Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomocy.murarze okleili mi okna pcv zwykłą taśmą.

Mały

Recommended Posts

• Odpowiedzi 53
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Toluen to metylobenzen a nie żaden TNT

O ile zauważyłem, to wspomniałem o tri-nitr-toluenie jako TNT, zwanym potocznie trotylem, a nie o samym toluenie.

Nie żebym się czepiał, ale jako chemik powinieneś zrozumieć mój żart w kwestii czyszczenia okien

Również mam nadzieję że więcej takich gaf nie będzie.

I nietoperzy

Dodra, dobra... wójkowie "dobra rada".

A co wy na to: u mnie tynkarze mający zabezpieczyć okna przed zachlapaniem, powbijali gwoździe w profile PCV Thermoplast :evil: :evil: :evil: :evil: i na gwoździachzaczepiali folię :roll: :roll: :roll:

Jest na tym forum kozak :o , który wymyśli:

a/ sposób naprawy okien?

b/ karę dla idiotów, adekwatną do czynu?

No to masz szafę na oknie. Na te dziury kup w VBH specjalny środek - pasta do zacierania dziur.

Apropo TNT to oczyści okno tak, że ślad po nim nie zostanie

Uwaga z mocnym nagrzewaniem PVC - temperatura plastyczności to 75 stopni. Gorąca para zmatowi profile i może rozmiękczyć PVC.

Uwaga na silne rozpuszczalniki - raczej tylko benzyna ekstrakcyjna, zwykła nafta, ewentualnie terpentyna czy toluen. Aceton może matowić, TRI - może zaplamić

A co wy na to: u mnie tynkarze mający zabezpieczyć okna przed zachlapaniem, powbijali gwoździe w profile PCV Thermoplast :evil: :evil: :evil: :evil: i na gwoździachzaczepiali folię :roll: :roll: :roll:

a/ sposób naprawy okien?

:o !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Słów brak..............................

Ale ekipa !!! hehe zdolni .... u mnie tynkarze jak sie rozpedzili to zle okeili folią drzwi balkonowe... tak ze zaprawa wpadła za folie i by nic nie było bo by sie ładnei zmyło ale któryś zabrał sie za scieranie zaschniętej zaprawy rękawicą .... tak ze teraz oby dwa skrzydła drzwi na srodku mają rysy i zmatowienie szkła idealnie na wysokosci oczu jak sie idzie widac z daleka. Szef ekipy popatrzył pokiwal głową pomyslał i mówi nie no do wymiany .... ja skombinowałem new szyby a on dostał mniej za robotę o cene szyb

Grzecznie i miło sie odbyło.

• 8 months później...

patentow domowych jest wiele :) choc skutecznosc ich zalezy od rodzaju tasmy ochronnej jaka profil zostal oklejony

Ja walczylem w swoich po 3 latach (sprzedawca mnei nie uprzedzil a na ramie nie bylo napisu ostrzegawczego) zyletka - niestety nic nie pomagalo tylko zyleta - ale tak radykalnye srodki nei sa potrzebne

Specyfik o ktorym mowil Inwestor nazywa sie Cosmofen - dostepny w VBH na Kaweczynskiej w Warszawie - na terenie elektrocieplowni (w kraju - nie wiem ) tylko uwaga sa trzy jego "klasy" 5, 10, 20

5 - dziala jak gruby papier scierny - zbiera wszystko - uscisle - dziala chemicznie nie mechanicznie

10 - taki odpowiednik papieru 100 ;)

20 - do polerowania powierzchni - taka 400 wodna ;)

jak to zrobic? by sie nie meczyc za bardzo zaczac 10 (5 realnei tylko do glebokch zarysowan jest uzywana by je zlikwidowac) a pozniej 20 wypolerowal. Mozna od razu 20 z tym tylko ze trzeba sie nameczyc. czysta BIALA!!!! szmatka i trzemy, trzemy trzemy.....trzemy :)

I UWAGA - nie nadaje sie to do okien w kolorze !!!!

a/ sposób naprawy okien?

kara jedna - sciala i pluton egzekucyjny ;)

naprawa - sa specjalne szpachle do utwardznego PVC - tez dostepne w VBH ale takze w Winkhausie. Szpachlujesz i jak stwardnieje czynisz podobnie jak wyzej

Raaaany - ale palantow miales ;) Wspolczuje

czytam i czytam i śmiech i strach mnie ogarnia zarazem ..... podpowiedzcie zatem proszę czym w takim razie powinno się oklejać okna podczas tynkowania aby tych problemów uniknąć?

TASMA MALARSKA lub jeszcze inaczej

jest taka cieniutka folia pakowa w rolce - ja dokladnie skrzydlo okrecasz (u mnei foliowanie skrzydel jest w standarcie uslugi montazowej ha ha ha - terzeba bylo u mnie monaz zamowic - to oczywiscie zart :))

pozniej cale okno folia z plachty malarskiej zakrywasz i jesli masz jeszcze tasmy ochronne to kleisz przylepcem ale koniecznie przezroczystym (brazowy, szary ma te "wlasciwosc" ze przy zdejmowaniu klej zostaje na powierzchni - klej w kolorze tasmy :( ) la jesli jest juz zdjeta to tylko tasma malarska

Proste? :)

• 4 months później...

Dziękując za wszystkie porady dobrze radzę kup DOBRĄ taśmę.Nawet jeśli trochę droższa.Może być papierowa,ale dobra.Ja właśnie wymieniam 4 okna (na szczęście akurat te były i tak do wymiany bo wstawiałem stare pcv żeby zamieszkać). Ale inne mam niestety poharatane od żyletki(murarze) lub ze śladami taśmy ,która wskutek upływu czasu częściowo zeszła sama.

A taśmę kupuj w sklepach z artykułami buidowlanymi lub w sklepie chemicznym.

Przepraszam, może to zabrzmi idiotycznie, ale z przebiegu dyskusji wynika, że w celu ochrony okien przezd zabrudzeniem w czasie np tynkowania, powinienem okleić okna SPECJALNĄ TAŚMĄ ??

Gdzie ją kupię , czym na oko różni się od tradycyjnej ??

Z góry dzieki !

jesli za tradycyjna uwazasz na tworzywie - taka brazowa czy biala czy przezroczysta to zmatrwie cie - dobrze trzyma ale klei pozniej pozostaje przy zrywaniu nie na niej tylko na profilu - i klopot gotowy

Wiesz Jareko - u mnie było gorzej - jakby klej został to po prostu bym go zmył - ale u mnie została taśma. Nie można było jej zerwać (odchodziła malutkimi kawałeczkami) . Na szczęście teraz widzę ,że po działaniu czynników atmosferycznych samo zaczęło toto schodzić.

• 3 weeks później...

Parę rzeczy:

Taśma do odklejania papierowa, im jaśniejsza tym lepiej (mam na mysli to, że w sklepie gdzie kupowałem były generalnie taśmy w odcieniach żółci i te najjaśniejsze miały najsłabszy klej). Mam futrynę upierdaszoną klejem z ciemnożółtej i toczę z tym wojnę, bo denaturat nie ruszył a rozpuszczalników się boję, żeby lakieru nie spłukać.

Generalnie, im słabiej taśma trzyma, tym lepiej.

Inny patent, podał mi człowiek z mojej ekipy, który spotkał się z przypadkiem zaklejenia się folii ochronnej z futryną z PCV.

Zcierał to siatką do zatapiania w kleju na styropianie na elewacje.

Siatka jest twardsza od folii a słabsza od futryny i jej nie porysuje.

Podobno schodziło jak złoto