazową, to musisz wystąpić o rozszerzenie pozwolenia na budowę domu jak już rozpocząłeś budowanie.Projekt instalacji wewnętrznej musi być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marconi_piaseczno 05.10.2012 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2012 Witam, Czy ktoś z Was ma wiedzę czy powinienem zgłosić zakończenie budowy przyłącza gazowego tak jak się to robi z zakończeniem pozwolenia na budowę? Mam podpisaną umowę z gazownią, gaz juz leci w rurach do domu a ja nadal w domu mam dziennik z budowy przyłącza gazowego i nie wiem czy nie powinienem go oddać do Starostwa, które mi wydało pozwolenie na budowę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts