tomek123 23.06.2004 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2004 Toluen to metylobenzen a nie żaden TNT mam nadzieję że na forum takie gafy nie będą się pojawiać. pozdrawiam Tomek123 zawodowo chemik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bard13 23.06.2004 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2004 Toluen to metylobenzen a nie żaden TNT O ile zauważyłem, to wspomniałem o tri-nitr-toluenie jako TNT, zwanym potocznie trotylem, a nie o samym toluenie. Nie żebym się czepiał, ale jako chemik powinieneś zrozumieć mój żart w kwestii czyszczenia okien Również mam nadzieję że więcej takich gaf nie będzie. I nietoperzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ogier 23.06.2004 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2004 Dodra, dobra... wójkowie "dobra rada". A co wy na to: u mnie tynkarze mający zabezpieczyć okna przed zachlapaniem, powbijali gwoździe w profile PCV Thermoplast i na gwoździachzaczepiali folię Jest na tym forum kozak , który wymyśli: a/ sposób naprawy okien? b/ karę dla idiotów, adekwatną do czynu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 23.06.2004 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2004 Sorry, ale chyba powiesiłabym ich za.....A Ty co zrobiłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 24.06.2004 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2004 No to masz szafę na oknie. Na te dziury kup w VBH specjalny środek - pasta do zacierania dziur. Apropo TNT to oczyści okno tak, że ślad po nim nie zostanieUwaga z mocnym nagrzewaniem PVC - temperatura plastyczności to 75 stopni. Gorąca para zmatowi profile i może rozmiękczyć PVC.Uwaga na silne rozpuszczalniki - raczej tylko benzyna ekstrakcyjna, zwykła nafta, ewentualnie terpentyna czy toluen. Aceton może matowić, TRI - może zaplamić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ogier 24.06.2004 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2004 Sonika' ekipa została wyrzucona na zbity łeb, ja zaś zostałem z dziurami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 24.06.2004 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2004 Dodra, dobra... wójkowie "dobra rada". A co wy na to: u mnie tynkarze mający zabezpieczyć okna przed zachlapaniem, powbijali gwoździe w profile PCV Thermoplast i na gwoździachzaczepiali folię Jest na tym forum kozak , który wymyśli: a/ sposób naprawy okien? b/ karę dla idiotów, adekwatną do czynu? !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Słów brak.............................. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pirat 24.06.2004 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2004 Ale ekipa !!! hehe zdolni .... u mnie tynkarze jak sie rozpedzili to zle okeili folią drzwi balkonowe... tak ze zaprawa wpadła za folie i by nic nie było bo by sie ładnei zmyło ale któryś zabrał sie za scieranie zaschniętej zaprawy rękawicą .... tak ze teraz oby dwa skrzydła drzwi na srodku mają rysy i zmatowienie szkła idealnie na wysokosci oczu jak sie idzie widac z daleka. Szef ekipy popatrzył pokiwal głową pomyslał i mówi nie no do wymiany .... ja skombinowałem new szyby a on dostał mniej za robotę o cene szybGrzecznie i miło sie odbyło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SylwekW 07.03.2005 05:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2005 czytam i czytam i śmiech i strach mnie ogarnia zarazem ..... podpowiedzcie zatem proszę czym w takim razie powinno się oklejać okna podczas tynkowania aby tych problemów uniknąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolo 07.03.2005 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2005 Proponuję wypróbować DENATURAT. Miałem ten sam problem, tylko, że z kaflami na podłodze. Poszło migiem. Pozostaje tylko pytanie do chemików - Czy nie zniszczy plastiku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 07.03.2005 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2005 patentow domowych jest wiele choc skutecznosc ich zalezy od rodzaju tasmy ochronnej jaka profil zostal oklejony Ja walczylem w swoich po 3 latach (sprzedawca mnei nie uprzedzil a na ramie nie bylo napisu ostrzegawczego) zyletka - niestety nic nie pomagalo tylko zyleta - ale tak radykalnye srodki nei sa potrzebne Specyfik o ktorym mowil Inwestor nazywa sie Cosmofen - dostepny w VBH na Kaweczynskiej w Warszawie - na terenie elektrocieplowni (w kraju - nie wiem ) tylko uwaga sa trzy jego "klasy" 5, 10, 20 5 - dziala jak gruby papier scierny - zbiera wszystko - uscisle - dziala chemicznie nie mechanicznie 10 - taki odpowiednik papieru 100 20 - do polerowania powierzchni - taka 400 wodna jak to zrobic? by sie nie meczyc za bardzo zaczac 10 (5 realnei tylko do glebokch zarysowan jest uzywana by je zlikwidowac) a pozniej 20 wypolerowal. Mozna od razu 20 z tym tylko ze trzeba sie nameczyc. czysta BIALA!!!! szmatka i trzemy, trzemy trzemy.....trzemy I UWAGA - nie nadaje sie to do okien w kolorze !!!! Dodra, dobra... wójkowie "dobra rada". A co wy na to: u mnie tynkarze mający zabezpieczyć okna przed zachlapaniem, powbijali gwoździe w profile PCV Thermoplast i na gwoździachzaczepiali folię Jest na tym forum kozak , który wymyśli: a/ sposób naprawy okien? b/ karę dla idiotów, adekwatną do czynu?kara jedna - sciala i pluton egzekucyjny naprawa - sa specjalne szpachle do utwardznego PVC - tez dostepne w VBH ale takze w Winkhausie. Szpachlujesz i jak stwardnieje czynisz podobnie jak wyzej Raaaany - ale palantow miales Wspolczuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 07.03.2005 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2005 czytam i czytam i śmiech i strach mnie ogarnia zarazem ..... podpowiedzcie zatem proszę czym w takim razie powinno się oklejać okna podczas tynkowania aby tych problemów uniknąć? TASMA MALARSKA lub jeszcze inaczej jest taka cieniutka folia pakowa w rolce - ja dokladnie skrzydlo okrecasz (u mnei foliowanie skrzydel jest w standarcie uslugi montazowej ha ha ha - terzeba bylo u mnie monaz zamowic - to oczywiscie zart ) pozniej cale okno folia z plachty malarskiej zakrywasz i jesli masz jeszcze tasmy ochronne to kleisz przylepcem ale koniecznie przezroczystym (brazowy, szary ma te "wlasciwosc" ze przy zdejmowaniu klej zostaje na powierzchni - klej w kolorze tasmy ) la jesli jest juz zdjeta to tylko tasma malarska Proste? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joszko 07.03.2005 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2005 Do okien białych to tylko COSMOFEN 10 lub 20 - różne stężenie. Wszystko wyczyści. Trzeba tylko zrobić próbę bo trochę okna tracą połysk. Potem trzeba mleczkiem i polerka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciushek 13.07.2005 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2005 Przepraszam, może to zabrzmi idiotycznie, ale z przebiegu dyskusji wynika, że w celu ochrony okien przezd zabrudzeniem w czasie np tynkowania, powinienem okleić okna SPECJALNĄ TAŚMĄ ?? Gdzie ją kupię , czym na oko różni się od tradycyjnej ??Z góry dzieki ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 13.07.2005 13:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2005 Dziękując za wszystkie porady dobrze radzę kup DOBRĄ taśmę.Nawet jeśli trochę droższa.Może być papierowa,ale dobra.Ja właśnie wymieniam 4 okna (na szczęście akurat te były i tak do wymiany bo wstawiałem stare pcv żeby zamieszkać). Ale inne mam niestety poharatane od żyletki(murarze) lub ze śladami taśmy ,która wskutek upływu czasu częściowo zeszła sama. A taśmę kupuj w sklepach z artykułami buidowlanymi lub w sklepie chemicznym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 13.07.2005 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2005 Przepraszam, może to zabrzmi idiotycznie, ale z przebiegu dyskusji wynika, że w celu ochrony okien przezd zabrudzeniem w czasie np tynkowania, powinienem okleić okna SPECJALNĄ TAŚMĄ ?? Gdzie ją kupię , czym na oko różni się od tradycyjnej ?? Z góry dzieki ! jesli za tradycyjna uwazasz na tworzywie - taka brazowa czy biala czy przezroczysta to zmatrwie cie - dobrze trzyma ale klei pozniej pozostaje przy zrywaniu nie na niej tylko na profilu - i klopot gotowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 14.07.2005 05:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2005 Wiesz Jareko - u mnie było gorzej - jakby klej został to po prostu bym go zmył - ale u mnie została taśma. Nie można było jej zerwać (odchodziła malutkimi kawałeczkami) . Na szczęście teraz widzę ,że po działaniu czynników atmosferycznych samo zaczęło toto schodzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żółtodziób 14.07.2005 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2005 Jak w tytule.nic!nie pomaga. Czy ktos takie coś juz przerabiał? Aceton powinien pomóc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fefer 29.07.2005 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2005 ja mam taki sam problem ale z bramą garażową i też nie mam pomysłu co z tym zrobić odczodzi po milimetrze [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bard13 01.08.2005 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2005 Parę rzeczy: Taśma do odklejania papierowa, im jaśniejsza tym lepiej (mam na mysli to, że w sklepie gdzie kupowałem były generalnie taśmy w odcieniach żółci i te najjaśniejsze miały najsłabszy klej). Mam futrynę upierdaszoną klejem z ciemnożółtej i toczę z tym wojnę, bo denaturat nie ruszył a rozpuszczalników się boję, żeby lakieru nie spłukać.Generalnie, im słabiej taśma trzyma, tym lepiej. Inny patent, podał mi człowiek z mojej ekipy, który spotkał się z przypadkiem zaklejenia się folii ochronnej z futryną z PCV. Zcierał to siatką do zatapiania w kleju na styropianie na elewacje.Siatka jest twardsza od folii a słabsza od futryny i jej nie porysuje.Podobno schodziło jak złoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts